Konya Şeker, yerli patates tohumu üretti
KonyaKonya Şeker bünyesindeki Zirai Ar-Ge birimi, patatesteki hastalıkların ortadan kaldırılması için 3 yıldır Doku Kültürü yöntemiyle hastalıklardan arındırılmış yerli tohum üzerinde çalışıyor.
Tarımsal kalkınmanın yanı sıra tarım ve sanayi entegrasyonunda küresel ölçekte sürdürülebilir bir model olma vizyonu ile faaliyetlerini sürdüren Konya Şeker, yürüttüğü Ar-Ge çalışmaları ile de yerli tohum üretmek ve tohumculukta dışa bağımlılığı ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Son yıllarda hastalıklarla gündeme gelen patates ile ilgili devam eden çalışmalarda artık son aşamaya gelindi. Çumra Şeker Kampüsü’nde kurulan ıslah laboratuvarında üretilen yerli patates tohumlarının deneme ekimlerinin yapıldığı tarlaları gezen AK Parti Karaman Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı, PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk, hem çalışmalar hakkında bilgi aldı hem de üretilen patatesleri tarlada inceledi. Konya Şeker olarak başta enerji olmak üzere yağlık bitkiler, ham yağ, patates nişastası ve plastik sanayi gibi konularda çalışmalar yaptıklarını ve Türkiye’nin dışa bağımlı olduğu alanlarda tesisler kurduklarını ifade eden Konuk, “Bugün memnuniyetle görebiliyorum ki, Konya Şeker, tohum alanında yürüttüğü Ar-Ge çalışmalarında büyük başarı elde etmektedir. Bu tarlamızdaki patatesler bize tohumda yurt dışına bağımlılığımızın biteceğini, birim alandan yüksek verimin sağlanacağını, tohumlarımızın hastalıklardan kurtularak daha verimli hale geleceğini müjdelemektedir” dedi. “Dışa bağımlılığı sonlandırmak istiyoruz” Konuk, sözlerine şu şekilde devam etti: “Tarımsal üretim için dünyanın en elverişli coğrafyasına sahibiz, muazzam bir tarımsal üretim potansiyelimiz var ve ülke olarak tohumculukta önemli mesafeler aldık ancak tarım sektöründe iddiası olan bir ülkenin bir dolarının bile ithalata gitmesine izin vermemek amacıyla Konya Şeker olarak harekete geçtik. Bilindiği gibi daha önce mısır, pancar, ayçiçeği ve sebze tohumları için çok ciddi çalışmalar yapmış ve bunları da kamuoyumuzla paylaşmıştık. Geçtiğimiz dönemde aldığımız bir kararla patates tohumu için de talimat verdik. Çumra’da bulunan ıslah laboratuvarımızda bu konuyla ilgili çalışma yapıldı. Arkadaşlarımız, ürettikleri tohumu bu yıl toprakla buluşturdular ve bugünlerde artık ekilen o tohumlarla ilgili veri oluşturabilecek kıvama gelindi. Deneme üretimi yapılan tarlamıza yaptığımız ziyarette üretilen tohumlarımızın yüz güldürdüğünü gördük. Hem verimli, hem hastalıklardan kurtarılmış ve hem de patates tohumunda yurt dışına bağımlılığı yok edecek bu projemizin başarıyla neticelenmesinin mutluluğunu yaşıyoruz. Bilindiği gibi bir ülkenin gerçek anlamda bağımsız olabilmesi için gıda güvenliğini sağlaması gerekmektedir. Gıda güvenliği de kesinlikle tohumdan başlanan bir süreçtir. Biz Konya Şeker olarak tohumda dünya standardında verim alarak, küçük alanlardan büyük verimler alabilmeyi önemsiyoruz. Şunu da ifade edelim, zaten geliştirdiği entegre yatırım modeliyle tarım sektörünün vizyonunu değiştiren, tarımsal üretime yeni bir bakış açısı getiren Konya Şeker’in bu bakış açısının bir uzantısı olma özelliği taşıyan Beta Ziraat, Türkiye’de yerli tohum üretiminde lider konumda bulunuyor. Beta Ziraat ile tohumculuk sektöründe hayata geçirdiğimiz ilkleri, coğrafyamız iklim şartları ve toprak yapısına uygun tohumlar üreterek çiftçimizin birim alandan daha fazla verim almasını sağlayan yatırımlarımıza devam edeceğiz.”
İlginizi Çekebilir