Köfteciler çarşısı
KonyaTürkiye’nin en büyük öğrenci mahalleleri arasında ilk sıralarda yer alan Bosna Hersek Mahallesi’nde ki, 25’e yakın köftecinin bulunduğu Başçarşı esnafından Ali Kızıler, “Henüz bu çarşı çok bilinmiyor, buranın bilinirliliğinin artmasıyla birlikte ‘Köfteciler Çarşısı’ kültürü oluşturabiliriz” dedi
Daha önce Bosna Hersek Mahallesi Pazar alanında bulunan seyyar köfteciler Selçuklu Belediye’sinin kararıyla kaldırılmıştı. Kayalar Camii yanında bulunan Başçarşı’ya taşınan köfteciler, yeni yerlerinin bilinmemesinden şikâyetçi. Seyyar köftecilik yaptıkları dönemde gece ilerleyen saatlere kadar açık olduklarını, şehir merkezinden bile köfte yemeye gelen müşterilerinin olduğunu ancak yeni yerleri olan Başçarşı’yı, yerel halkın ve öğrencilerin tam olarak bilmediğini bu nedenle de işlerinin bekledikleri gibi olmadığını söyledi.
“SEYYARIN ALBENİSİ VARDI”
Başçarşı esnafından köfte kokoreç işletmesi sahibi Ali Kızıler Başçarşı’da ikinci sezona başlayacaklarını ve ilk defa bir yaz geçirdiklerini belirtti. 3 yıl öncesine kadar Başçarşı’da kimsenin olmadığını ve adeta ölü bir çarşı konumunda olduğunu söyleyen Kızıler, köftecilerin gelmesinin çarşıya canlılık kattığını kaydetti. Kızıler, daha önce yaklaşık 25 seyyar köfteci tezgâhının Bosna Hersek Pazar yerinde hizmet verdiğini, öğrenci ve Konya’nın yerli halkından sabit müşterilerinin olduğunu anlattı. Orada gece yarılarına kadar hizmet verdiklerini belirten Kızıler, “Seyyar köftecilerin bir albenisi vardı hatta orası bir kültür haline gelmişti. Fakat sebebini anlayamadığımız şekilde ordan kaldırıldık. Mesela Karatay tarafına gittiğiniz zaman orda hala seyyar köfteciler bulunmakta ama ne hikmetse Selçuklu’da buna karşı çıktılar. Çok uğraşmamıza, binlerce öğrenciden imza toplamamıza rağmen bizi ordan kaldırdılar. Biz de hep beraber Başçarşı’ya gelirsek acaba bir hareket yakalayabilir miyiz düşüncesiyle buraya geldik” dedi. Hizmetin en güzelini sunmaya çalıştıklarını ifade eden Kızıler, “Yeni sezon başlıyor, bu sene öğrencilerden beklentimiz yüksek çünkü bizler hakikaten varımızı yoğumuzu verip buralarda bir işyeri açtık ve hizmet sunmaya çalışıyoruz. Buralar leziz ve ucuz yerler herkesin kesesine uygun güler yüzümüzle öğrenciye hitap ettiğimiz bir bölge. Temennimiz talebelerin gelmesi ve canlılığın oluşması, beklentimiz budur” şeklinde konuştu. Kızıler, müşterilerine daha iyi şekilde hizmet vermek amacıyla Başçarşı’da ki köfte kokoreç dükkânlarının yüzde 80 oranında yenilendiğini kaydetti. Seyyar şekilde hizmet verirken köfte kokorecin yanında garnitür yani salata cacık gibi hizmetlerinin olmadığını söyleyen Kızıler, Başçarşı’ya gelince müşteri memnuniyetini de düşünerek bu çeşitleri de yemeklerin yanına koyduklarını, öğrencilerin de bu hizmetlerden memnun olduklarını belirtti. Kızıler, gece ilerleyen saatlere kadar hizmet verdiklerini ve bazı zamanlarda dükkânları gece 3 buçuk 4’te kapattıklarını ifade etti. 25’e yakın köftecinin bir arada olduğu Başçarşı’nın Konya’da bir ilk olduğunu belirten Ali Kızıler, “ Mesela buraya benzer Antalya’da Dönerciler Çarşısı, Ankara’da Atatürk Orman Çiftliği var. Burada da 25’ e yakın köftecinin olduğu Köfteciler Çarşısı diyebileceğimiz Başçarşı var. Selçuklu Belediyesi bize reklam konusunda yardımcı olsa daha çok kişiyi buraya çekebilir ve bir köfteciler çarşısı kültürü oluşturabiliriz. Bizler seyyardan gelen insanlarız, imkânlarımız doğrultusunda bu kadar yapabildik. Büyüklerimizden, belediyelerden destek istiyoruz. Başçarşı’nın herkesin bildiği bir yer olması lazım” şeklinde konuştu.
“BEKLENTİMİZ ÖĞRENCİ”
Ağırlıklı müşterilerinin öğrenci olduğunu vurgulayan Başçarşı köfteci esnafından Nesip İzgi, çarşının yeni olmasından dolayı herkesin bilmediğini, özellikle öğrencinin olmadığı yaz aylarında işlerinin iyi olmadığını söyledi. İzgi, “Yaz aylarında öğrenci olmadığı için işlerimiz durgun geçti. Yaz okulu öğrencilerinin biraz katkısı olsa da masrafları çıkaramadık. Okulların açılması ve öğrencilerin gelmesiyle birlikte işlerimizde hareketlilik bekliyoruz” dedi. İş beklentilerinin geçen yıla göre daha yüksek olduğunu belirten İzgi, Başçarşı çevresinde ışıklandırma çalışmalarının ve zemin yenileme çalışmasının yapılarak müşterilerine daha güvenli ve düzenli bir ortam oluşturduklarını kaydetti. Müşterilerine her zaman daha güzel bir ortam oluşturmanın gayreti içinde olduklarını ancak imkânsızlıktan dolayı başı çevre düzenleme çalışmalarını yapamadıkları vurgulayan İzgi, “Burası öğrencinin gelip yemeğini yiyebileceği ucuz, kaliteli ve dinlendirici bir ortam. Gece 2 buçuk 3’e kadar açığız. Biz burada öğrenciye iyi bir hizmet sunmak istiyoruz. Temiz ve sağlıklı bir ortamda yemeklerini yemeleri için bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. İşlerimizin hareketlenmesini öğrenciye bağlamış durumdayız.” ifadelerini kullandı.
“BELEDİYEDEN DESTEK BEKLİYORUZ”
Başçarşı esnafından Mustafa Asan ise, Başçarşı’nın geçtiğimiz günlerde yapılan çevre düzenlemesi ve ışıklandırma çalışmasıyla birlikte güzel bir hal aldığını bunun yanında öğlencilerin uygun fiyata yemek yiyebileceği bir çarşı olduğunu belirtti. Öğrencilerin yoğun olarak geldiği bir çarşı olmalarından dolayı, yaz aylarında öğrencilerin memleketlerine gitmeleri sebebiyle zor günler geçirdiklerini belirten Asan, “Burası daha çok öğrencilerin geldiği yemek yediği bir yer olduğu için yaz aylarında sıkıntılı günler geçirdik. Seyyar köftecilere yerli halkta geliyordu ama Başçarşı yeni olduğu için yerli halk yeni yeni öğreniyor burayı. Müşterinin buraya alışması biraz zaman aldı ama biraz daha zamana ihtiyaç var. Artık esnafların beklentisi öğrencinin gelmesi” ifadeleri kullandı. Bosna Hersek Pazar yerinde bulundukları dönemde ki müşterilerinin, yeni taşındıkları yeri bilmedikleri için kaybettiklerinin altını çizen Asan, “Orası ayakaltıydı ve herkesin gelip geçerken göreceği uğrayacağı bir yerdi. Burası haliyle geride kalıyor ama bu sene beklentimiz yüksek. Buraya köfte yemeye gece saatlerinde merkezden dahi gelen oluyor” dedi. İkinci sezona girdiklerini ancak açtıkları dükkânların maliyetini henüz çıkaramadıklarını söyleyen esnaf Mustafa Asan, beklentilerinin bu sezonda işlerin daha iyi gideceği yönünde olduğunu belirtti. Öğrencinin olmadığı zamanlarda çarşıda işlerin kötü gittiğini kaydeden Asan, “Birçok kişi henüz Başçarşı’yı ve burada köftecilerin olduğunu bilmiyor. Başçarşı deyince ora neresi diyor. Tarif edinceye kadar zorlanıyoruz. Buranın tanınması herkes tarafından bilinmesi bize, yani Başçarşı esnafına çok fayda sağlar. Bu konuda dükkân sahiplerinden ve belediyemizden destek istiyoruz” ifadelerini kullandı. (Sultan TÜRKMEN)
İlginizi Çekebilir