© Konya Postası 2021

Kök hücrede dışa bağımlılık azaldı

Türk Kızılay’ı Konya Kan Bağışı Müdürü Kaya Levent, kök hücre konusunda dışa bağımlılığın azaldığını kaydetti

Türk Kızılay’ı Konya Kan Bağışı Müdürü Kaya Levent Konya Postası’na yaptığı açıklamada kanın süreklilik arz eden bir ihtiyaç olduğu ifade etti. Vatandaşları yaz, kış demeden kan bağışı yapmaya davet eden Levent, kan bağışının artması için faaliyetlerine devam ettiklerini ifade etti. Kök hücre konusunda da dışa bağımlılığın azaldığını belirten Dr. Kaya Levent, ”Bu projeye başlandığında bağış 4-5 bin iken şu an 300 binleri buldu” diye konuştu.

DIŞA BAĞIMLILIK AZALIYOR

Son yıllarda önemi giderek artan ve Türkiye’de de bilinçlendirme çalışmaları devam eden Kök hücre konusunda da bilgi veren Kaya Levent, “Kök hücre Türkiye genelinde 2015 yılı Ağustos ayında gerçekleştirilmeye başlanan bir proje. Biz, Sağlık Bakanlığı ve Kızılay iş birliğiyle yürütülen projenin kök hücre numunelerini toplama kanadındayız. Buradan alınan numuneler Ankara’da bulunan laboratuvara gönderiliyor” şeklinde konuştu. Amaçlarının merkez laboratuvarın kapasitesini dikkate alarak yeteri kadar Kök hücre numunesi almak olduğunu dile getiren Levent, ”Projeye başlandığında bağış 4-5 bin iken şu an 300 binleri buldu. Kapasiteyi dikkate alarak belli oranlarda belli planlar dahilinde projeyi yürütmeye çalışıyoruz. Eskiden dışarıya bağımlı iken, şu anda belli bir miktar kök hücre sayısına ulaşıldı” sözlerini kullandı. Kök hücre projesi üzerinde hassasiyetle eğildiklerini kaydeden Levent, Kök Hücrenin ilgili, bilinçli ve gönül veren kişilerden alındığını söyledi.

HASTALARIMIZ MAĞDUR OLMUYOR 

Türk Kızılay’ı Konya Kan Bağışı Müdürü Kaya Levent bu yıl kan bağışına iyi başladıklarını ve hedefledikleri kan bağışlarını toplayabildiklerini belirtti. Mevsimlere göre bazı sıkıntılar yaşadıklarını aktaran Levent, ”Ocak ayında mevsim şartlarından dolayı sıkıntı yaşadığımız günler oldu. O dönemlerde vatandaşlarımız duyarlılığı sayesinde kışın çetin şartlarda yine kan bağışlarımıza devam ettik. Hastanelerimiz, hastalarımız mağdur olmadı. Ramazan ayında her sene olduğu gibi kan bağışları düşmeye başladı. Yaza doğru bir düşüş yaşansa da her alanda yaptığımız etkinliklerle en azından hastaların ihtiyaçlarını karşılayacak seviyede kan bağışlarımızı topladık” dedi. Levent,  kanın süreklilik arz eden bir ihtiyaç olduğunu belirterek, “Hastanelerimize her mevsimde her dönemde kan lazım. Bizim bağışçılardan beklentilerimiz düzenli olarak bağışlarına devam etmesi. Böylelikle biz de ihtiyaç sahiplerine bu ihtiyaçları bir köprü vazifesi görerek ulaştırabilelim” şeklinde konuştu. İlkbahar-sonbahar dönemlerinde kan alma faaliyetlerinin biraz daha yoğun olduğu bilgisini veren Kaya Levent, İlkbahar-sonbahar dönemlerinde tur faaliyetleri yaptıklarını aktardı. Konya’da son iki üç yıldır gayet iyi kan bağışı aldıklarını ve her geçen gün duyarlılığın arttığını söyleyen Levent, vatandaşların kan bağışını önemsediklerini ve düzenli kan verdiklerini dile getirdi.

KAN TOPLAMA ARACI HİBE EDİLDİ

Konya’nın çeşitli bölgelerinde kan toplama birimleri oluşturduklarını ve çalışmaların sürekli devam ettiğini aktaran Kaya Levent, ilerleyen zamanlarda Selçuklu, Karatay ve Bosna Hersek’te de çalışma yürütmeyi planladıklarını söyledi. Selçuklu Belediyesi ile ortak çalışma sonrasında kan alma aracı hibe edildiğini anlatan Levent, “Selçuklu Belediyemizin hibe ettiği mobil araç açılabilir, genişleyebilir, dorseli ve kliması olan bir kan aracı. Bu kan aracıyla birlikte çeşitli yerlerde kan alma çalışmaları başlayacak inşallah. Mobil araçla faaliyetlerimize başladıktan sonra kan sayısında ki artışları inşallah göreceğiz. Vatandaşlar için direkt ulaşabilirliğe uygun olan meydanlarda hizmet verilecek. Getirisi büyük olacağına inanıyoruz. Faaliyetlerine başladıktan sonra aldığı kan sayılarıyla da inşallah bunu göreceğiz” ifadelerini kullandı.

ÇOCUK VE GENÇLERE ULAŞILIYOR

Kaya Levent okullarda kan bağışını artırmaya ve kan bağışının önemini anlatmaya yönelik etkinlikler düzenlediklerini anlattı. Levent, “ İlkokullarda kan bağışı projeleri gerçekleştirdik. Ama bu sadece kan bağışından ibaret bir şey değil. Çok verimli bir şekilde organizasyonlar oldu. Kan bağışı ve önemini çizgi film, animasyon gibi görsellerle anlattık” diye konuştu. Sınıf öğretmenlerinin destekleriyle kan bağışıyla ilgili etkinlik düzenlendiğini belirten Levent, öğrenciler kanalıyla velilere ulaştıklarını söyledi. Levent, “Her öğrenci adeta annesinin babasının kolundan tutarak okula getirdi. Çok iyi sayılarda kan bağışı aldık. Onun haricinde tabi ki bu amacımız çocuklara  ‘geleceğin kan bağışçıları’ kampanyasıyla bir bilinç olsun istedik” dedi. Kan bağışı için 18-35 yaş grubunun önemli olduğunu söyleyen Levent, “Bu yaş aralığında üniversite öğrencileri büyük bir çoğunluk oluşturuyor. Üniversitelerde ‘hedef 25’ dediğimiz proje kapsamında eğitim faaliyetleri yürütüyoruz. Gönüllüler oluşturuyoruz, faaliyetlerimizde yardımcı oluyorlar. Ayrıca bilgilendirici kamu spotlarıyla yine vatandaşlarımıza ulaşmaya çalışıyoruz” diye konuştu.(Mustafa KARAKAYA) 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER