Konuk, ASKON'da tecrübelerini paylaştı
Ekonomi
Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Konya Şubesi'nde iş dünyası hakkında deneyimlerini anlattı.
Konuk, ASKON Konya Şubesi'nde düzenlenen "Tecrübe Aktarımları" toplantısında, ülkenin birliği, gelişmesi ve kalkınmasının Anadolu'nun değer yargılarının yaşatılmasından geçtiğini söyledi. Anadolu'da üretim yapmanın ve fabrika kurmanın zor olduğuna dikkati çeken Konuk, "Bu zorluğun sebebi psikolojik, Anadolu aleyhine, Anadolu'da üretilenler aleyhine oluşturulan algıdır. Biraz kafanızı kaldırdınız mı taşralı derler itibarsızlaştırmaya çalışırlar, baktılar olmadı sermayenize renk biçerler, o da olmadı ürünlerinize merdiven altı derler. Bunları yaşadık, yaşıyoruz" diye konuştu.
Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, son yıllarda üretim ve teknoloji alanında Anadolu'da kalkınmanın yaşandığını belirterek, şöyle konuştu:
"Anadolu insanının Anadolu'da üretilene muhabbeti var. Hatıratlardan okumuştum; merhum başbakanlarımızdan Erbakan Hocamız, askerliğini Kağıthane'deki istihkam bölüğünde yapmış. İstihkam Bölüğü'nün vazifelerinden biri her sene Amerika'dan ordunun ihtiyacı olan malzeme listesini hazırlamak. O sene de o görev muhterem Hocamıza veriliyor. Hocamın hazırladığı liste Amerikalılara verilir verilmez Amerikan Yardım Heyeti'nin başındaki albay soluğu okul komutanının yanında almış. Bu listeyi kim hazırladı deyip görüşmek istemiş. Albayın hocamıza söylediği şu; 'Siz bu güne kadar bizden gizleme ağı, kürek sapı, kazma isterdiniz. Ne oldu da iş makinelerinin tamiratında kullanılan parçaları imal edecek takım tezgâhlarını istiyorsunuz' demiş. Bunları nasıl istersiniz diye de kükremiş. Hocam hazırlıklı tabi; "Amerika'daki aynı birliklerde bu tezgâhlar var, niçin bizde olmasın" diye cevaplamış hocam. Uzun müzakereler ve tartışmalar sonunda o tezgâhlar gelmiş. Şimdi bizim de Ankara'dan isteyeceklerimiz kürek sapı, kazma yerine herhalde takım tezgâhı olmalıdır.
"Bu Gün Konya ile Ankara Aynı Dili Konuşuyor"
Kültür ve medeniyetimiz bu topraklarda mayalanmış. Üretim kültürümüz ve tecrübemiz imrenilecek düzeyde. Pazarlama ve dünya ile entegrasyonda, teknolojiye erişimde de bir problemimiz yok ve belki de bu toprağın insanı sınırları zorlama konusunda her bölgeden ve her yerden daha hevesli, daha istekli ve daha girişken. Bizim vazifemiz, bizim mesuliyetimiz Konya’nın potansiyelini harekete geçirmektir, o potansiyelden hem Konya ve Konyalılar, hem de ülkemiz ve milletimiz için zenginlik üretmektir. Bugün Konya ile Ankara dünyaya aynı bakış açısıyla bakıyor, aynı heyecanı paylaşıyor, aynı ufka yol alıyor. Anadolu insanının Anadolu’da üretilene muhabbeti var. Biz de gücümüzün farkına vardık ve Konya 15 sene öncesine göre Ankara’ya daha yakın. Konya olarak, Konyalılar olarak, Konya sanayisi olarak, Konyalı girişimciler, üreticiler olarak bu dönemi kaybettiğimiz zamanı da telafi edecek kadar iyi değerlendirmeliyiz. Bu bizim; bu toprakların çocuklarına karşı vazifemizdir."
"Bize “Niye Buralardasınız” Diyenler Aslında Buralarda Olmayın, Eski Düzen Devam Etsin Demek İstiyor"
Şimdi bize çikolatayla işiniz ne diyenlere ben ne cevap vereyim. Ya da niye cevap vereyim. O pazardan pay istiyorum. Açık açık söylememe gerek var mı? Türkiye fındığın ana üreticisi, şekerde de problemimiz yok. Kakao zaten her tarafa aynı yerden geliyor. Ben bir üretici kuruluşu olarak niye o alandan geri duracağım? Durmam. Duramam.
İki tane çikolata, sakız, şekerleme üreticisi dünya markası firmanın cirosu 33 Milyar Dolar. Yani Türkiye tarım sektörünün bir yıllık hasılatının yarısından fazla. Yani iki firma 17 milyonluk Türkiye tarım nüfusundan daha fazla kıymet üretiyor.
Peki bu tabloyu nasıl değiştireceksiniz. Banada’yı üretmezseniz, Torku çikolata ile pazara girmezseniz, Torku süt ile sucuk ile salam ile katma değerli alana girmezseniz bu tablo kendiliğinden değişir mi? Değişmez. Bize niye buralardasınız diyenler aslında buralarda olmayın, eski düzen devam etsin demek istiyor. Biz bunu biliyoruz, siz de bilin. O tablo değişecek ve dünyanın ilk beş gıda markasından biri Torku olacak. Biz buna inanıyoruz, bunun nasıl başarılacağını da biliyoruz ve onun için bu güne kadar Ankara’dan Konya Şeker olarak biz hiç kürek sapı, kazma istemedik, takım tezgâhı bile istemedik, takım tezgâhı üretmemize engel olunmasın yeter dedik.” Diyerek sözlerine son verdi.
ASKON Konya Şube Başkanı Yakup Yıldırım ise "Bugün Tecrübe Aktarımları programımıza misafir olan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, Konya’mıza ve ülkemize yapmış olduğu çok önemli yatırımlarla gururumuz olmuştur, takdir ve destek noktasında ASKON’un kapısı kendisine her zaman açıktır. " dedi.
Program sonunda Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk’a günün hatırası olarak tablo hediye edildi.