© Konya Postası 2021

Kış öncesinde bitkisel şifalar

Kış aylarının yaklaşması insanların grip gibi hastalıklara yakalanmamak için bitkisel ürünler almasına neden oluyor. Aktar Fatih Çetinkaya, bitkisel ürünlerin hastalıklara göre satıldığını kaydetti

Konya’da genellikle Aziziye Camii civarında bulunan aktarlar vatandaşların bitkisel ürün isteklerine cevap veriyor. Kış aylarının yaklaşması da aktarların özellikle grip gibi hastalıklardan koruyacak bitkisel ürünleri satmasını sağlıyor. Kış aylarında baharat tarzı ürünlerin, yaz aylarında ise kuruyemiş tarzı ürünlerin daha fazla tercih edildiğini vurgulayan aktar Fatih Çetinkaya, vatandaşın hastalandığında bitkisel ürünlere yöneldiğini ancak hastalanmadan önce bitkisel ürünlere yönelmesinin doğru olacağını söyledi. Bitkisel ürünlerin birçok hastalığı engelleyici etkileri olduğunu kaydeden Çetinkaya, doğru kullanım halinde insanların bitkisel ürünlerden fayda sağlayacaklarını söyledi.

“ÇOCUKLAR BİTKİSEL ÜRÜN KULLANABİLİR”

Aktar Fatih Çetinkaya özellikle kış aylarında vücut direncini artırmak için üzüm pekmezi, keçiboynuzu pekmezi, polen, propolis gibi ürünlerin tüketilmesi gerektiğini söyledi. Çocukların soğuğa karşı daha hassas olmalarından dolayı korunmak amacıyla bal, zencefil, keçiboynuzu, üzüm ve demir vitamini yapıcı bitkiler yemesi gerektiğini belirten Çetinkaya, “Bu ürünler sabah akşam aç karnına yenmelidir. Bu ürünlerin çay şeklinde olanları da var ve onlarda yemekten sonra içilmeli. Bunlar vücudun direncini ve vücutta ki antioksidanları kırması ve atması için kullanılması gereken ürünler. Ekonuza, Okaliptüs, Ebe Kömeci, Kantaron gibi çok teferruatlı bitkiler var. Yani çocukların bitki destekli ürünleri kullanmaları gerekir” dedi. Vücuttaki vitamin eksikliklerinin tamamlanması için eksikliğine göre farklı bitkiler ya da ürünler kullanılarak bunların giderilmesi gerektiğini vurgulayan Çetinkaya, her vitamin için ayrı bitkisel ürünlerin olduğunu ve bunların kullanılması gerektiğini kaydetti. Çetinkaya, “İsimleri farklı farklı her vitamin için tabletler var. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için özellikle üzüm pekmezi, keçi boynuzu pekmezi, üzüm çekirdeği bu vücut direncini arttırır ve hastalıklardan korunması genelde halk arasında çok enfeksiyon kapma durumlarında bağışıklığı güçlendirmesi için bunları tavsiye ederiz her çocuğun yemesi lazım. Propolis de doğal antibiyotiktir bunları da tavsiye ederiz” şeklinde konuştu.

KIŞ AYLARINDA BAHARATLAR TERCİH EDİLİYOR

Özellikle kış aylarında baharat tarzı ürünlerin, yaz aylarında ise kuruyemiş tarzı ürünlerin daha fazla tercih edildiğini vurgulayan aktar Fatih Çetinkaya, vatandaşın bitkisel ürünlere hastalandığında yöneldiğini söyledi. insanların hastalanmadan önce bitkisel ürünler kullanmasının doğru olacağını anlatan Çetinkaya, bu durumun birçok hastalığı engelleyeceğini dile getirerek, “Vücudun yemek ihtiyacını yani eksiklerini tamamlaması için şifalı bitkileri tercih etmek gerekiyor. Baharat bazı vitamin eksikliklerini tamamlıyor. Vücuttaki enfeksiyon iltihabı engelliyor ve kan durumunu dengeliyor. Vücuttaki organlarda oluşacak hasarları engelliyor. Yani tedavi edici ve vücut direncini arttırıcı çok faydaları var. Sonuçta zararlı bir şey değil gıda takviyesi diye geçiyor bitkisel ürünler. Kimyasal yok bunların içerisinde tabi bunlarında kullanma şekilleri düzenli olması lazım. Baharatın fazla kullanımı elbette zarardır. Vücudu, vücut yapımızı dengelememiz gerekiyor” şeklinde konuştu. Bitkisel ürünler kullanılırken dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Çetinkaya, hastalığın ne olduğunun bilinmesinin ve verilecek bitkisel ürünlerinin ne kadar olacağının bilinmesinin çok önemli olduğunu dile getirdi. Çetinkaya, “Bizim verdiğimiz bitkisel ürünler eğer hastalık basitse tedavi oluyor. Zaten kronikleşmiş veya doktorla ilgili bir durumsa bizler vatandaşımıza doktora gitmelerini tavsiye ediyoruz” ifadelerini kullandı.(Özlem YILDIRIM)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER