© Konya Postası 2021

Konuşma bozukluğuna dikkat!

Konya Özel Fizikon Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Dil ve Konuşma Terapisti Ekrem Çiçek,dil bozukluğu, konuşma bozukluğu ses eğitimi alanında ihtiyaç duyan insanlara konuşma alanında hizmet verdiklerini söyledi

"DİL BOZUKLUĞU DİLİN ALGI KISMIYLA ALAKALI"

Klinik olarak karşılarına çıkan hastalıkları açıklayan Çiçek,"Bizim konuşma bozukluğu diye nitelendirdiğimiz daha çok dilin konuşma sesleri ya da motor bozuklukla alakalı olarak yani nöral olabilir bu ya da küçük çocuklarda harf bozukluğu diye nitelendirilen durumlar var ve klinikte en çok karşımıza çıkanlarda bunlar oluyor" şeklinde konuştu. Dil bozukluğunu açıklayan Çiçek,"Yani dil bozukluğu dilin algı kısmıyla alakalı. Sizin kurduğunuz bir cümle ya da iletiyi karşıdaki çocuğun veya yetişkinin anlamlandırıp uygun cevap vermesi" şeklinde konuştu.

"YUTMA BOZUKLUĞU ÇOK ÇEŞİTLİ OLABİLİYOR"

Ses bozukluğunun daha çok sesin yanlış kullanılması ile alakalı olduğunu söyleyen Çiçek,"Ses bozukluğu sesin yanlış kullanılması ile alakalı olarak ortaya çıkıyor. Ayrıca işte anatomik problemler de bu duruma eşlik edebiliyor. Bunlarda ses tellerinde anatomik problemlerde görüle biliyor. Bunlar için standart prosodürler uygulanıyor" dedi. Sesleri yutma bozukluğuna değinen Çiçek," Yutma bozukluğu çok çeşitli olabiliyor, fizik tedavide olduğu gibi inme sonucunda ortaya çıkabiliyor, doğuştan olabiliyor. Çeşitli hastalık ve sendromlarla birlikte görülebiliyor. Bunlara kliniğimizde çeşitli hizmetler veriyoruz" şeklinde konuştu.

"HEKİME BAŞVURMADA GEÇ KALMAYIN "

Kliniğe ne çok kekemelik sorunu olan hastaların başvurduğunu söyleyen Çiçek,"Kekemelikte bir konuşma bozukluğu aslında. Konuşmada akıcılığı sağlayamama da diyebiliriz. Kliniğimize başvuran hastalarımızın en çok bu hastalığın göz önünde olmasıyla alakalı bir durum. Toplum da daha çok kekemelik ortaya çıkıyor" şeklinde konuştu. Yanlış anlaşılan bazı durumların olduğunu söyleyen Çiçek," Bazı yanlış anlaşılmalar nedeniyle tedaviye geç kalan hastalarımız oluyor. Örnek verecek olursak bir çocuğun konuşmasında bir problem olduğunun anlayanların hekime başvurmadan babası da dedesi de geç konuşmuştu diyerek bu durumu öteliyor. Bu da hastanın tedavi sürecinin uzamasına neden oluyor" dedi. Anne ve babaların çocuklarının konuşması ve dönemleri konusunda dikkatli olması gerektiğini söyleyen Çiçek," Çocukta anormal bir durum fark edildiği anda itibaren hekime başvurmalarını tavsiye ediyoruz. Bu durum hem çocuğun tedavi sürecini kolaylaşır hem de daha kısa zamanda sonuç alınmasında etkili olur" ifadesini kullandı. (Aysun KARABAYIR)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER