Konya Müsiad’ta “Ortadoğu’da Dengeler Ve Denklemler” Konuşuldu
KonyaMÜSİAD Konya Şubesi Cuma Konferanslarının bu haftaki gündem maddesi “Ortadoğu’da Dengeler ve Denklemler” konusu oldu.
Konferansa konuşmacı olarak katılan N.E.Ü Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Çemrek, katılımcılara Ortadoğu’da yaşanan güç savaşları ve son dönemde Dünya üzerinde yaşanan gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Konferansın açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Konya Şube Başkanı Dr. Lütfi Şimşek,
“Dünya üzerinde ve özellikle de Ortadoğu’da yaşanan savaş ve kaos ortamı dünya ekonomisini ilgilendirdiği gibi şehrimizin ve ülkemizin ekonomisini de yakından ilgilendiriyor. Bu durumun en büyük sebebi de gerek şehrimizin gerekse de ülkemizin ihracatında, genel ticaretinde Irak, Suriye ve diğer Ortadoğu ülkelerinin ilk sıralarda yer almasıdır. Ortadoğu coğrafyası tarih boyunca savaşların ve çekişmelerin yaşandığı bir coğrafya olmuştur, bu günümüzde de devam etmektedir. Hem şehir olarak hem de ülke olarak DAEŞ terör örgütünün Ortadoğu’da ortaya çıkmasının ve Suriye’deki iç savaşın patlak vermesinin ardından bu bölgedeki ülkelerle olan ihracatımızda ciddi düşüşler yaşandı. Bu haftaki konferansımızda da Ortadoğu’da yaşanan savaş ve kaos ortamının arka planını ve akıbetini ele almak istedik” dedi.
Ortadoğu’da yaşanan olayların altında yatan sebeplerin başında petrol ve enerji kaynaklarının geldiğini belirterek konuşmalarına başlayan Prof. Dr. Murat Çemrek, “Aslında olaylara geniş çerçeveden bakacak olursak dünya güç savaşlarının Ortadoğu’da yaşandığını görürüz. Dünya siyasetinde söz sahibi büyük ülkelerin bu bölgede var olan petrol, doğalgaz ve enerji kaynaklarına daha fazla sahip olmak adına verdikleri mücadeleden dolayı bölgeden kan ve gözyaşı eksik olmuyor.
Yaşanan bu durum da en çok bu bölgede varlığını sürdüren ülkeleri ve burada yaşayan milletleri etkilemekte, bu sebeple milyonlarca insan hayatını kaybetmekte veya göç etmek zorunda kalmaktadır. “Arap Baharı” diye tabir edilen olayların baş göstermesiyle başlayan vesayet savaşları bu bölgedeki diğer ülkelere de sıçradı. Bölgede büyük güçlere hizmet eden terör örgütleri İslam adına savaştıklarını iddia ederek Dünya kamuoyunun gözü önünde Müslüman kanı akıtmaktadır.
Bölgedeki İran-Amerika yakınlaşması, Rusya’nın Suriye’de yaşanan iç savaşa rağmen Suriye yönetimine açık destek vermesi, İran-Suudi Arabistan arasında son dönemde yaşanan gerilim bölgede dengelerin yeniden şekillendiğini ve yeni güç savaşlarının yaşandığını açıkça ortaya koymaktadır.
Bu gelişmeler ışığında kutuplaşmaların artması ve yaşanan gerilimler, Ortadoğu’daki savaş ortamının uzun bir süre daha bitmeyeceğini ve daha kanlı olayların yaşanacağına işaret etmektedir. Bölgede yaşanan olaylar dünya üzerinde savaşların çıkmasına neden olan petrol fiyatlarında da ciddi düşüşlere sebep olmakla birlikte bu durum bazı ülkelerin büyük gelir kaybetmesi bazı ülkelerin ise gelir elde etmesi anlamını taşıyor.
Özellikle Suudi Arabistan güçlü rezervleri ve düşük maliyeti sayesinde petrol fiyatlarındaki düşüşe rağmen petrol satışını sürdüreceğini ilan ederken, bu durum Rusya için ciddi bir tehlike arz ediyor. Rusya’nın petrol maliyetleri yüksek olduğu için petroldeki bu düşüşten ekonomik anlamda büyük zarar etmesinin yeni krizlere davetiye çıkardığını da söyleyebiliriz.
Ortadoğu’da yaşanan olaylar PKK ve DAEŞ terör örgütleri vasıtası ile ülkemizde de yaşatılmaya çalışılıyor; ancak devletimizin dirayeti ve milletimizin sağduyusu sayesinde bunda başarılı olamıyorlar. Ortadoğu coğrafyası, sınırları konusunda henüz dünyanın büyük güçleri tarafından uzlaşma sağlanamayan bir bölge konumunda, o yüzden bu bölgedeki petrol ve enerji kaynakları bitinceye veya buradaki kaynaklar değersizleşinceye kadar bu coğrafyada savaşın süreceği kanaatindeyim” ifadelerini kullandı.
Konferans, soru-cevap bölümü ve MÜSİAD Konya Şube Başkanı Dr. Lütfi Şimşek’in günün anısına Prof. Dr. Murat Çemrek’e hediye takdimi ile son buldu.
İlginizi Çekebilir