“Kırtasiyeciden alışveriş yapın”
KonyaOkulların 6 Eylül'de yüz yüze eğitime başlayacak olması nedeniyle kırtasiye ürünlerine yönelik talep artarken, sektör ürünlerin zincir marketlerde satılmamasını, velilerin alışverişlerini kırtasiyeci esnafından yapmasını istedi
Konya Kitap Kırtasiye Fotokopi ve Matbaacılar Odası Başkanı Ramazan Kuşpınar; “Konya ilimizde, kırtasiyeci esnaflarımızın ciroları çok düşmüş bulunmaktadır. İlimiz ve ilçelerimizde 385 adet zincir market bulunmaktadır. Rekabet etme şansımız yoktur. Hiçbir küçük esnaf bu market zincirlerinin karşısında duramamaktadır. 12 ay eğitim için destek veren kırtasiyeci ve kitapçı esnafımızın harman zamanı okul sezonudur. Harman zamanı zincir marketler için ilimizde bayram günü olmuş, kitap kırtasiyeci esnaflarımızın da karanlık günleri olmuştur. Bu şartlarda ayakta durmamız gün geçtikçe daha da zor hale gelmektedir. Velilerimizden ve öğrencilerimizden kırtasiyeci ve kitapçı esnafımızdan alış veriş yapmalarını talep ediyoruz” dedi.
“Okulların açılmasına sayılı günler kala öğrencilerimizde ve öğrenci velilerimizde; kırtasiye, eğitim araç ve gereçleri konaklama ulaşım yol vb. bir, çok ihtiyaçların temini için ilgili sektörde canlanmalar beklenmektedir” Ramazan Kuşpınar; “Virüsün etkileri yaklaşık 2 yıldır devam etmektedir. Bu süreçte kırtasiyeci esnafımızın büyük bölümü iş yapamamıştır. Kırtasiyeci esnaflarımızın, ticari faaliyet alanları genellikle şehir merkezlerinde ve okul bölgelerinde bulunmaktadır. Uzaktan eğitim sürecinde kırtasiyeci esnaflarımız kapanmadan dolayı büyük iş kayıpları ile karşı karşıya kalmıştır. Devletimiz gücü nispetinde destekler sağlasa da, sermaye olarak imkânları kısıtlı olan, sermayesi yetersiz olan esnafımızın çoğu BAĞ-KUR prim borçlarını, işyeri kiralarını, okul sezonlarına güvenerek almış oldukları mal alımları için borçlarını öteleyerek bugünlere gelmiştir. Kısaca birçok esnafımızın maddi olarak rahatlayabilmesi için en az faizsiz 100 bin TL civarında hibe – kredi desteğine ihtiyacı vardı. İnternet üzerinden satış yapan firmalara ve zincir marketlere yasal düzenlemeler yapılarak sermayesi az olan tüm esnaflar gibi kırtasiyeci kitapçı esnaflarımızda korunmak zorundadır. Zincir marketlerin sattığı mal ve hizmetler ruhsatlarına uygun şekilde yeninden belirlenmeli ve hangi ilde ticari faaliyetleri varsa o ilden günlük çıkan sıcak para hesaplanarak sektör bazında istatistiki çalışmalar yapılarak ilin, zararına olan faaliyet alanları ile ilgili sektörler korumaya alınmalıdır. Zincir marketlerde genellikle satılan malların fiyatları birbirlerine yakın ya da aynıdır. Rekabet yoktur. Kısaca bu şartlar altında küçük esnafların yarın hesabı yapmaları ve bu marketler karşısında ayakta durmaları imkansızdır. Zincir market sayılarına hiçbir kısıtlama yoktur. Her sokakta sayıları her geçen gün artmaktadır. Okul sezonu dolayısı ile hemşerilerimizden okul ihtiyaçları temininde kırtasiyeci-kitapçı esnaflarımızı tercih etmeleri önem arz etmektedir. Merdiven altı üretilen eğitim araç ve gereçleri alınmamalıdır. Tüm çocuklarımıza ve velilerimize Sağlık esenlik ve güzellikler dolu pandemisiz bir eğitim yılı diliyoruz” ifadelerini kullandı. (Haber Merkezi)
İlginizi Çekebilir