“Konya depremi küçümsememeli”
KonyaKonya Tesisat ve İnşaat Malzemecileri Derneği (KONTİMDER) Yönetim Kurulu Üyesi İnşaat Mühendisi Mustafa Selçuk, deprem gerçeği ile yüzleşmemiz gerektiğini söyledi
Konya’da yaşanan depremin küçümsenmemesi gerektiğine dikkat çeken Mustafa Selçuk, “Ülkemizin aktif fay hatları üzerinde olması nedeniyle inşaattaki yönetmelikler buna göre şekilleniyor. Konya 1. Derecede deprem bölgesi olmamasına rağmen ülke genelindeki yönetmelikler Konya için de geçerli. Ancak Konya’da bu yönetmeliklerin tam anlamıyla uygulanması konusunda bazı sıkıntılar yaşanmıyor değil. Depreme dayanıklı binalar konusunda taviz verilmemeli” dedi.
DEPREM GEREÇEĞİNE UYUM SAĞLAMALIYIZ
Konya’nın deprem gerçekleşme ihtimali düşük iller arasında yer almasına rağmen, deprem gerçeğinin unutulmaması gerektiğini vurgulayan Selçuk, inşaatlarda malzeme kullanımından, proje ve uygulamaya kadar tüm aşamalarda titiz davranılması gerektiğini söyledi. Mustafa Selçuk, şöyle konuştu: “İstatistiki verilere göre dünyada bir yıl içerisinde ortalama 500 bin deprem gerçekleşiyor. Bu depremlerin ancak 100 bine yakınını insanlar hissedebilir. Türkiye’de 9 ya da 8 şiddetinde deprem gerçekleşme ihtimali çok düşüktür. Konya ise en düşük illerden biridir. Fakat depremler kaçınılmazdır. Önemli olan deprem gerçeğine uyum sağlayabilmek, bu gerçekle birlikte yaşayabilmek ve bütün planları buna göre yapmaktır.” Türkiye’de bir inşaatın kontrol ve sorumluluk sürecinin tüzel ve gerçek kişiler ile gerçekleştirildiğin kaydeden Mustafa Selçuk, “ İnşaat sahibi, proje mühendisi, yüklenici, fenni kontrol ve belediye olarak ayrılır. İnşaat sahibi gerekli harcamaları karşılamakta, proje mühendisi yönetmeliklere uygun tasarım yapmakla, yüklenici projeye uygun uygulama yapmakla, fenni mesul ve belediye ise projenin yönetmeliklere uygunluğunu kontrol etmekle yükümlüdür” diye konuştu. (Haber Merkezi)
İlginizi Çekebilir