“Kiraz yüz güldürmedi”
KonyaHadimi de yetişen ve başta Avrupa olmak üzere dünya geneline ihraç edilen Napolyon kirazın da hasat dönemi başladı. Hasat döneminde rekoltenin ne kadar olduğu, çiftçinin son durumunu ve Kiraz fiyatlarının Hadim Belediye Başkanı Ahmet Hadimoğlu ve Hadim Ziraat Odası Başkanı Âdem Arslanhan ile görüştük.
“KİRAZ DA 1000 TON REKOLTE BEKLENİYOR”
Hadim’de çiftçiliğin 600’lü rakımlardan başlayıp, 1800’lü rakımlara kadar yapılmakta olduğunu belirten Adem Arslanhan , “Bölgemizde ağırlıklı ürün kiraz olmakla beraber, bunu bağcılık takip etmekte ve arıcılık, sebzecilik, hayvancılık minimum düzeyde yapılmaktadır. Kiraz rekoltesi geçtiğimiz yılda 16800 ile 20000 ton civarlarında iken bu yıl hasadı devam eden kirazın rekoltesi kesin olmamakla beraber 10000 ton gibi bir rakam olacağını tahmin ediyoruz. Bu yıl kiraz rekoltesinin az olması, her şeyini hasada bağlayan küçük çiftçilerimizin büyük çoğunluğunu üzerken, kirazı seyrek olan ve bu sebeple kaliteyi yakalayan büyük çitçilerimizi fiyatıyla memnun etti” şeklinde ifadeler de bulundu. Arslanhan ,“Çiftçimizin kazanması ülkemizin kazanmasıdır. Çiftçimiz kazanırsa her kez kazanır” dedi.
“YAYLADA KİRAZ FİYATLARI YÜKSEK”
Kiraz fiyatları hakkında konuşan Arslanhan , “Bu yıl, faaliyet alanımız içindeki kiraz; 600 lü rakımlarda ihracata uygun kalitede olması durumunda 3,00 ile 5,50 lira arasında, iç piyasa da satılan düşük kalitede olan kiraz ise 2,00 ile 2,50 lira dan alıcı bulurken; ilçe merkezi ve yayla bölgelerindeki kiraz ürününün az olması ve kaliteyi yakalamış olması sebebiyle 4,50 lira dan başlayıp 13,50 liraya kadar iç ve dış piyasada müşterileri ile buluşuyor” dedi.
“TÜM HADİMİ’DE ÜRÜN KAYBI VAR”
Mart ayında yaşanan olumsuz hava koşullarının bitkileri etkilediğini söyleyen Adem Arslanhan, “İlçemizde tarım arazilerinin 600 rakımlardan başlayıp 1700/1800 rakımlara kadar çıkması ürünler arası etkilenme oranlarında farklılıklara sebep olmuş olsa da tüm bölgemizde bir ürün kaybı var. Bunun nedeni de Mart ayında yaşanan don ve soğuk havaların etkisiyle tarım arazilerimizin tamamı % 20 ile %100 oranın da olumsuz etkilendi. Bunu sadece biz söylemiyoruz elimiz de bulunana belgeler ve İlçe Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğünün yaptığı tespitler sonucunda çiftçimizin ürünlerin düşük olduğu görülüyor” dedi. Arslanhan, armutu, ayvayı, üzümün %50 oranında, Badem, Ceviz, Kaysı, Erik, %80 ile %100 e yakınını ve kiraz, şeftalinin %80 ile %90 oranın soğuk havaların etkilediğini belirtti.
“KURAKLIK HASADIN DÜŞÜK OLMASINDA NEDEN OLDU”
Bu yıl rekolte de düşük olduğunu söyleyen Hadimoğlu,“ Geçmiş yıllar bakıldığın da bu yıl ki kiraz da yaşanan rekolte ciddi anlamda düşüklük var. Geçen yıllara göre yaklaşık olarak 3’te 1 oranın da düşme oldu. Bunun sebebi de yaşanan soğukluklar ve mahsulü dolunun vurması neden oldu. Fiyatlarımız konusuna gelince mahsulü ilk aldığımız dönemler de 4,5 lira ile 5 arasındaydı. Ancak hasatta bakıldığın da iyi olmadığı görüldü. Bunun üzerine iç piyasa fiyatları 13,5’a kadar çıkarıldı. Piyasa da kirazın az olması bunun en büyük nedenlerinden biri oldu. Tabi bide ekimde uyguladığımız sulama yöntemleri var. Sulamayı damla su şeklinde yapıyoruz ancak bu hadimi merkez de böyle bölgelere göre değişiyor. Yaşanan kuraklık da bu yılki hasatta düşüklük olmasına neden oldu” dedi.
(Aysun KARABAYIR)
İlginizi Çekebilir