KOBİ’ler büyümeli
KonyaSon 20 yıldır Konya’nın sürekli KOBİ cenneti olarak anıldığına işaret eden Makina Mühendisleri Odası Başkanı Ömer Erdoğan Duransoy, “KOBİ’ler büyük ölçekli işletme seviyesine geçemiyorsa hep KOBİ kalıyorsa burada bir sıkıntı var demektir. Bu sıkıntıyı çözmemiz lazım” dedi
Makina Mühendisleri Odası Başkanı Ömer Erdoğan Duransoy, Türk sanayisindeki en önemli sorunlardan birinin de verimlilik olduğunu ifade ederek, “Verimliliği çok iyi bilmiyoruz. Çok üretmek verimlilik değil. Verimlilik çok daha ayrı bir şey. Verim girdi/çıktıdır. Özellikle sanayi tesislerinde bu verimlilik çalışmasının mutlaka yaptırılması lazım” dedi.
BAKANLIK VERİMLİLİĞE ÖNEM VERİYOR”
Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın verimliliğin üzerinde çok fazla durduğunu ifade eden Duransoy, “ İl müdürlükleri vasıtasıyla mutlaka senede beş-altı defa program yapıyorlar, verimliliği artırabilmek maksadıyla. Siz normalde işçinizi haftada 45 saat çalıştırabilirsiniz. Ama bu 45 saatin kaç saatini verimli çalışabiliyor işçi? Veya siz fabrikanızı şu kadar gün şu kadar ay şu kadar yıl çalıştırıyorsunuz şöyle bir ürün çıkıyor ortaya ama bu ürün ne kadar verimli çıkıyor? Ne kadar rantabl çıkarıyorsunuz? Ne kadar kaliteli çıkıyor?” diye sordu.
“OPTİMUM NOKTA YAKALANMALI”
Verimlilik çalışmalarıyla yüzde 50’lere varan enerji tasarrufu sağlanabildiğine işaret eden Duransoy. “Türkiye’deki en büyük sıkıntı da enerji maliyetleri. Dolayısıyla enerjiyi verimli kullanıyorsunuz. Sadece enerjiyi verimli kullanmaktan çok her şeyi verimli kullanmalıyız. O çok önemli. Optimum noktayı yakalayabilmektir” şeklinde konuştu.
“ATIL ISILAR GERİ KAZANILMALI”
Türkiye’de ne üretimde ne hayatta verimliliğin halen yakalanamadığını vurgulayan Duransoy, “Geri dönüşüm yine olmazsa olmaz konu verimlilikle ilgili. Atıl ısıların değerlendirilmesi, geri dönüşümle tekrar kazandırılması, bunlar üretimle ilgili önemli hususlar. Bunlar bir araya toparlanıp topyekun kurumsal bir firmada birleştiği zaman hakikaten Türkiye’nin parlayan yıldızı olup çıkıyorsunuz” dedi.
“KURUMSALLAŞMADA SIKINTI BÜYÜK”
Konya’daki firmaların özellikle kurumsallaşma noktasında önemli sıkıntıları olduğunu belirten Duransoy, “Konya’nın üretim gücü çok yüksek. Girişimcilik ruhu çok fazla. Tek bir sektörde yoğunlaşılmış değil, bu önemli bir avantaj. Ama kurumsallaşamamanın vermiş olduğu sıkıntılar da büyük” dedi.
“KOBİ CENNETİ OLMAKTAN ÇIKMALIYIZ”
Özellikle soon 20 yıldır Konya’nın hep KOBİ cenneti olarak anıldığına dikkat çeken Duransoy, “Ben kendimi bildim bileli Konya, hep KOBİ cenneti. Yani artık KOBİ cennetliği bir marifet olmaktan çıkıyor. Artık bu KOBİ’ler büyük ölçekli işletme seviyesine geçemiyorsa hep KOBİ kalıyorsa burada bir sıkıntı var demektir. Bu sıkıntıyı çözmemiz lazım” diye konuştu. (Murat GÜZEL)
İlginizi Çekebilir