© Konya Postası 2021

KONYA TÜRKİYE’YE ÖRNEK

Okuyucularımıza daha zengin ve arşivlerinde bilgi dolu sayfalar sunabilmek için başlattığımız ‘Konya’nın Duayenleri’ yazı dizimize ilave olarak Konya’nın önemli kurum ve kuruluşlarının tanıtımını ve hizmetlerini de yakından tanıtma çalışması başlattık

Yerel yönetimleri de dahil edeceğimiz bu çalışmamızda öncelikli olarak Konya’daki kurum ve kuruluşun yetkilisi ile yapacağımız söyleşiyi sizlere aktaracağız. İlk olarak Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Cevdet İşbitirici ile söyleşimizi yaptık. Size hizmet edenleri yakından tanıtmayı arzu ettiğimiz söyleşiyi beğeneceğinizi ümit eder, tüm okurlarımıza teşekkür ederiz.

KONYA BÜYÜKŞEHİR İTFAİYESİNİ NASIL ANLATIRSINIZ?

Konya Büyükşehir Belediyesi olarak özellikle bu yeni Büyükşehir Yasası ile beraber bir yıl önceden bu yasanın hazırlıkları yapılıyordu. Bir yıl önceden biz bunlarla ilgili çalışmalarımızı bütün ilçelerimizde bizzat gezerek yapmaya başladık. Öncelikle durum tespitlerini yaptık. Nerde, ne kadar personel var. İtfaiyeci kaç kişi, kaç araç var. Bulundukları itfaiye merkezleri yeterli mi?

Oradaki yaş durumu nasıl gibi tespitleri yaptık. Ondan sonra nereye nasıl yatırım yapacağımızla ilgili araştırmaya girdik.

Bu arada biz bir de Avrupa da gönüllü itfaiyecilikle ilgili bir çalışma yapıldığını gördük. Yani burada asıl itfaiyeci istihdamının fazla olmaması için çok ender çıkan olaylarda gönüllü itfaiyecilerle çözebileceğimiz bazı olayları çözme yoluna gidiliyor. Bunu uygulamaya aldık.

Diyelim ki, bir belde de hiç yangın çıkmayabilir. Ama orada bir çözüme gidilmesi gerekiyor. Orada yani bu gönüllü itfaiyecilerle çözüm yoluna gittik. Önce bunun alt yapısını oluşturmaya başladık. O gün 584 köyümüz vardı. Yüz seksene yakında beldeler vardı. Bu beldelerimizin tamamında gönüllü itfaiyecilerle bu işi çözebilmenin yolunu ürettik.

Daha sonra nüfusu fazla olan beldelerde profesyonel itfaiyeci barındırmayı düşündük.  Nüfusu az olan yerlerde bu usulü takip etmeye başladık.

ALTYAPISI SORUNU VAR MI?

Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Akyürek bey seçimlerden önce bütün köylere üç tonluk traktörün arkasına bağlayıp altmış metre su atabilen tanklar vermeye söz vermişti.  İki yıl içerisinde biz bunların tamamını teslim ettik.

Beş yüz elli tanker dağıttık. Neden beş yüz elli. Çünkü daha önce özel idarenin ve ormanın dağıtmış olduğu tankerler vardı. Bunlarla beraber hemen, hemen her köye bir su tankeri verdik.

 Bin beş yüz yetmiş bir gönüllü itfaiyecimiz var. Altı bin beş yüz, yedi bine yakın insana biz eğitim verdik.

Bunların içinden bin beş yüz yetmişini gönüllü itfaiyeci yaptık. Dolayısıyla bugüne kadar ki beldelerde köylerde gönüllü itfaiyecilerin müdahale ettiği olay sayısı yaklaşık olarak üç bin civarında. Bu yıl bir tane itfaiyecimize bu çalışmalarından dolayı plaket verdik.  Bir yıl içerisinde sekiz olaya müdahale etmiş.

Biz gitmeden, elindeki tankerle yangını söndürmüş. Bunun yaygınlaşması için Sivil toplum kuruluşlarından, Muhtarlarımızdan, Türkiye Belediyeler Birliği ve itfaiye temsilcilerinden oluşan on

beş kişilik bir ekiple oradaki ‘Gönüllü itfaiyecilik’ ile ilgili gönüllü çalışmalardan bilgi alsınlar diye yurt dışına gönderdik .

Döndüklerinde söyledikleri şey şu:

 Konya bu konuda çok mesafe almış. Hemen, hemen konuya adapte olmuş. Biz örnek olduk.

Bizi örnek alan en yakınımız da Mersin vardı. Bu yıl içerisinde üç yüze yakın tanker dağıttı. Bizi örnek alan bu güne kadar on beşe yakın il var. Aydında yaklaşık on beş gün önce tören bile düzenlediler. Gönüllü itfaiyecilerine dört tanker vermişler. Bu artık yayılacak.

Biz bu uygulamaya yönetmelik yapılmasıyla ilgili Ankara da çalışma yapıyoruz. Yeni yönetmelik için nasıl başarılı olunabilir diye destek veriyoruz. Bunun tüm Türkiye’ye yayılmasını arzu ediyoruz. Yani burada hem adam tasarrufu, hem mekan tasarrufu, hem araç tasarrufu olacak.

PERSONEL VE ARAÇ DURUMU NASIL

Bizim diğer itfaiyelerde yaklaşık yüz on tane istasyonumuz var. Mekan konusunda bazı yerlerimizde bizim ihtiyaç durumu oluyor kapatıyoruz bazen ihtiyaç oluyor açabiliyoruz. Yüz on istasyonumuz da dokuz yüz otuz beşe yakın personelimiz var.

 Dağılımı şöyle. Konya merkez dokuza yakın istasyonumuz var. Beş tanesi büyük olmak üzere diğerleri grup şeklinde yani üçer dört er kişilik. Müfreze şeklinde bu hizmetlerimizi veriyoruz. Tabi bizim işimizin içerisinde sadece yangın değil trafik kazaları, yüzme, su altı ekiplerimiz var. Arama kurtarma ekiplerimiz var. Bunlarla da çalışma yapıyoruz. Ama daha önemlisi önlemeyle ilgili bir çalışmamız var. Bina ruhsatı verilirken bizden de itfaiye raporu isteniyor. İtfaiye raporlarının içerisinde binalar da yangın yönünden sakıncalı olan yerlerde bulundurulması, alınması gereken tedbirler var.

Araştırma sonucu diyoruz ki; Bunda bir problem yoktur, uygundur.  Ya da yangın yönünden sakıncalıdır diyerek olumsuz fikrimizi beyan ediyoruz. Buna göre yapılanmaya giriyorlar. Yangın raporu almadan önceki gelen şahıslarımıza ücretsiz danışmanlıkta veriyoruz.

Yani adam binayı tutmuş. Burası uygun mu, değil mi diye sorduğunda biz başka illerde ücretli olan danışmanlık hizmetini, ücretsiz olarak veriyoruz.

Konya olarak bundan da çok mutluyuz. Bu konudan bilgi sahibi olan insanlarımız var. Bir sonraki yapılabilecek yanlış kararında önüne geçmiş oluyoruz. Ruhsatlarla ilgili, raporla ilgili gerekli mühendislerden oluşan ekiplerimiz var. Öyle rastgele mesela üç kişiye hadi sen buyur bak demiyoruz.

İTFAİYE DE EĞİTİM ÖNEMLİ Mİ?

Bugüne kadar ki yangınlarımız da o kadar çok azalma oldu ki.

Neden mi?

Bugüne kadar dört yüz elli bin kişiye yangınlarla ilgili pratik bilgiler verdik. İtfaiyeci gelmeden kendisinin yapabileceği işleri anlattık. Bu bilgileri daha da yaygınlaştırıp kamu spotu halinde yayınlamayı düşünüyoruz. Artık biz yangının sonlanmasını gerektiğine inanıyoruz. Hatalar daha aza inmeli. Sabotajdır ya da kasti yangınlardır onu kastetmiyordum. Ama normal ihmalden kaynaklananların bitmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bunun yanında yine göletlerde uyarıcı levhalarla suya rastgele girilmemesi gerektiğini, tüplü araçların kaliteli malzemelerle değişikliğinin yapılması gerekiyor. Ucuz malzeme her zaman insanın hayatına kasteder.

Eğitimlerimizi asla aksatmıyoruz. Sürekli spor yapıyoruz, güçlü, seri olmamız lazım. Türkiye’de itfaiyeciler hakikaten kahraman insanlardır. Eskiden itfaiyeler sürgün yeri olarak algılanıyordu. Biz arkadaşlarımızı güvenilir insanlardan seçiyoruz. İtfaiyeciler insanların her şeyini emanet edecek insanlar olmalı. Biz Konya’da iki tane okulun açılmasını destekledik. Biri Kozağaç Meslek Lisesinde. Bu dönem mezun verecek inşallah.

Diğeri Necmettin Erbakan Üniversitesindeki iki yıllık yüksekokul. Bu gençler itfaiyecilik mezunu olup itfaiyede aktif görev alacaklar. Dolayısıyla alaylıların yerine mektepliye geçmiş olacağız. Teknoloji biz de, eğitim ise üniversitede var. İkisini birleştireceğiz. Bilinçli, bilgili itfaiyeciler yetiştirmek istiyoruz.

EĞİTİM KAMPÜSÜ KURULACAK

Türkiye Belediyeler Birliği ile ortaklaşa itfaiyecilik eğitimi verdik. Yapmış olduğumuz eğitimlerde bazı tamamlamamız gereken konular var. Ondan dolayı biraz askıya aldık ama tekrar devam ettireceğiz. Türkiye’de yaklaşık 17 ilde eğitim verdik. Bize geri dönüşler hep olumlu oldu. Hem oralarda Konya’mızın ne kadar kaliteli işler yaptığını, hem personelimizin ne kadar verimli olduğunu hem de karşı tarafın alması gereken bilgi eksikliğinin olduğunu fark ettik. Bunun içinde biz Türkiye’de Türkiye Belediyeler Birliği ile çalışmalar yapıyoruz. Bir büyük projemiz var. TİKA, SESRİK ve Türkiye Belediyeler Birliği ile ortaklaşa Müslüman ülkelerin bulunduğu 56 ülke de İslam Teşkilatıyla ortaklaşa bunların eğitimleri ile ilgili bir çalışma yapıyoruz. Bununla ilgili Konya’da bir Kampus olması gerekiyor. Bu Kampus ile ilgili bize de saydığım birimlerin destek vermesi söz konusu. Eğitimleri de biz yaptırmayı düşünüyoruz. Bu önemli bir hareket olduğunu itfaiye camiası çok iyi bilir. Yetki belgesi verebilecek ABD ve Avrupa da bir kaç kurum var. Ama İslam ülkelerinin hepsi bunlardan eğitim alıyorlar ve acı olan şey bir hafta gibi kısa bir süre içinde eğitim almaya çalışıyorlar. Eğitim verenler tarafından da bu insanların aşağılandığını görüyoruz. Avrupa da gördüm aşağılayan bir üslupları var. Ülke olarak İslam ülkelerinin hepsine bizim verebilecek yetenekli, bilgi, becerimiz ve en önemlisi cesaretimiz var. Dolayısıyla biz bunlarla bir gönül bağı da oluşturacağız. Sadece itfaiyecilik değil. Kurtarmak Müslümanların, batırmak da ötekilerin işi. Dolayısıyla bu birlikteliği sağlayabileceğiz. O ruhu vereceğiz. Projenin hayata geçmesi içinde gayret sarf ediyoruz. İki hafta önce Ankara’daydım. Oradaki toplantıda da elde ettiğimiz sonuç budur.

Proje için bütün itfaiye eğitimlerinin verilebildiği alan gerekli. Bunun alt yapısı bir kaç ilde var. Biz Konya’da olmasını arzu ediyoruz. Konya da bunu yapabileceğimizi düşünüyoruz. Bu Konya’ya da ciddi bir hareketlilik getirecektir. Burada gönül elçilerimiz olacaktır. Ankara’da görüştüğümüzde hayranlıkla baktılar. Bunun verimli olacağını düşündüler.

BİNALARDA ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER NELERDİR?

Yüksek binalar da alınması gereken önlemler içerisinde çatıların artık tutuşması mümkün olmayan yanmaz malzemeden yapılması gerekiyor. Şimdi on katlı ama çatısı ahşaptan bina yapıyorsun. Bunların yapılmaması gerekiyor. Bununla ilgili ilçe belediyelerimiz uzun süredir önlem alıyorlar.  Korsan haricinde yapamıyorlar. Çünkü ruhsat vermek için gittiklerinde çatıya bakıyorlar. Dolayısıyla inşallah bu azalacak ama trafik kazarlarındaki bilgilendirmenin eksik olmasından dolayı trafik kazalarıyla yangınlar neredeyse başa baş gitmeye başladı. Bunun önüne geçmenin yolu da arabalarımızın bakımının yapılması lazım, kullanılan malzemelere dikkat edilmesi lazım.

İTFAİYE TEŞKİLATI NASIL GÜÇLÜ OLUR?

itfaiyecilik belediyelere bağlı bir birim. Belediye başkanlarının mantalitesi düzgünse, inançları varsa itfaiyeleri ihya ederler. Ama belediye başkanının kafasında böyle bir şey yoksa itfaiyeler kepaze olur. Türkiye de Konya olarak itfaiyelere değer veren belediyelerin başındayız. Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Akyürek, iki yıl içerisinde 75’e yakın yeni ve tam donanımlı araç alınmasını sağlamıştır. Türkiye de bu kadar araç alan bir başka il yok. Ayrıca Akyürek başkanım sayesinde her sene biz ihtiyaca göre yenileme yapıyoruz.  Her alacağımız malzemeyi öncesinden araştırıyoruz, uygun ve kaliteli olanları tercih ediyoruz. İhtiyaca göre de alımımızı yapıyoruz.

Teşekkür ederiz. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER