Konya’da 150 bin sığınmacı var
KonyaKonya İl Göç İdaresi Müdürü Zeki Afşin Buzcu, “Konya’da 122 bin Suriyeli, 12 bin Afganistanlı, 8 bin de düzenli göç anlamında ikâmet izniyle kalanlar var. Ortalama 150 bin sığınmacı var” dedi
Hikmet İlim ve Sanat Derneği’nin bu haftaki Pazartesi Sohbetleri’inde “Konya Göç İdaresi ve Göçmenler” konuşuldu. Konya İl Göç İdaresi Müdürü Zeki Afşin Buzcu, bundan sekiz yıl önce “Göç İdaresi” diye bir kavram olmadığını ve sadece İl Emniyet Müdürlüğü bünyesinde Yabancılar Şube Müdürlüğü biriminde işlemlerin yapıldığını belirterek 2011’deki Suriye olaylarından sonra 2013’de Göç İdaresi Genel Müdürlüğü adı altında merkez teşkilâtının, 2014’ten itibaren de taşra teşkilatlarının kurularak Göç İdaresi’nin aktif hale geldiğini ve bunun da “Avrupa Uyum Yasaları” nezdinde teşekkül ettiğini ifade etti.
TÜRKİYE’DE SADECE 22 MÜLTECİ VAR
Göçmenler dahil Türkiye’ye giriş ve çıkış yapan bütün yabancıların iş ve işlemleriyle Göç İdaresi’nin ilgilendiğini ifade eden Konya İl Göç İdaresi Müdürü Zeki Afşin Buzcu, Avrupa ülkelerinden Türkiye’ye sığınma isteğinde bulunanlara “mülteci” dendiğini ve Türkiye’de sadece 22 mülteci olduğunu hatırlattı. Buzcu, Suriye’den Türkiye’ye gelenlerin “geçici koruma” olarak tanımlandırıldığını, Irak’tan Afganistan’dan ve Asya ile Afrika ülkelerinden gelenlerin ise “sığınmacı” ve “göçmen” olarak kabul edildiğini söyledi. Buzcu ayrıca, göçün yönetilmesi gereken bir unsur olduğuna işaret etti.
SURİYELİ SIĞINMACILAR HALEP AĞIRLIKLI
Konya’ya Suriye’den gelen sığınmacıların büyük bölümünün Halep kırsalından geldiklerini, çocuk sayılarının çokluğunun ise korunma yöntemlerini günah saydıklarından dolayı kaynaklandığını ifade eden Konya İl Göç İdaresi Müdürü Buzcu, “Bizim kullandığımız slogan şu: “Her insan bir göç, her göç bir insan.” Bizim için önemli olan ve üzerinde ısrarla durduğumuz konu uyum yasalarıdır. Bize kayıtlı bütün Suriyelilerin biyometrik verilerine sahibiz. İsterlerse yüzlerini değiştirsinler, isterlerse isimlerini değiştirsinler, ne yaparlarsa yapsınlar suç işlediklerinde hemen yakalanırlar.” dedi. Buzcu, dünyadaki düzen böyle devam ettiği sürece göç olayının bitmeyeceğini belirterek “Türkiye transit geçit noktasında yer alan bir ülkeydi. Eskiden köprü vazifesi görüyordu. O iş artık bitti. Artık tamamen hedef ülkeyiz. Gelenler burada yaşamaya geliyor. Onlarla uyum sağlayabilirsek rahatlarız.” dedi.
KONYA’DA 150 BİN GÖÇMEN VAR
Meram Uluslararası Gençlik Merkezi’nde gerçekleştirilen sohbet karşılıklı görüş alışverişi, soru-cevap şeklinde devam etti. Buzcu, bir soruya karşılık “Suriye ve Afganlılara devlet tarafından beş kuruş ödenmiyor. Kızılay Kart diye bir kart var. Tamamen Avrupa Birliği tarafından ve belli şartlar dâhilinde finanse ediliyor. Kişi başı 155 – 250 lira arasında aileye göre değişiyor. Konya’da 122 bin Suriyeli, 12 bin Afganistanlı, 8 bin de düzenli göç anlamında ikâmet izniyle kalanlar var. Ortalama 150 bin sığınmacı var. Türkiye genelinde 3 milyon 668 bin Suriyeli, diğerleriyle beraber 5-5,5 milyon civarında var” dedi. Türkiye’de de doğsa Suriyeliler veya Afganlıların Türk vatandaşlığına kabul edilmediklerini ve en az 3 yıl beklemeleri gerektiğini dile getiren Buzcu, bir yıl da soruşturmanın sürdüğünü belirterek oturma izni ile çalışma izni almanın da birtakım kaideleri olduğunu söyledi. Dernek adına Konya İl Göç İdaresi Müdürü Zeki Afşin Buzcu’ya teşekkür plaketini, HİSDER Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Önder Kutlu takdim etti. (Haber Merkezi)
İlginizi Çekebilir