Konya plastik tüketiminde üçüncü
KonyaKonya’nın plastik sektöründeki gelişimini değerlendiren Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Öztürk, Konya’nın plastik tüketiminde Türkiye genelinde 3. il olduğunu kaydetti
Türkiye’nin üretim kültürünü öğrendiğini ve ileriki yıllarda bu durumu daha iyi yerlere taşıyacağını söyleyen Öztürk, “İnsan kendi geleceğini nasıl düşünürse biz de ülke geleceği için ne yapabiliriz bunu düşünmemiz lazım. Türkiye ekonomisi katma değerli üretim yaparak hak ettiği yere gelecek. Türkiye’nin geleceğinden umutluyuz” diye konuştu. Katma değerli ürünler üreterek istihdamı artırmak gerektiğini söyleyen Öztürk, büyüme ve rekabetin üretim ile olacağını vurguladı.
“YÜZDE 30 BÜYÜME OLDU”
Plastik sektörünün sadece Türkiye’de değil dünyada gelişim gösteren bir sektör olduğuna vurgu yapan PAGEV Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Öztürk, Türkiye’nin plastik üretimi alanında dünya sıralamasında 6. sırada yer aldığını aktardı. Avrupa pazarında ise Almanya’dan sonra Türkiye’nin 2. büyük üretici ülke olduğunu ifade eden Öztürk, “2016 yılında yaşanan olaylardan büyük bir sektör olduğu için Konya olarak biz etkilenmedik. Hatta 2015 ile kıyaslarsak yüzde 30’luk bir büyüme yaşadık. Bu büyüme plastik sektörünün hem ciro hem de kapasitesinde gerçekleşti. Plastik sektörü büyük bir gelişim göstermesi ve plastiğin hayatımızın her alanında yer alması yaşanan olaylardan etkilenmememiz için en önemli faktör. Biz Konya’mızda önümüzdeki yıllarda bu sektörün daha da büyüyeceğine inanıyoruz. Ben inanıyorum ki Konya da otomotiv metal aksamı, yan sanayisi nasıl güçlüyse plastik sektörü de önümüzdeki dönemde önemli bir lokomotif üretim sektörü olacak” diye konuştu.
“KONYA ÖNEMLİ BİR ÜRETİM ÜSSÜ OLACAK”
2016’da İtalya ve Avustralya’dan iki yabancı firmanın Konya’ya yatırım yaptığını söyleyen Öztürk, Konya’da 2017 ve 2018 yılları için yerel, ulusal ve uluslararası şirketlerin yatırım planları olduğunu dile getirdi. Plastiğin hayatın her alanına yaygınlaştığını aktaran Öztürk, “Plastik kullanımı daha rahat ve hayatın vazgeçilmez bir unsuru oldu. Giydiğimiz elbiseden kullandığımız diş fırçasına kadar her şey plastik. Her şey plastiğe gebe ve geleceğin mesleğinin de plastik olacağına inanıyorum. Bu konuda da iddialı konuşuyorum ve görünen köy kılavuz istemez. İnsanların bu sektörü mercek altına alıp, sektörde nasıl kendimi yetiştiririm, istihdam ederim, pay alırım, kariyer yaparım gibi düşünmesi gerekiyor” dedi. Sektörün yenilik ve ihtiyaca açık bir sektör olduğunu vurgulayan Öztürk, Türkiye’de üretilecek yerli bir otomobilin olması halinde plastik aksamlarının üretim alt yapısının hem Konya’da hem de Türkiye genelinde olduğunu belirtti. Konya’nın plastik sektöründe etkin ve yetkin hale geleceğine inandıklarını söyleyen Öztürk, bu sayede Konya’nın önemli bir üretim üssü olacağını ifade etti.
Konya’da plastik kapı, pencere, boru, otomotiv plastik aksamı, deterjan ambalajları ve ilaç ambalajları üretildiğini söyleyen Öztürk, plastiği Türkiye genelinde en çok tüketen ilin Gaziantep olduğunu dile getirdi. Konya’nın plastik tüketiminde 3. sırada yer aldığını belirten Öztürk, uzun vadede Antep ile yarışır hale gelineceğini aktardı.
“14-15 PETKİM’E İHTİYAÇ VAR”
Konya’nın alt yapı ve üretim tesisleri ile yurtdışındaki firmaların ihtiyaçlarına cevap verebildiğini söyleyen Öztürk, “Plastik sektörünün ithalat kısmında sadece ham madde de sıkıntı yaşanıyor. Bu sadece Konya içinde geçerli değil, Türkiye’de böyle. Plastik yüzde 85 ithal geliyor. Konya’nın mamul olarak biz hem gıda hem kozmetik ambalajında ihtiyacını karşılıyoruz. Türkiye’de bu alanda sadece PETKİM var. Aynı zamanda plastik pet su şişeleri üreticisi de bir yerli ve 2 yabancı pet ham maddesi üreten tesis var. Türkiye’nin plastik ithalatını karşılayıp ihtiyacını önlemek için 14-15 PETKİM kurulması lazım” dile getirdi.
“Konya kendi ihtiyacını ürettiği gibi aynı zamanda hem Türkiye geneline hem dünya geneline satıyoruz” diyen Öztürk, Konya’nın ihracatında en büyük payı Ortadoğu ülkelerinin aldığını söyledi. Öztürk, “Aslına bakılırsa Avrupa’ya yeni yeni ihracat yapmaya başladık. İngiltere ve Almanya burada önemli ülkeler. Gelecek dönemde Avrupa pazarında ciddi iş potansiyelleri doğacak. Rekabet gücü ve teknolojik yatırımlarımızla oturmuş bir pazardan önemli bir pay alırız. Avrasya bölgesinde de Rusya ciddi pazar. Zaten plastik sektörünün Rusya’ya ciddi ihracatı var. İleri ki zamanda bu bölgelerin fırsat olduğuna inanıyoruz” şeklinde konuştu. Türkiye’nin ithalatını Ortadoğu ülkelerinden yaptığını dile getiren Öztürk, Avrupa’dan gelen ürünlerin de mühendislik ham maddeleri olduğu bilgisini verdi.
“DÜNYANIN PLASTİĞE İHTİYACI VAR”
Konya’nın Akdeniz limanına bağlanması ve Konya sanayisinin yükünü hafifletecek olan Konya-Mersin Hızlı Tren projesi ile Lojistik Köy Projesi’nin plastik sektörü için önemli olduğuna işaret eden Öztürk, bu projelerin hayata geçmesi halinde önemli yüklerin sanayicilerin üzerinden kalkacağını aktardı. Öztürk, “Lojistik köyümüz eğer limana bağlanırsa bu Konya’nın ihracatını çok önemli bir yere taşır. Özellikle plastik sektöründe bu böyledir. Biz bu sayede 2 saat gibi kısa bir sürede limana ihracatımızı ulaştırabileceğiz. Bu konuda en önemli isteğimiz Konya’nın Mersin limanına bağlanmasıdır. Bu bağlantı sonrası Konya’nın hem sanayicileri hem de biz plastik sektöründe faaliyet gösterenler global ölçekte rekabet gücümüzü artıracağız. Bu durum dediğim gibi hem sanayici hem de bizlerin ihracatına faydası olur. Bu projeler gerçekten bizim önümüzü hem açacak hem de rekabette önümüzü açacak. Eğer dikkat ederseniz dünyanın plastiğe ihtiyacı var” dedi. Plastik sektörünün teknolojik yatırımlara ihtiyacı olduğunu belirten Öztürk, teknolojik yatırım yapılması halinde Konya ve dünya genelinde ciddi bir iş potansiyeli oluşacağını aktararak sözlerine son verdi. (Mustafa KARAKAYA)
İlginizi Çekebilir