KONUT KREDİSİ ŞART
KonyaYükselen fiyatlar, yaşanan deprem felaketi ve sonrasında ortaya çıkan seçim belirsizliği, konut piyasasında etkisini gösteriyor. Vatandaşa verilen konut kredisinin yetersiz olduğunu belirten uzmanlar, bankaların elini taşın altına koyması gerektiğini söyledi
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Konya Müteahhitler Birliği Başkanı Adem Bulut, yılbaşından sonra inşat sektöründe bir daralma meydana geldiğini açıkladı. Seçimden sonra inşaat sektöründe hareketlilik beklediklerini dile getiren Bulut, seçim belirsizliğinin insanları sıkıntıya soktuğunu ifade etti. İnsanların önünü görmek istediğini belirten Bulut, “Herkes elindeki parayı dövize çevirdi, çünkü vatandaşta seçimden sonra fiyatların yükseleceğine dair bir algı oluştu. Haliyle bu ev alımlarını durdurdu. İkinci turdan sonra gelecek olan hükümetle birlikte bazı şeyler netleşmek zorunda, insanlar artık önünü görmek istiyor. Bu duruma göre elindeki dövizi veya altını satacak ev almaya başlayacak. Bu yüzden seçim sonrasında gayrimenkul piyasasında bir hareketlilik bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.
“BANKALAR TAŞIN ALTINA ELİNİ KOYSUN”
Depremden dolayı ciddi bir ev sıkıntısının gündemde olduğunu belirten Bulut, “İnsanların ev ihtiyacı var, talep devam ediyor. Haliyle bizim de üretim yapmamız ve ürettiğimizi de satmamız gerekiyor. İnşaatlarda işçi ve usta bulmakta zorlanıyoruz. Temmuzda asgari ücrete zam gelecek olmasının söylentisi bize işçilik fiyatlarında ciddi bir artışa neden oldu. Şu anda bir daire bedeli 1 milyonu geçmiş vaziyette. Bunun üzerine inşaat maliyeti ve müteahhittin kârı da eklenince vatandaş ev alırken ciddi bir rakamla karşı karşıya kalacak” dedi. Devletin ev alacak vatandaşların önünü açması gerektiğini vurgulayan Bulut, “Bankalar kredi vermemek için elinden ne gelirse yapıyor. 300-500 bin TL’lik krediler artık çok düşük kaldı. Şu anda bankalarda para yok ve serbest piyasa ve bankalar arasında makas açıldı. Haliyle bankaların kâr oranı düştü. Daha önceleri devletin de desteğiyle devlet bankaları taşın altına elini koydu, fakat bu sadece devlet bankalarıyla olacak şey değil. Bütün bankaların taşın altına elini koyup vatandaşın ev alabilmesi için elinin rahatlatması gerek” diye konuştu. Sektöre yönelik beklentilerini dile getiren Bulut, “Biz belediyeden ve bakanlıklardan arsa üretiminin önünün açmasını istiyoruz. İnşaat sektörünün biraz daha rahatlaması ve nefes alması gerekiyor ki bizim sektör üretmeye devam etsin” diyerek sözlerini tamamladı.
“SEKTÖRDE DARALMA MEVCUT”
Görgülü Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Görgülü, piyasada konut açığı olduğunu ifade ederek insanların maliyet artışlarından dolayı ev yapmaya cesaret edemediğini dile getirdi. İnşaat sektöründe ciddi bir konut açığı olduğunu aktaran Görgülü, “Şu anda insanların sermayesiz inşaat yapma şansı kalmadı. Ciddi sermaye lazım fakat maliyet artışlarından dolayı da insanlar ev yapmaya cesaret edemiyor. Piyasada da bir konut açığı var ne satılık ne kiralık daire bulamıyoruz. İnsanların alım gücü de düştü. Arsa fiyatları ve inşaat maliyetleri yükseliyor. Depremden kaynaklı inanılmaz derecede işçi sıkıntımız var. Bundan dolayı sektörde bir daralma mevcut” dedi. İnşaat piyasasının seçime odaklandığını belirten Görgülü, alım satımın olmadığını bildirdi. Kiralık daire bulmanın Konya’da imkansız hale geldiğini aktaran Görgülü, “ Şimdilerde herkes seçime odaklandı. Alım satım yok, sektör durgun. Seçimden dolayı insanlar ödemelerini seçim sonuna bırakıyor. 200 bin TL’lik ev şu anda 2 milyon TL oldu. Alım gücü zayıfladı, enflasyonu dizginlemek, fırsatçıların önüne geçmek lazım. Devlet bankaları kredi vermiyor. Kredi veren bankaların da faizleri çok yüksek. 3 milyona daire alan vatandaşa 250 bin TL kredi vermesinin bir anlamı yok. Faizin düşürülmesi gayrimenkul piyasasını rahatlatacaktır. Bankaların elini taşın altına koyması gerekiyor” diye konuştu.
“VATANDAŞIN ÖDEME GÜCÜ YOK”
Konproje AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı ve Yüksek Mimar Hanefi Ulusoy da inşaat sektörünün 2018’den beri bir daralma içerisinde olduğunu söyledi. İnşaat sektöründe taşların yerine yeniden oturması gerektiğini vurgulayan Ulusoy, herkesin müteahhit olmasına izin verilmemesi gerektiğine dikkati çekerek şu ifadelere yer verdi: “Her elini kolunu sallayanın müteahhit olmadığı, inşaat yapmadığı, bu işte yetkin insanların çalıştırıldığı bir inşaat sektörü istiyoruz. Enflasyonun beklenilenin üzerinde artışı, arsa paylarının gelişigüzel yükselişi ve maliyet artışlarından dolayı inşaat sektöründe bir daralma yaşıyoruz. Firmalar her ay malzemelere zam yapıyor. Bu şartlar altında daire üretimi olmadığı için piyasada kiralık daire bulunamıyor. Dolayısıyla gelinen noktada fiyatlar aşırı derecede yükseliyor. Bu yüzden inşaat sektöründe taşların yeniden yerine oturması lazım.” Vatandaşın alım gücünün düştüğünü dile getiren Ulusoy, mevcut durumlarda vatandaşların daire almaya gücünün yetmeyeceğini aktardı. Ulusoy, “Devlet bankaları vatandaşa kredi verse bile enflasyondan dolayı vatandaşın alım gücü düştü. Bugünkü rakamlarla vatandaş sıfır vadeli kredi bile alsa ödeme gücü yok. Devlet sıfır faizli kredi bile verse vatandaş yine kredi almaz” dedi.
“FİNANSMAN KRİZİ YAŞANIYOR”
Mis Yapı Özkanlar inşaat Yönetim Kurulu Başkanı Salih Özkan ise konut sektöründe arz talep dengesinin değiştiğini belirterek orta gelir grubunun artık konut alma ihtiyacına karşılık veremediğini söyledi. Seçim öncesinde inşaat sektöründe ciddi bir finansman krizinin yaşandığına değinen Özkan, “Seçimler küçük ve orta vadeli yatırımcılarda bir geri çekilme yaşatsa da artık konut kira geliri bakımından gayet mantıklı bir yatırımdır. Lakin seçim öncesi sektör olarak ciddi bir finansman krizi yaşanmaktadır. Konut alımı yapacak olan yatırımcılarda bankalar finansman desteğini çekmesi yatırımcıları veya konut ihtiyacı olanların işini çözmemek en öncelikli sorundur. Umarım seçimden sonra bu iş çözülür, bankalar finansman desteği verirler ve insanlarımız konutlarına ulaşabilirler. Özel bankaların kredi desteği verdiğini söylemek çok zor lakin şu aşamada devlet bankalarında da aynı sorunlar ile karşılaşmaktayız. Zaten böyle durumlarda ilk önce finans sağlayıcıları ilk ortalıktan çekilen ve kredi musluklarının kısan taraflardır” diye konuştu. Kübra KARABURÇ
İlginizi Çekebilir