Konya’dan 5 yılda 2 milyar TL ÖTV
KonyaSon beş yılda devlet Konya’da bir milyar 871 milyon 896 bin TL özel tüketim vergisi tahakkuk ettirdi
Maliye Bakanlığı verilerinden derlediğimiz bilgilere göre 2012-201 yılları arasında Konya’da petrol ve doğalgaz ürünlerine tahakkuk ettirilen toplam özel tüketim vergisi 915 milyon 704 bin TL oldu. Yine motorlu taşıtlara uygulanan özel tüketim vergisinde meblağ 5 yıldaki dönemde 896 milyon 596 bin TL’ye ulaşırken tütün mamulleri ve alkollü içkiye tahakkuk eden meblağ ise 5 milyon 338 bin TL’de kaldı. Dayanıklı tüketim mallarında ise Konya’ya tahakkuk ettirilen özel tüketim vergisi toplamda 54 milyon 258 bin TL’ye erişti.
ÖTEVE NEDİR?
Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), belirli mal veya ürünler üzerinden maktu veya oransal olarak alınan bir harcama vergisidir. İlk olarak Avrupa Birliği ile uyum çerçevesinde yapılan kanun değişiklikleriyle gündeme gelmiş ve yine aynı amaçla 2002 yılında 4760 sayılı kanun ile kabul edilmiştir. Avrupa Birliği'nde bu verginin uygulanmasındaki amaç, gelir elde etmekten ziyade sosyal fayda sağlamaktır. Bu nedende ÖTV, lüks (mücevher, kürk vb.), sağlığa zararlı (alkol, sigara vb.), çevreye zararlı (benzin vb.) mallara uygulanır.
ÖTV, KDV gibi aynı malın her el değiştirmesinde doğmaz. Malın ithal edilmesi veya üretilen malın ilk alıcısına teslimi nedeniyle ÖTV doğar. Motorlu taşıtlarda ise nihai tüketici adına ÖTV ödemek gerekir. Verginin mükellefi ithalatçılar ve ilk satıcılar olmaktadır. ÖTV aslında, 1950'li yıllardan başlayarak uzun yıllar uygulanan 'İstihsal Vergisi'nden başka bir şey değildir. Kanuna ek 4 ayrı tarifede yer alan ürünlerin vergilendirilmesi esastır. 1 sayılı tarife, akaryakıt ve yağ türevlerini vergiler, eski Akaryakıt Tüketim Vergisi yerine 2 sayılı tarife, taşıtları vergiler, eski Taşıt Alım Vergisi yerine 3 sayılı tarife, tütün ve alkol türevlerini vergiler, eski Ek KDV yerine 4 sayılı tarife, beyaz ve kahverengi eşyalar ve türevlerini vergiler, eski Lüks KDV yerine gelmiştir. (Murat GÜZEL)
İlginizi Çekebilir