© Konya Postası 2021

Konya’da savunma sanayi zirvesi

Konya Sanayi Odası tarafından düzenlenen Konya 2. Savunma Sanayi Zirvesi yoğun bir katılımla başladı. Dev zirve İki gün sürecek

Konya Sanayi Odası, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği ve Savunma ve Havacılık Sanayi İmalatçıları Derneği iş birliğiyle Konya Ramada Otel’de   “Konya 2. Savunma Sanayi Zirvesi ve Tedarikçi Günleri” programı düzenlendi. Ülkemizde milli savunma sanayinin geliştirilmesi yerli tedarikçi oranının artırılması amacı ile savunma sanayi üretici firmaları ve bölge firmalarının bir araya geldiği programa  Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü, SASAD Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Yaşar, MKEK Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Taşkın, Savunma Sanayi Müsteşarlığı Müsteşar Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik, Sanayi, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Konya Valisi Yakup Canbolat, Selçuk Üniversitesi Rektörü Mustafa Şahin, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Mustafa Şeker ve bir çok savunma sanayi temsilci firma yetkilisi  katıldı.

"KONYA'NIN ARTIK SANAYİDE 'BEN DE VARIM'DİYOR"

Konya'nın artık sanayide 'ben de varım' dediğini söyleyen Kütükcü, "Savunma ve havacılık sanayi gibi son derece stratejik bir sektörün içindeyiz. Anadolu'da savunma sanayi  gibi, milli ve yüksek katma değerli bir sektörü konuşan güçlü bir ekonomi haline geldik" dedi. Konya'nın savunma sanayisindeki ihracat ve üretimine değinen Kütükcü, Konya'da 100'ün üzerinde firmanın olduğunu bu firmaların Savunma ve Havacılık Sanayinde çalıştığını belirtti. Kütükcü, Savunma sanayisinde ki firmaların 3 bine yakın insanı istihdam ettiğini belirtti. Konya'da üretilen savunma sanayi ürünlerine değinen Kütükcü, "Savunma sanayisinde kullanılan havan parçaları, silah, mermi, roket başlıkları, zırhlı araç parça ve ekipmanları gibi bir çok ürün şehrimizde üretilmekte. Konya, askeri silahların ve diğer silahların parçaları alanında İstanbul'un ardından Türkiye'nin en büyük üreticisi durumunda. Yeni motivize tank ve diğer zırhlı araçları ile bunların parçaları alanında da varlığımızı gösteriyoruz" dedi.

"TÜRKİYE'DE 5. SIRADA KONYA"

Türkiye'nin savunma ve havacılık sanayisinde Konya'nın 5. sırada yer aldığını söyleyen Kütükcü, "Sanayi ihracatının 94.5'ini gerçekleştiren Ankara, İstanbul, Eskişehir, İzmir ve ardından Konya geliyor. Büyük bir başarı hikayesi yazan Konyalı sanayicilerimiz, Huğlu ve Üzümlü’deki silah üreticilerimiz imkansızı başararak adeta tekeden süt çıkardılar. Son 10 yılda ihracatımız 3,5 kat artırarak, geçtiğimiz yıl 36 milyonun üzerinde  ihracat yaptık. Savunma ve havacılık sanayi sektörümüz , sanayi sektörümüz içerisinde 36.85 ile ihracatını en fazla artıran sektör durumunda. Biz bu ihracatı 86 ülkeye yaptık. Bu yılın ilk çeyreğinde ise ihracatı yüzde 14 artırarak, yükseliş ivmesini sürdürdük" dedi. Kütükcü, Konya Sanayi Odası olarak sektörün daha ileriye gitmesi için bir kümelenme projesi hayata geçirdiklerini, ayrıca sektör sanayicilerine bir milyon doların üzerinde destek sağlayacak Ur-Ge projesinin başvurusunu da Ekonomi Bakanlığına yaptıklarını kaydetti.  Sözlerinin sonunda Kütükcü, ülkenin refahı için yüzde 100 milli yerli sermayeyi desteklediklerini ve bunun için seferber olabileceklerinin altını çizdi.

"AR-GE'YE İHTİYAÇ VAR"

Konya'nın savunma sanayi konusunda önemli bir merkez olduğunu söyleyen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik,"Konya'mızda yapılan bu çalışmalar ile savunma sanayisinin daha ileri seviyede olacağını görüyoruz.Savunma sanayisi sadece karasal bir faaliyet değil. Hem su da hem de havada çok önemli faaliyetler üstleniyor.Dolayısı ile savunma sanayi,havacılık ve uzay sanayi en önemli işlerimizin başında.Aynı zamanda bu kuruluşlar sürekli yeni teknolojilere ihtiyaç duyuluyor. Maalesef sektörün aynı zamanda faaliyetleri çok yüksek ve yaygın değil" dedi.Konya'da Ar-Ge eksikliğinin olduğunu söyleyen  Çelik,"Konya bu kadar  sanayi alanında kümeleşme faaliyetlerinin yanında savunma sanayi verdiği katkıları yadsıyamayız.Ancak Konya'da ki gördüğümüz eksiklerden bir tanesi Ar-Ge faaliyetleri yeteri kadar olmayışıdır.Burada ifade etmek istiyorum ki Ar-Ge faaliyetleri yapılan düzenlemeler ile iş birliklerini artırılarak geliştirilmeli.Çünkü Konya'da bu merkezlerin artımına ihtiyaç var" dedi.

"KONYALI SANAYİCİLERİNDEN SAVUNMA SANAYİSİNİN BEKLENTİLERİ"

SASAD Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Yaşar, Konya'nın savunma sanayisine katkıları olduğunu ve verilen fırsatlar ile artacağının  altını çizdi.Önemli bir sektörü temsil ediyoruz.İhracat yapan sektörlerin içinde sanıyorum en yüksek teknoloji barındıran 1 veya 2 sektördür.Özgün teknolojileri barındırıyor" dedi Konya'lı sanayicilerinden savunma sanayisinde  beklentilerinin olduğunu söyleyen Yaşar, " SASAD olarak kümelenme çok önemli bunun anlamı güç birliği demektir.Birlikten güç doğacağına inanıyoruz.Savunma sanayi alanında bunu istiyoruz.Biz de inanıyoruz ki Konya bunun çok hızlı bir şekilde yerine getirecek.Güçlü ve nitelikli personele altyapısı istiyoruz.Her şeyiniz olabilir ancak çalışacak insanınız yoksa pek bir anlamı yok.Ancak Konya'nın buna ihtiyacı yok. Çünkü Nitelikli insanı var içinde bir çok üniversite barındırıyor" dedi. Savunma sanayisi işinin sabır gerektirdiğini belirten Yaşar, "Savunma sanayisinde bir yıl çok iyi sipariş alırken 2 yıl alamaya biliriz"dedi.Programdan sonra hediye taktimi ve tamamen yerli Savunma Sanayi Firmalarının bulunduğu sergi açılışı yapıldı. 9’u Havelsan, Roketsan, MKE, TAİ gibi ana sanayi olmak üzere 28 firma açtıkları stantta ürünlerini sergiledi. (Aysun  KARABAYIR)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER