‘Konya sınıfta kaldı’
KonyaÇölyak hastalarının sorunlarına değinen Konya Çölyak Derneği Başkanı Şerife Sadaktalı, devletten alınan ücretlerin yükseltilmesi ve toplumun bilinçlenmesi konusunda dikkat çekti. Sedakatlı, "Konya olarak Çölyaklı hastalara yardım konusunda sınıfta kaldık" dedi
TOPLUM BİLİNÇLENMELİ
Toplumun Çölyak hastalığı konusunda çok fazla bilgiye sahip olmadığını ve bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Konya Çölyak Derneği Başkanı Şerife Sedakatlı, kişilerin bu hastalığa yakalandıktan sonra durumu anladığını söyledi. Vatandaşlara çölyak hastalığının nasıl bir süreç olduğunu neler yaşadığını ve nelerin yapılması gerektiği konusunda bilgiler verdiklerini ancak bu konuda daha fazla bilgilendirmenin yapılması gerektiğini söyledi. Zaman zaman piknik ve seminer düzenlediklerini, bu programa katılan vatandaşlar oldukça bu kişileri bilgilendirdiklerine dikkati çeken Başkan Sedakatlı, insanların Çölyak hastalığını duyduğu zaman bulaşıcı bir rahatsızlıkmış gibi algılandığını ancak Çölyak hastalığının genetik bir rahatsızlık olduğunu kaydetti. Her yaşta bu rahatsızlığın görülebileceğine vurgu yapan Sedakatlı, hastalık konusunda toplumda toplu bir bilincin olması gerektiğinin altını çizdi. olarak bakılıyor. Bulaşıcı değil genetik rahatsızlık. Ailede bir kişi Çölyak ise diğer fertlerde de olabilir. Yaşın her safhasında görülebilir.
‘KONYA SINIFTA KALDI’
Çölyaklı hastalıların yaşadıkları problemlere değinen Başkan Sedakatlı, Derneklerine gelen bazı kişilerin kendilerine yaşadıklarını anlattığını söyledi. Misafirliğe gidildiği zaman aynı bardaktan su içmeme ve içilirse bulaşacağı konusunun zaman zaman konuşulduğunu söyleyen Sedakatlı, Çölyaklılara yardım konusunda Konya’nın sınıfta kaldığını açıkladı. Konya’nın dini anlamda yardım yapmayı çok seven şehir olduğunu ancak Çölyaklı hastalara aynı hassasiyeti gösteremediğini dile getiren Sedakatlı, sağlıklı bir şekilde hayatlarını sürdürebilmek için beslenmeye ihtiyaçları olduğunu ve ayakta kalabilmeleri için glütensiz beslenmek zorunda olduklarını belirtti.
400 GRAM 1 PAKET EKMEK 22 TL
Çölyaklı hastalara yapılan devlet yardımlarının artırılması konusuna değinen Sedakatlı, şu değerlendirmelerde bulundu: “Çölyaklılara devlet desteği anlamında 2011 yılında devletimiz yardım etmeye başladı. Yardımları Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığıyla alıyoruz ve devlet her ay 0-5 yaş grubuna 78,5 TL, 5-15 yaş grubuna 120 TL ve 15 yaş üzerine 108 TL ödeme yapıyor. Bizde bulunan raporlarımızı bizler her ay güncelleyerek kuruma iletiyoruz ve yardımlar alınıyor. Ancak biz rakamın düşük olduğunu ve artırılması gerektiğini söylüyoruz. Sadece biz değil bunu Çölyak hastası olan vatandaşlarımızda dile getiriyor” ifadelerini kullandı. Türkiye’de Çölyak hastaları için üretilen ürünlerin olduğunu ancak yerli üretimin dışında daha çok ithal ürünlerin bulunduğuna dikkati çeken Şerife Sedakatlı, “Çölyak rahatsızlığı bulunan kişilerin aldığı ekmek 400 gram, bir paket ve fiyatı 22 TL. Normal ekmek fiyatı 1 TL. Bununla karşılaştırıldığı zaman bizim aldığımız ürünlerin fiyatları yüksek ve bizim aldığımız ücretler düşük. Çölyak dernekleri olarak düzenlenen toplantılarda bu sorunlarımızı anlatıyoruz. Geçtiğimiz ay Antalya’da yapılan çalıştayda hastalarımızın sorunlarını anlatan 4 maddelik bir raporu Sağlık Bakanı’mıza verdik. Orada 300-350 TL gibi bir rakamda yükseltme talebinde bulunduk” şeklinde konuştu. Sedakatlı, Sağlık Bakanı’na ücretlerin yükseltilmesi, satılan ürünler içinde glüten vardır yoktur yazılması, her ildeki belediyelerin glütensiz ekmek üretmesi ve halkın bu hastalık konusunda bilinçlendirilmesi gibi konularda yardım istediklerini anlattı.
DERDİMİZİ ANLATMAKTAN YEMEK YİYEMİYORUZ
Çölyak Dernekleri olarak bir çalışma yaptıklarını ve Çölyaklı bir kişinin aylık giderinin bin TL’yi aştığını ifade eden Sedakatlı, “Biz Bakanımızdan cüzi bir rakam istedik. 12 ilimizin dernek başkanları geldi inşallah bu isteklerimiz kabul görür. Daha önce Çölyak konusunda Manisa’da program yapıldı ve önümüzdeki Mayıs ayında Bursa’da yeni bir toplantı gerçekleşecek. O toplantıya da milletvekilleri ve Sağlık Bakanlığı’ndan gelecek yetkililer katılacak. İnşallah o toplantıdan hayırlı haberler alırız” dedi. Türkiye genelinde azımsanmayacak sayıda Çölyak rahatsızlığı bulunan kişi olduğunu söyleyen Sedakatlı, bu konuda bir şeylerin yapılması gerektiğini aktardı. Yurt dışında bulunan ülkelerde restoranlarda glütensiz pizzanın dahi servis edildiğini ya da Çölyak rahatsızlığı söylendiği zaman kişiye özel menülerin getirildiğini dile getiren Sedaktlı, “Bizler restorana gitsek bile derdimizi anlatana kadar yemek yemeye fırsat bulamıyoruz. Bu konuda Sağlık Bakanlığı veya ilgili kurum ile kuruluşlar bir şeyler yapabilirler. Bu işletmelerde çalışan kişilere bilgilendirici seminer verilebilir ve bu hastalarımız restoranlara gittiği zaman servis yapan kişilerde bilinçli bir şekilde işini yapabilir” sözlerini kullandı.
ÖRNEK ALINACAK İLLER VAR
İzmir, Ankara ve İstanbul belediyelerinin glütensiz ekmek ve un ürettiğini kaydeden Sedakatlı, bu ürünlerin fiyatlarının da cazip olduğunu ifade etti. Özellikle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin sadece kendi il sınırları içinde değil Türkiye genelinde her iki bayramda paket hazırlayıp ve dağıtım yaptığını söyleyen Şerife Sedakatlı, “Bunlar örnek alınabilecek uygulamalar ve çok güzel etkinlikler. Bir başka örnek İzmir Belediyesi senede 2 defa ürün dağıtımı yapıyor. Yine Kayseri ve Şanlıurfa illeri bu konuda iyi programlar uyguluyor. Geçtiğimiz haftalarda Şanlıurfa’da buluna dernek başkanımız 280 kişiye Belediye tarafından yardım verileceğini duyurdu. Biz bunu Konya’dan da bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Yardım konusunda Konya’da ilgili her kuruma müracaat ettiklerini ve ‘kendi başınız çaresine bakın’ cevabı aldıklarını kaydeden Sedakatlı, sonuç alamadıklarını söyledi.
Son zamanlarda Türkiye’de Çölyak hastalaır için ürünler çoğalmaya başladığını ancak bunun yeterli olmadığını kaydeden Sedakatlı şunları söyledi: “Bir firma bizler için birkaç çeşit ürün çıkartıyor ve Çölyaklı olmayan insanlar markette bizden daha fazla çok fazla ürüne sahip. Bizde bu ülkede yaşıyorsak bizler içinde çeşidin artırılması gerekiyor. Bizler için önemli olan ürünlere kolay ulaşım, süreklilik ve fiyatta uygunluktur. Bu yüzden yerli üretim artmalı, bu sayede rekabet olur ve fiyatlar düşer. Bu bizim için önemli gelişme” diye konuştu. Çölyaklı kişiler için ailenin çok önemli olduğunu, bu kişilere destek olunması gerektiğini dile getiren Sedakatlı, “Evde kesinlikle glütensiz ürünlerin tüketilmemesi gerekiyor. Ayrıca hastalığını saklayan kişileri olduğunu duyuyoruz. Bu hastalık saklanacak bir rahatsızlık değil. Çevredeki insanlar bilinçlendiği zaman rahat davranışlar sergileyeceksiniz” dedi.(Mustafa KARAKAYA)
İlginizi Çekebilir