Konya dışarıya sebze satabilir
Konyaİyi Tarım Uygulamaları kapsamında başarılı örnekleri bulunan Konya’nın sebze üretiminde de iddiasını sürdürüyor. İyi Tarım Uygulamaları’nda üreticiye desteklerin artması halinde Konya'nın dışarıya ürün satışı gerçekleştirebileceği belirtildi
2012 yılında uygulamaya başlanan İyi Tarım Uygulamaları Konya’da başarılı bir şekilde sürdürülüyor. İyi Tarım Uygulamalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Konya Merkez Sebze Üreticileri Birliği Başkanı Kazım Kandemir, Konya’da 142 bin dekarlık alanda domates üretimi yapıldığını, diğer ürünlerde de başarılı çalışmaların gerçekleştiğini, İyi Tarım Uygulaması yapan çiftçilerin desteklenmesi gerektiğini ve Konya’da bu ürünlerin markalaşması için çalışılması gerektiğine dikkati çekti.
İYİ TARIM UYGULAMALARI ÇİFTÇİ VE VATANDAŞ MENFAATİNE
2012’de yılında İyi Tarım Uygulamaları’nın başladığını ifade eden Konya Merkez Sebze Üreticileri Birliği Başkanı Kazım Kandemir, uygulamanın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü öncülüğünde gerçekleştirildiğini aktardı. Başlangçta 3 yıllık proje olduğunu ancak projenin devam ettiğini dile getiren Kandemir, “Son 2 yıldır özel sektörde bu uygulamaları yapıyoruz. Üreticilerimizle kontrollü şekilde, ilaç kalıntısı olmadan, su tahlilleri yapılarak 5 yıldızlı İyi Tarım Uygulamaları yapıyoruz. Konya’da iyi tarımda ürettiğimiz ürünlerin başında ise domates geliyor. Bu uygulamayı Saraçoğlu, Kalfalar, Hatıp, Yeşildere, Alakova, Harmancık, Karaaslan gibi değişik yerlerde yapıyoruz. Sadece Meram ve Karatay’da değil aslında bu uygulama Selçuklu bölgesinde de yaygınlaştırabilir” sözlerini kullandı. İyi Tarım Uygulamalarının Konya’da geniş alanlarda yapıldığını ancak bu alanların daha fazla yaygınlaştırılmasının Konya için daha yararlı olacağına dikkati çeken Başkan Kandemir, “Açık alan olarak 142 bin dekarlık alanda domates, 62 bin dekarda biber, 5 bin dekar fasulye, 26 bin dekardan fazla alanda salatalık ve 7 bin 500 dekar alanda patlıcanı İyi Tarım Uygulamaları kapsamında yetiştiriyoruz. 24 üreticimiz bu uygulamayı kullanıyor hatta yakın zamanda bu sayı 70-80 çiftçiye kadar ulaştı. Biz Birlik olarak sene sonuna doğru bu sayımızı 100 çiftçiye çıkarmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu. İyi Tarım Uygulaması’ndan üretici olarak menfaatlerinin bulunmadığını, devletin dekar başına 50 TL destek verdiğini dile getiren Kandemir, İyi Tarım Uygulamaları’nın yaygınlaşması, üretilen ürünlerin satımının daha fazla kolaylaşmasının Konya adına önemli olduğunu kaydetti. Pazar ve halde İyi Tarım Uygulaması’nın öneminin daha anlaşılmadığını belirten Kandemir, ürün fiyatlarının diğer üreticilerle aynı olduğunu söyledi. İyi Tarım Uygulamaları’nda diğer çiftçilerinde yararlanması için çalışmaların olduğunu söyleyen Kandemir, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü öncülüğünde Konya’daki ziraat odaları ve Konya Merkez Sebze Üreticileri Birliği’nin çiftçilere anlattığını ifade etti.
KONYA DIŞARIYA ÜRÜN SATABİLİR
İyi Tarım Uygulamaları’nın diğer çiftçilerde tarafından da uygulanmasının vatandaş için çok faydası olacağına işaret eden Kazım Kandemir, “Çiftçinin ürettiği mahsulün üzerinde kalıntı yok, kansorojen madde yok. Gübreden suya kadar her şey kontrollü şekilde yapılıyor, yaygınlaşması vatandaşa çok faydalı olur. Bu anlamda üreticilerimiz desteklenmeli” dedi. İyi Tarım Uygulamalarının Konya içerisinde başarılı bir şekilde sürdürüldüğünü kaydeden Kandemir, şehir dışından gelecek olan taleplerinde karşılanabileceğini söyledi. Şartların uygun olması ve şehir dışından taleplerin gelmesi halinde günlük 20 ton domatesin ihracat edilebileceğini aktaran Kandemir, “Sadece domates değil, 10 ton salatalık, 1,5 ton biber, 5 ton patlıcan ve 3 ton fasulyeyi günlük olarak biz dışarıya satabiliriz. Eğer istek artarsa diğer çiftçilerimizde bu uygulamalara yönlendirilip Konya’nın reklamını da yapabiliriz. Biz konuda eğer diğer çiftçiler teşvik edilirse biz bu ürünleri satabiliriz. Sadece yetiştirme veya satma değil aslında diğer ürünlerle fiyat farkı da olursa İyi Tarım Uygulamaları cezbedici bir hal alır. Fiyatta rekabet olursa daha iyi olur” dedi. İyi Tarım Uygulamaları’nda ilaçtan suya, gübreden tarlanın hazırlanmasına kadar kontrolün ekipler tarafından yapıldığını söyleyen Kandemir, ürünler alındıktan sonra kalıntının olup olmadığının laboratuarlar da incelendiğini ifade etti.
KONYA, İYİ TARIM’DA MARKALAŞMALI
Konya’da ki sebze üretiminin şehrin kendi içerisine yettiğini kaydeden Başkan Kazım Kandemir, Aksaray, Adana ve Antalya’ya dahi üretilen ürünlerden satışların gerçekleştiğini söyledi. Sebzenin üretimine daha fazla önem verildiği zaman Konya’nın dışarıdan ürün almasına gerek kalmayacağını dile getiren Kandemir, “Konya’ya sadece ürünler üşüdüğü zaman dışarıdan gelir. Açık tarlada yetiştiği sürece Konya kendi içine de dışarıya da ürün satar. Bakın Ereğli’de yaklaşık 1 milyon ton domates üretiliyor. O domateste Türkiye’nin değişik bölgelerine satılıyor. Sadece Ereğli değil, Çumra var. Domates, biber, salatalık ve daha çeşitli birçok sebze üretiliyor. Aslına bakılırsa bu üretilenler Konya’ya yeter. Biz bu ürünleri sadece Aksaray, Adana’ya ürün satmıyoruz ki, Ankara Aksaray Gaziantep gibi diğer illere de satıyoruz” dedi. Satılan bu ürünlerin Konya’nın isminin duyurulması için önemli bir yer tuttuğunu ve bu konuda yetkililerin üretilen ürünlere sahip çıkması gerektiğini anlatan Kandemir, Konya’da markalaşmaya da önem verilmesi gerektiğine dikkati çekti. Tanıtım için öncelikle paketlemenin getirilmesi gerektiğine vurgu yapan Kandemir, “Eğer biz Konya’da İyi Tarım Uygulamaları kapsamında bir marka kurarsak daha iyi fiyatlara daha iyi yerlere ürün satabiliriz. Bizim ürünümüzde var kapasitemiz var” sözlerini kullandı.
ÇİFTÇİLERİN TARLA SORUNU MU VAR?
Sebze üretiminde domatesin Konya’da önemli bir yer tuttuğunu aktaran Kazım Kandemir, ancak diğer ürünlere kıyasla domatesin üvey evlat muamelesi gördüğünü aktardı. Buğday, mısır ve yonca gibi tarımsal ürünlere verilen desteklerin ürün bazlı olarak domateste verilmesinin yararlı olacağını söyleyen Kandemir, üreticinin arazi problemi olduğuna vurgu yaptı. Saraçoğlu bölgesinde yapılacak bir tesis ve sistem kurulması halinde üreticinin bu yapıya ayak uydurabileceğini anlatan Kandemir, “Böyle yer verilirse üretici bunu yapabilir. Sistem, markalaşma ve reklamı yaparsak arazide yaparız. Kaliteli üretim yapılır. Sebze üreticisi ama kendine özgü tarlası yok. Tarlayı kiralıyor ve bu aslında kayıt dışı, bunun da önüne geçilmesi gerekiyor. Üreticimize bu kolaylıklar ve uygulamalar yapılmalı. Bu söylediklerimiz yapılsa aslında daha iyi bir noktaya geliriz. Biz üretici olarak sadece destek bekliyoruz” şeklinde konuştu. Sebze üreticilerinin hal ve pazarlarda yer bulmasının önemli olduğunu aktaran Kandemir, üreticinin ürettiği ürünün tüketiciye gidene kadar fiyatında büyük artışlar olduğunu söyledi. (Mustafa KARAKAYA)
İlginizi Çekebilir