© Konya Postası 2021

KONTROL ETMEK ÖNEMLİ!

“Öfkelenmek, üzüntü, mutluluk, acıma hissi, ağlamak ve gülmek kadar doğal en temel duygudur” diyen Uzman Psikolog Özge Şahin, öfke kontrolü hakkında önemli açıklamalarda bulundu

Herkesin öfkelenebildiğini, öfkeyi yaşatabildiğini ve yaşadığını söyleyen Şahin, “Önemli olan kontrolü sağlamak. Öfke ile başa çıkmanın en önemli noktası oluştuğu anda kontrolü sağlamaktır. Öfkenin şiddeti, öfkenin oluştuğu anda verdiğimiz kararlar ile şekillenir. Öfke geçici ve kısa bir duygudur. Bu sebeple öfke anında karar almamak belirli konuda düşünceleri ifade etmekten kaçınmamız gerekli” dedi.

KENDİNİZE ŞU SORULARI SORUN!

Şahin, “Öfke kontrolünü sağlamanın, yani öfke şiddetini frenlemenin birinci yolu kişinin kendisini tanımasından geçer. Bizi neler öfkelendiriyor? Hangi durumlar karşısında öfkenin şiddeti artıyor? Hangi davranışlar veya kelimeler bizim sinirlenmemizin kaynağı olabilir? Bu gibi sorular bizim öfke eşiğimizi belirlememize yol gösterecektir” açıklamalarında bulundu.

KONTROL ALTINA ALABİLİRSİNİZ!

Öfke tanımında adımlardan bahseden Şahin, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu, “Kendi sınırlarımızı belirledikten sonra olaylar karşısında kontrolü ele almak daha kolay olacaktır. Birinci adım bizi nelerin öfkelendirebileceğinin farkında olmak bu bir davranış, olay, haksızlığa uğramak, tahammül seviyemizin az olması ya da eşlik eden olumsuz hayat şartları gibi kişi kendi yaşamına göre bu listeyi oluşturmalı. İkinci adım öfkelenme eşiğini oluşturmak. Öfke anında verdiğimiz tepkileri tanımak, öfkeli iken davranışlarımızın ne olduğunu belirlemek bizim öfke anında kontrol eşiği dediğimiz sınırı oluşturmamıza fayda sağlar. Ses yükselmesi, aşırı hırçın davranışlar kontrolsüz ağlama isteği, şiddete yönelme hissi gibi davranışlar öfke kontrolünde eşiği oluşturmaktadır. Öfkenin şiddetini arttırmaya başladığını bu davranışlardan anlayabilir ve önlem alabiliriz. Öfke anında öfkenin kısa süreli duygu olduğunu hatırlatmalı kendimize ve kısa sürekli odağımızı başka yönlere vermeliyiz. Dikkati öfke unsurundan uzaklaştırmak sakinleşmeye yardımcıdır. Öfkelendiğimiz tartışma esnasında İletişimi sonlandırmak ya da olabildiğince iletişimden uzak kalmak yanlış söz ve karar alma konusunda bizi frenleyecektir. Sinirlendiğimiz esnada kişi veya olaylara karşı olan duygularınızı o anda paylaşmak yerine üzerinden zaman geçmesini bekleyip dönüş yapmayı deneyin. Öfke anında olay ya da kişi ile ilgili duygularınızı bir kağıda yazmayı deneyin. Olayın üzerinden bir gün geçtikten sonra yazdığınız notu okuduğunuzda aslında duygularınızın nasıl değişkenlik gösterdiğine şahit olabilirsiniz. Ve belki de birkaç cümleyi gereksiz bulup silebilirsiniz. Çünkü öfke hakimiyetini kaybetmiştir artık. Bunu deneyimledikten sonra öfkenin aslında ne kadar kısa süreli bir hakimiyeti olduğunu anlayacaksınız. Kısacası öfke anında kendinize zaman tanıyın ve adımlarınızı sonra atın” (Melike SAĞLIK - Hamide YILDIRIM)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER