KONYA, DOSTLUK VE VEFAYA ÇAĞRILACAK
KonyaKonya’da vefa ve dostluk üzerine kurulan ilk dernek olan Konya Dostluk Grubu Derneği, sivil toplum anlayışına yeni bir bakış açısı getiriyor. Dernek faaliyetleri kapsamında kendi içinde ve dışarıdan bakıldığı zaman Konya’nın yapısına farklı açılardan önem kazandıracak
SİVİL TOPLUMA YENİ BAKIŞ AÇISI GELİYOR
Türkiye ve Konya’nın geneline bakıldığı zaman dernek sivil toplum kuruluşları sayısının arttığını ve amaçları yardım olduğunu ifade eden Konya Dostluk Grubu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Seleş, bu rutin durumdan çıkmak ve bu alana farklı bir bakışa açısı kazandırmak istediklerini dile getirdi. Sivil toplumun Türkiye’de gelişmesiyle ihtisaslaşma konusunun ön plana çıktığını aktaran Başkan Seleş, “Ülkemiz ve Konya’mızda sivil toplum kuruluşu(STK) bulunuyor ve son yıllarda bu sivil toplum kuruluşlarının sayısında ciddi oranda artış gözleniyor. Bu sivil toplum kuruluşları genel anlamda bakıldığı zaman yardım faaliyeti yürütüyor, gençlik üzerine veya eğitimler konusuna vurgu yapılıyor. Dikkat edilirse dernek ve STK’lar bu alanda ağırlıkta çalışıyor. İşte biz bunları gördüğümüz için farklı bir bakış açısı getirmek istedik. Çünkü zaten insanlar bir şekilde bu kuruluşların amacı doğrultusunda bir araya geliyorlar. Sivil toplumun gelişmesiyle aslına bakarsanız STK’larda ihtisaslaşmanın da önü açılmaya başlıyor ve bu konunun önemi de artıyor. Bizde Mehir Vakfı’ndan esinlenerek toplumda dostluk ve vefa kavramlarının önemini hatırlatacak bir STK kurmak istedik. Biz vefa ve dostluğu kavrayarak, anlatarak ve benimsetmek için yola çıktık” ifadelerini kullandı. Dernek olarak sadece vefa ve dostluk üzerine çalışmalar yapacaklarını ve diğer alanlara müdahil olmayacaklarını kaydeden Seleş, “Biz Konya Dostluk olarak, Konya olarak, belli alanda İhtisas Derneği olarak faaliyette bulunacağız” diye konuştu. Seleş, şunları da sözlerine ekledi: “Ülkemiz ve şehrimizde gelinen noktada somut konularla ilgili vakıf ve dernek faaliyeti yapılması ile bu alanlarda uzmanlaşılması sivil toplum toplum kuruluşlarını daha faydalı hale getirecektir. Yani sivil toplum faaliyetlerinde ihtisaslaşma önem arz etmektedir. Bizden önceki nesiller birçok zorluğa ve tüm imkânsızlıklara rağmen baskılara aldırmadan mücadele ettiler. Onlar hiçbir zaman yılgınlığa düşmeden, umudu daimi diri tutarak halis bir niyetle yürüdüler. Bu şehre hayırlı birçok hizmette bulundular. Eksik kalır diye özellikle isim telaffuz etmiyorum. Her biri ile ilgili ayrı ayrı uzun soluklu çalışma içerisinde olacağız.”
‘DOSTLUK VE VEFA TOPLUMDA YİTİRİLEN BİR GERÇEK’
Dostluk ve vefa kavramlarının birbirinden ayrılmasının zor olduğunu ve bu iki kavramın çok önemli olduğunu dile getiren Seleş, Konya’da vefa ve dostluğunu kaybolduğunu düşündüklerini ve canlandırmak için etkinlikler yapacaklarını aktardı. Konya’da bu faaliyeti yürüten bir sivil toplum kuruluşu olmadığını ve bunun sıkıntısının yaşandığını söyleyen Seleş, bu sıkıntıların ortadan kaldırılması için çalışacaklarını dile getirdi. Konya’nın bütününü kapsayacak ve birliktelik sağlayacaklarını belirten Başkan Seleş , “Konya iyi tahlil edildiği zaman oturmuş bir yapısı var ve biz ana yapıyı dikkate alarak herkesi kucaklayacağız. İnsanlığa hizmet etmiş kişiler, Konya’ya mal olmuş değerlerimiz var. Vefa ve dostluk anlamında kesinlikle toplumumuzda eksiklik var ve herkes buna kanaat getiriyor” şeklinde konuştu. Derneğin isminin duyulduğu anda Konya genelinde çok güzel karşılandığını söyleyen Seleş, “Dernek ismimizi duyan isimler, dostluk ve vefanın çok önemli olduğunu söyleyerek bizlere destek oldular. Hatta ekip çalışmasına katılmak isteyen arkadaşlarımız bile oluyor. İsim duyulduktan sonra heyecan uyandırdı ve insanlar bizimle ilgilendi. Çok güzel bir amaç için yola çıktığımız konusunda bizlere destek oldular. Ben bu konuda bizlere güzel dileklerde bulunan kişilere teşekkür ediyorum. Biz genel anlamda dostluk ve vefa gibi kavramların toplumda yitirildiği bir gerçek. Bakıldığı zaman bu konu üzerine çalışan bir vakıf veya dernekte yok. Biz bu anlamda Konya’da bu faaliyetleri yürütecek ilk derneğiz” dedi.
KONYA’YA HİZMET EDENLERE VEFA GÖSTERİLECEK
Dostluk ve vefa üzerine ihtisas yapmış herhangi bir dernek veya vakfın bulunmadığını açıklayan Seleş, “Bireysel olarak insanlar belki vefa ve dostluk yapabiliyorlar. Arkadaşları akrabaları veya çevresi anlamında. Şuanda şunları gözlüyoruz, herhangi bir STK daha önce yönetim kurlunda bulunmuş veya bu yapıya hizmet etmiş kişiyi çağırıp onlara bir vefa gösteriyor. Bizim söyleyeceğimiz ve anlatmak istediğimiz duygu ve düşünceleri bireye kadar indirebilirsiniz. Çok detaylı bir konu aslına bakılacak olursa. Bu konuda farkındalık olması çok önemli ve gerekli. Konya Dostluk olarak, Konya’ya sivil toplum veya siyaseten hizmet etmiş yaşayan isimleri çağıracağız ve onların bilgi birikim ve deneyimlerinden faydalanacağız, onlara dostluk ve vefa göstereceğiz. Bunun haricinde yine hizmet edip katkı sağlamış ama vefat etmiş kişilerin hem neler yaptığını, kim olduğu konusunu anlatacağız. Bu faaliyetler sonrasına aslına bakılırsa bu kişilere teşekkür etmiş olunacak” ifadelerini kullandı.
‘GEÇMİŞİ BİLMEDEN BUGÜNÜ KAVRAYAMAYIZ’
Seleş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tarih herkes için çok önemli bir ibret vesikasıdır. Geçmişi bilmeden bugünü kavrayamayız, bugünü bilmeden de geleceği inşa edemeyiz. Tarihten aldığımız dersle, geçmişten edindiğimiz tecrübe ile geleceği inşa edeceğiz. Hafızayı beşer nisyan ile maluldür; yani insan unutur. Bu sebeple, sık sık hafızalarımızı tazelemeye fikri tekrar yapmaya mecburuz. Bizden önce yaşayan nesillerin başına gelenleri mücadelelerini ve başımıza gelenleri tekrar tekrar gözden geçirmeliyiz. Geçmişteki aynı hatalara tekrar düşmemek için bunu yapmalıyız. Peygamber efendimiz, Müslüman’ın basireti ve ferasetine işaret ederek Müslüman bir sokulduğu delikten tekrar sokulmaz buyurmaktadır. Bunu ilke edinerek, geçmişteki hadiseleri yorumlayarak bugün muhasebe yapabilmeliyiz. Şehrimize hizmet edenlere vefa göstermeyi, onların tecrübelerini yeni nesillere aktarmayı, aramızdan ayrılanları ise hayırla yâd etmeyi ve unutmamayı bu sebeple çok önemsemekteyiz. Bugün birçok imkâna sahip olmamız, devletin her kademesinde görev alabiliyor olmamız, birçok alanda rahat bir şekilde geniş imkânlarla hizmet ve faaliyet yapıyor olabilmemiz önce Allah’ın takdiridir. Sonra da bu davaya gönül vermiş, bu şehre hizmet etmiş, çile çekmiş dostlarımızın büyüklerimizin fedakârlıklarının sonucudur. Rabbim yaptıkları hizmetleri kabul etsin. Bizim yola çıkma amacımız mevki ve makamdan ziyade dostlukları kalıcı kılmak, kalıcı dostlar edinmektedir. Biz de hayırda yarışınız düsturu ile bu mücadeleyi sürdürme gayreti içerinde olacağız ve bizden sonraki nesillere emaneti tevdi edeceğiz.”
‘KONYA’NIN 3 BÜYÜK İLDE AĞIRLIĞI VAR’
Konya’nın başkentlik yapmış olgusuna dikkati çeken Seleş, Konya’nın büyük bir şehir olduğunu ve gerek diğer iller gerekse yurtdışında Konya’yı temsil eden önemli isimlerin bulunduğunu aktardı. Konya’ya her dönemde önem verildiğini, bu şehirden bir şekilde göç eden kimselerin önemli noktalarda olduklarını ve bu isimlerin onore edilmesi gerektiğine vurgu yapan Seleş, “İlimiz kültürel alt yapısı olan bir şehir. Uzun süredir de Konya’ya büyük önemler verildi. Konya’dan dışına, İstanbul’dan tutun yurtdışı ülkelerine kadar birçok insanımız göç etmiş. Yine göç ettikleri zaman bu insanlar boş durmamış çalışmış. İstanbul da çok ciddi sayıda Konyalı var, Ankara’da yine bürokratlık gibi önemli mevkilere gelen isimler var, yine İzmir aynı şekilde. Dikkat edilirse Türkiye’nin 3 büyük şehrinde Konya’nın ciddi bir ağırlığı var. Bunlar aslına bakılırsa Konya için büyük değerler. Bu insanlar ve yaptıkları işler unutulmaması gerekir. Sadece Türkiye için değil, gurbetçiler anlamında da yurtdışında yaşayan, Konya, Karaman ve Aksaray gibi illerin, bu bölgenin ağırlığı var. Bunları hemşericilik anlamında söylemiyorum. Bakın biz bu değerleri kaybetmemek gerekiyor. Konya’dan bir insanımız gitmiş ve bizleri orada temsil ediyorsa o ismin bir şekilde onore edilmesi gerekiyor. Neden? Bu insan bu topraklardan gitmiş. Bizim için bu şehre hizmet eden, emeği olan her insan; ister yurtdışında olsun, ister yurtiçinde olsun fark etmiyor. Bu insanlar için buraya davet edilerek, toplantı seminer düzenlenerek veya adı ne olursa olsun bir şekilde kardeşlik köprüsü kurmamız gerekiyor” dedi.
‘ŞEHİRDE BÜTÜNLÜK ALGISI OLUŞTURULMALI’
Konya’da aynı amaç için bir araya gelen insanların farklı düşünceler için nedeniyle birliği sağlayamadıklarını aktaran Seleş, “Şehrimiz biraz birlik ve bütünlük konusunda bu algıyı oluşturamıyor. Bakıyorsunuz normal de aynı amaç için bir araya gelen insanlar. Amaç birlikteliği var ama farklı düşüncelere sahipler. Bunlar çok normal şeyler. Burada önemli olan dostluk ve vefanın gösterilmesidir. Varsa küskünlüklerin barıştırılması için çaba sarf edelim, bunun önemini gösterelim. Biz bu uğurda çalışmak istiyoruz. Bu şehre dostluğu ve vefayı anlatalım. Bakın biz bunu kaliteli şekilde anlatmalıyız ve anlatacağız da. Birlik ve bütünlük konusunda hepimize sorumluluk düşüyor. Bu yaşananların örneklerini, kitaplarını, akademik çalışmalarını, sosyal medya, farkındalık ve medya ayağıyla anlatacağız. Hepsi bir arada olacak. Bunlar anlaşıldığında zaten dostluk ve vefa sağlandığı zaman birlik zaten kendiliğinden oluşur. Biz bunları anlatacağız, diğer insanlar kendi kurumlarında ve yaşantılarında anlatacaklar. Bu birliktelik genel olarak hem şehir hem de aile için sağlanmış olacaktır” dedi. Derneğin, İstanbul Dostluk Grubu Derneği adlı derneği örnek aldığını ve kendilerinin de Konya’da bunu yapmak istediklerini aktaran Seleş, yapacakları etkinliklerle birlikteliğin sağlanmasının önemine değindi.
YAPILACAK ÇALIŞMALAR
2016 yılının haziran ayında derneğin kuruluşunun tamamlandığını, Konya Dostluk Grubu Derneği’nin yakın zamanda geniş çaplı programlar yapacağını ve bu çalışmaların sosyal medya ağları ile destekleneceğini ifade eden Başkan Ömer Faruk Seleş, günümüzde yapılan bazı programlar da vefa ve dostluk için çalışmaların yapıldığını ancak bunların yeterli olmadığını kaydetti. Bu konuların gençlere tam olarak ifade edilemediğinin altını çizen Seleş, farklı bir bakış açısının ortaya konulması gerektiği ve bu konularda belgesel çekilmesi ve sosyal medya faaliyetleri gibi çalışmalarla uzun soluklu programların yapılması gerektiğini anlattı. Yeni projelere her zaman açık olduklarını ve değinilen konularda kendilerine profesyonel anlamda belgesel teklifleri geldiği bilgisini veren Seleş, Dernek olarak üye sayılarını arttırmaları halinde farklı projeler için daha kararlı adımlar atabileceklerini söyledi. Seleş şunları söyleyerek sözlerine son verdi: “Biz Dernek olarak, öncelikli geçmiş ile gelecek arasında köprü görevini ifa edebilmek ve geçmişten gelen dostlukları günümüze taşımak için çabalıyoruz. Bu konuda dostlukları kalıcı kılmak, insanımıza, tarihimize, geçmişe, davaya ve Konya’ya dost olmak, ahde vefa göstermek istiyoruz. Allah’a götüren kalıcı dostlukların kazanılması, şehirde birlik ve beraberliğin sağlanması ile Konya’ya hizmet etmiş ve aramızdan ayrılmış büyüklerimize vefa göstermek, onların hizmetlerini anmak ve unutturmamak istiyoruz. Konya’ya hizmet etmiş tüm büyüklerimizin tecrübelerinden faydalanarak bu tecrübeleri yeni nesillere aktarmak yine hedeflerimiz arasında yer alıyor. Akademik düzeyde dostluk ve vefa ilgili topluma hizmet etmek, yayın, görsel ve belgesel çalışmalarını yaparak bu alanda bizler farklı bir bakış açısı ortaya koyacağız.”(Mustafa KARAKAYA)
İlginizi Çekebilir