KONYA KUZEYE BÜYÜYOR
KonyaKonya gelişen şehircilik anlayışıyla adından sık sık söz ettiriyor. Özellikle Selçuklu bölgesine gitmeye başlayan yatırımlar Konya’nın kuzey istikametinde büyüdüğünün en büyük göstergesi olarak kabul ediliyor
Konya Postası, vatandaşlar için Konya’nın şehir planlaması konusunda kat ettiği mesafeler ve yapılan yatırımları değerlendirdi. Konya’nın şehir planlamasında neler var, neler yapıldı ve yapılan işlerin değerlendirmesini Konya Şehir Planlamacıları Odası Başkanı Münir Günay ile konuştuk.
KUZEY İSTİKAMETİNDE BÜYÜYORUZŞehir planlamaları yapılırken bütüncül ve sosyolojik açıdan planlamaların yapılması gerektiğine dikkati çeken Konya Planlamacılar Odası Başkanı Münir Günay, Konya’da merkez planlama bölgesi adı altında Karatay, Meram ve Selçuklu ilçeleri bulunurken kısmi olarak da Çumra’nın bu plana dâhil edildiğini aktardı. Geçtiğimiz haftalarda 1/100 bin ölçekli Konya il bütünlüğüne dayanan bir planın onaylandığını ifade eden Günay, “Merkez planlama bölgesi diye bahsedilen bölgeler var. Bunlar Karatay, Meram ve Selçuklu ama artık mesafeden dolayı Çumra da belli ölçekte bu işin içerisine giriyor. Yakın zamanda bir plan onaylandı, 1/100 bin ölçekli Konya il bütünlüğüyle yapılmış bir plan. Daha sonra 1/25 bin ölçekli nazım plan da Konya’yı bölgelere ayırarak yapıldı. Konya ciddi büyüklükte bir şehir ve bu planlarla alt bölge planları yapıldı” dedi.
KONYA, 2043’E KADAR HANGİ YÖNE GELİŞECEK?
Konya’nın kuzeye yönüne doğru geliştiğini belirten Günay, “Merkez planlama bölgesi için bahsedersek Konya her zamanki eski planlarda varsayılagelen kuzey aksında büyüyor. Bu ne demek? Bu Konya’nın Selçuklu bölgesinde, Ankara ve İstanbul yolu istikametinde gelişiyor demektir. Yapılan ve onaylanan son planlarla bunun bu şekilde devam edeceği görülüyor. Çünkü sanayi bölgesinin gelişmesi aynı bölgede devam diyor. Yeni önerilen bir raylı sistem hattı var, sanayide çalışanlar için konut stoku oluşsun hesabıyla planlanan konut bölgeleri var yine o bölgede. Bunlar gösteriyor ki yine kent kuzeye doğru gelişecek ve bunlar zaten 2043 yılı planlarıdır” şeklinde konuştu.
ORGANİZE’YE TRAMVAY VE KONUT GELECEK Mİ?
Geçtiğimiz yıllarda Konya’nın gündemine oturan ve 2. ve 3. Organize Sanayii’nde çalışan işçiler için bu sanayilere hem tramvay hem de TOKİ ile binalar yapılması konusu tartışılmıştı. Kentin kuzeye doğru büyümesinin bir sebebinin de bu gelişecek proje olabileceğini dile getiren Günay, “Kent kuzeye gelişiyor dediğimiz olayın talebinde bu durum var. Banliyö hattı, TOKİ ile birlikte ucuz konut üreterek sanayide çalışacaklara kolaylık sağlanmak isteniyor” diye konuştu. Üst ölçekli Konya merkezli planlara bakıldığı zaman Konya’nın 4’te 1’ini kapsayacak sanayi alanına ayrıldığının görüleceğini söyleyen Başkan Günay, “Konya için güzel bir durum. Şimdiden bunun planlaması yapılıp o planlamaya uygun konut bölgesinin açılarak vatandaşa raylı sistemle desteklenerek yapılması. Ben hep şunu söylüyorum. Plan yapılırken ilçecilik mantığıyla değil de bilimsel yaklaşılarak yatırımlar yapılsın” ifadelerini kullandı. TOKİ mantığıyla çalışmanın doğru olmadığını belirten Günay, “Sadece Meram veya Selçuklu’da TOKİ yok diye TOKİ mantığıyla çalışırsak bu işin sonunu hakikaten alamayız. Bugün 15-16 kilometre mesafeye otobüs gitse, çünkü orada yaşayan insanların özel taşıt sahibi olma imkânı yok. Şimdi toplu taşıma zarar eder mi, çöp toplanacak zarar eder mi? Eder. Neticesinde kamu zarar ediyor. Alınan bir hatalı kararla belki diğerlerine yansıtıyoruz. Toplu taşıma gibi ve toplu taşımanın da bir maliyeti var. Alternatifi varken böyle bir olaya teşvik etmek her zaman hatalı öyle söyleyeyim” dedi.
‘RESMİN BÜTÜNÜNE BAKILMALI’
Planlamalar yapılırken bütüncül bir bakış açısının sergilenmesi gerektiğine vurgu yapan Günay, üst ölçekli planlamaların bu yüzden var olduğunu ifade etti. Büyükşehir Belediyesi’nin yapmış olduğu 1/100 bin ölçekli çalışmayı çok başarılı bulduğunu söyledi. Her ilçenin kendisine has özelliklerine göre çalışmaların yapılması gerektiğinin altını çizen Günay, “Üst ölçekli planlar vardır ve planlama yaparken resmin bütününe bakmak lazım. Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmasını o yönden önemli buluyorum. 1/100 bin ölçekli çalışmalar ciddi analizler yapılarak yapılan çalışmalar. Her ilçenin kendine has özellikleriyle şekillenen çalışma olmalı. Örneğin Konya’nın güneyi ciddi bir yeşil varlığı ve Antalya’ya yakınlığı var. Beyşehir’in turizm potansiyeli var. Ona göre plan ve kararlar üretmek lazım. Bugün Karapınar bölgesine bakalım dünyanın en büyük güneş tarlası olacak birkaç enerji yatırımı var. Buna göre planlar ve çalışmalar yapılmalıdır” diye konuştu. Konya merkeze bakıldığı zaman Meram ilçesinin yeşil varlığı, Karatay ilçesinin Konya’nın tarihinin oluşturduğu ve çevresinde kırsal nüfusu tuttuğu ve Selçuklu’nun da Konya’nın yeni gelişen yüzü olduğunu aktaran Günay, bu bölgelerde bu donelerin baz alınarak çalışmalar yapılması gerektiğini ve bu anlamda Büyükşehir Belediyesini başarılı bulduğunu ifade etti.
‘BÜYÜK DÖNEL KAVŞAKLAR HIZI KESSİN DİYE YAPILIYOR’
Konya’da yapılan ve büyüklükleri nedeniyle zaman zaman en fazla eleştiri konusu olan dönel kavşaklar konusunda açıklamalar yapan Başkan Münir Günay, “Dönel kavşaklarla konusunda yurt dışına bakıp da orayla bizi bir tutup eleştirenlere katılmıyorum. Çünkü yurt dışı ile bizim kültürümüz farklı. Bizim insanımız yurt dışındaki bir insanla bir tutulamaz, bizim kültürümüz onlarla bir tutulup eleştiri yapılıyorsa ben buna karşıyım. Her bölgenin alışagelmiş durumları vardır. Bunun entegrasyonu yeni yeni oturmaya başladı. Yıllar oldu belki yapılalı. İnanın ben bu kavşakların hızın kesilmesi yönünde yapıldığını düşünüyorum” dedi. Bu konunun ulaşımcıların ve teknik bir konu olduğuna dikkati çeken Günay, “Kültür oturması da zaman alıyor, neden bu kadar büyük gibi eleştirisi varsa ulaşımcıların konusu yani teknik anlamda. Eğer ışık istemiyorsak bu şart, dönel kavşak olan yere trafik ışığı koymakta olmaz. Dönel kavşak yapılıyorsa bunu tasarımla çözmek lazım. Tekrar ışıkla durduruyorsak o dönel kavşağın bir anlamı yok” ifadelerini kullandı.
DÜĞÜN SALONLARI
Konya’da son yıllarda artan düğün salonları konusunda düğün salonlarına olan ihtiyacın arttığını kaydeden Günay, düğün salonları ve fırınlar konusunda Büyükşehir Belediyesi’nin bir çalışması olduğunu söyledi. Günay, “Konya’nın bir gerçeği düğünler ve Konya’nın pilav kültürü, düğün kültürü var. Belediyenin ciddi bir çalışması var bu otoparklarla ilgili. Çünkü bu tür yerlerde otoparklar sıkıntı oluyor. Düğün salonunun gittiği yerin çeperinde ciddi rahatsızlık uyandırıyor. Düğün salonu ama etrafında ciddi yatırım yapmış özel mülkü var ama düğün salonu yatırımıyla kişinin huzuru kaçabiliyor” dedi. Büyükşehir Belediyesi’nin hem fırınlar hem de düğün salonlarını otoparkları konusunda Konya Planlamacılar Odası’ndan bir görüş istediğini ifade eden Başkan Günay, “Belediye, geçen hafta bununla ilgili yazı gönderdi, düğün salonlarının ve fırınların seçimiyle ilgili. Otopark şartları nasıl sağlanır onunla ilgili görüş alışverişi yapıyoruz. Çalışma yeni başladı ve hangi bölgede yer seçimi yapılabilir, otopark şartları nasıl olmalı gibi çalışma üzerinde yol kat edilecek” şeklinde konuştu.
‘SINIRLAR KALDIRILABİLİR’
Konya Postası Gazetesi geçtiğimiz dönemde kamu binalarının halka açılarak kamu ile halkın kaynaşmasını sağlamak için haberler yapmıştı. Yapılan haberler birçok kesimden olumlu tepki alınmıştı. Kamu binalarının duvarlarının yıkılması ve halkın hem işlerini daha hızlı hem de stres yüklü günlerin sıkıntısı açık alanlarda atması konusunu değerlendiren Başkan Günay şunları kaydetti: “Kamu kurumlarının duvarları eğer yıkılacaksa bunlar niteliklerine göre değerlendirilmelidir. Mesela İl Emniyet Müdürlüğü’nde bahsediyorsak burası tabi ki korunaklı olmak zorunda. Diğer kamu binaları konusunda halka açık alan olması kabul edilebilir. Bizim mesleğimizin temeli budur ve kamusal alanların korunmasıdır. Kamu yararı gözetilecekse vatandaşa ait alanlar korunmak zorundadır. Belediyelerin de kamu kurumlarının da atıl durumda ya da kent içinde nefes alınacak yer yokken bu bölgelerin kamuya açılması sonuna kadar olmalı” dedi.
Kamu binalarının duvarlarının yıkılması konusunda niteliğin belirleyici olması gerektiğini ifade eden Günay, “Belirli binaların duvarları yıkılabilir. Burada ortak görüş alınmalı. Fizibilite yapılabilir ve sınırlar kaldırılabilir. Örneğin, Vergi Dairesi’nin ön tarafında atıl bir alan halka kazandırılmış oldu. Vatandaşa artısı olan her şey bütün irademizle arkasında durulması gerekiyor ve kamusal alana müdahale ettirmememiz gerekir” ifadelerini kullandı. Günay, bu tür konuların temelinde insan olduğunu hatırlattı.
METRO
Konya’ya yapılması için söz verilen ancak günümüzde herhangi bir somut adımın gerçekleşmediği metro yapımı ile ilgili Günay şunları kaydetti ve sözlerine son verdi: “Normalde yapılacak olan metro, mevcut raylı sistemin altında olacaktı. Ama güzergâhı karşıya taşıma durumu var. Mevcut hattın karşısına yer altına alınacak. Ramada Otel, Valilik ek hizmet binası ön tarafından yer altından gitmesi gibi bir durum şuanda konuşuluyor. Ama tabi bu durum fizibilite aşamasında.”(Mustafa KARAKAYA)
İlginizi Çekebilir