Konyalı KOBİ’lere ‘Endüstri 4.0’anlatıldı
KonyaTürk Ekonomi Bankası (TEB), KOBİ’lerin küresel anlamda rekabet edebilmeleri ve ‘Endüstri 4.0’ sürecine adapte olabilmeleri amacıyla Anadolu’da düzenlediği ‘TEB KOBİ Akademi Endüstri 4.0 Buluşmaları’na Konya’da devam etti. TEB KOBİ Bankacılığı Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür Vekili Turgut Boz’un ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte, geleceğe yön vermek isteyen Konyalı KOBİ’ler bir araya geldi
‘Danışman Banka’ anlayışıyla 12 yıldan bu yana KOBİ’lerin gelişimine destek veren Türk Ekonomi Bankası (TEB), KOBİ’lerin küresel anlamda rekabet edebilmeleri ve ‘Endüstri 4.0’ kavramına adapte olabilmeleri amacıyla hayata geçirdiği KOBİ Akademi Endüstri 4.0 Buluşmaları”na Konya’da devam ediyor. Dedeman Otel’de düzenlenen etkinliğe Konyalı KOBİ’ler büyük ilgi gösterdi.
“REKABET İÇİN DÖNÜŞÜME HIZLI UYUM SAĞLAMALIYIZ”
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan TEB KOBİ Bankacılığı Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür Vekili Turgut Boz, Endüstri 4.0 buluşmaları ile KOBİ’lerin farkındalık seviyesini artırmayı hedeflediklerini belirtti. Boz, “Dijitalleşmenin her alanda yoğun bir şekilde yaşandığı bir dönemde sanayinin ayrı kalmasını hayal etmek mümkün değil. Gelecekte rekabet gücü yüksek ülkelerin arasında yer almak istiyorsak yaşanan dönüşüme hızlı uyum sağlamak zorundayız. Sanal gerçeklik uygulamaları, big datanın işlenmesi, giyilebilir teknolojilerle somutlaşmaya başlayan çıktılar yapay zeka ve nano teknoloji gibi faktörlerin devreye girmesiyle üretim dünyasında ezberleri bozuyor. Bu sayede artık daha hızlı, daha esnek, kalitesi daha yüksek ve daha verimli bir sanayi olacak. Zaman ve emek israfı azalacak, artan verimlilik toplumsal gelişimi ve hayat kalitesini artıracak” diye konuştu. İşlerin otomatize edilmesi KOBİ’leri doğrudan etkileyeceğini söyleyen Boz, “İçinde bulunduğumuz dönem gelecek dönem üretim süreçlerini şekillendirme, gerekli aksiyon planlarını oluşturma, Endüstri 4.0 sürecine firmaların nasıl uyumlanacağı konusunda planlarını ve kural setlerini belirleme dönemidir. KOBİ’lerimiz, teknolojiyi iş süreçlerine adapte etmeli ve içinde bulunduğumuz değişim sürecini çok iyi anlamalı” şeklinde konuştu.
“DEĞİŞİME AYAK UYDURANLAR REKABET EDEBİLİYOR”
‘TEB KOBİ Akademi Endüstri 4.0 Buluşmaları’nın 3’üncüsünün Konya’da yapılmasının önemli ve anlamlı olduğunu söyleyen Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü organizasyonu gerçekleştiren TEB camiasına ve katılımcılara teşekkür etti. Kütükçü, “Bugün Konya’da 4. Sanayi devrimi ile ilgili farkındalığı artırmak amacıyla bir platform oluşturmak için TEB ailesinin KOBİ Bankacılığı konusunda ve TEB Akademi çalışmasıyla sosyal sorumluluk anlamında bu tür çalışmalarını takdir ediyorum. TEB 4. Sanayi devrimini şu anda gündeme getirmekle bugün tüm dünyada tartışılan ve sanayisini sürece göre konumlandırmaya çalışan sektörlere ışık tutmaya çalışıyorlar. Bu süreci anlamak için dünya enstitüsünün son üç yüz yılına göz atmak, değişimi ve gelişimini hafızalarımızda yeniden tazelemek gerektiğini düşünüyorum. Bugün ki manada enstitünün seri ilk üretiminin ilk çıkış noktası yaklaşık 300 yıl önce başlayan birinci sanayi devrimi. İkinci 1800’lü yıllar elektrik gücünün şekillendirdiği sanayi devrimi ve son olarak üçüncüsü 1970’li yıllarda elektroniklerin ve bilgi teknolojilerinin üretime yön verdiği dönem. 1. Sanayi devrimi ile 2. Sanayi devrimi arasındaki süre yaklaşık 150 yıl. 2. Sanayi devrimi ile 3. Sanayi Devrimi arasındaki süre 120 yıl. Ancak 3. Sanayi devrimi ile 4. Sanayi devrimi arasındaki süre 50 yıl. Kısacası değişim hızlanıyor bu değişime ayak uyduranlar rekabet edebiliyor ve ülkesinin refah düzeyini artırabiliyor” ifadelerini kullandı
“KONYA’NIN VE ÜLKEMİZİN POTANSİYELİNE GÜVENİYORUM”
Yapılan araştırmalara göre Endüstri 4.0’ı uygulamaya başlayan Almanya sanayi üretiminde yakaladığı verimlilik artışıyla toplam üretim maliyetinin yüzde 5 ile 8 oranında düşürdüğünü aktaran Kütükçü, bu düşüşün Almanya’ya önümüzdeki 10 yılda 100 milyar doların üzerinde maliyet avantajı sağlayacağını ve dolayısıyla Almanya’nın bu sayede rekabet gücü artmış olacağını kaydetti. Kütükçü, “Fiilen başlamış olan 4. Sanayi devrimini Türk Sanayisinin ve insan kaynağının dönüşümü için çok büyük bir fırsat olarak görmek gerekiyor. Yüksek nitelikli, insan kaynağı yerine yüksek teknoloji üretmemiz gerektiği apaçık ortada. Orta gelir tuzağından kurtulmanın ve dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmenin başka yolu yok. Dünyada düşük ve vasat nitelikli insan kaynağına olan ihtiyaç hızla azalıyor. Önümüzdeki 10 yılda Türkiye’de ki nitelikli olmayan insan kaynağına ihtiyacın yaklaşık 500 bin kişilik istihdam azalması öngörülüyor. Yani önümüzdeki 10 yılda nitelikli işi olmayan 500 bin insan işini kaybedecek. Bu rakam moral bozucu ama fırsatı da içinde barındırıyor. Biz bu fırsatı kullanarak bu durumu tersine çevirebiliriz. Şayet Türkiye mesleki ve teknik alt yapısını 4. Sanayi devriminin gerektirdiği şekilde değiştirir, daha yüksek katma değerli üretime yönelirse sanayi üretimimizde yıllık yüzde 3 civarında ek büyüme sağlanabiliyor. Konya’nın ve ülkemizin potansiyeline güveniyorum” dedi.
“ENDÜSTRİ 4.0 KOBİ’LERE DEVRİM NİTELİĞİNDE FIRSATLAR SUNUYOR”
ION Academy Kurucusu Ali Rıza Ersoy, Endüstri 4.0 Yolunda: Dijital Fabrikalar sunumunda Endüstri 4.0kavramının firmaların hayatında yapacağı değişikliklere vurgu yaptı. Ersoy konuşmasında, “Endüstri 4.0 sadece büyük ölçekli sanayi işletmeleri için değil, yeni teknolojileri işine doğru entegre edebilen KOBİ'ler için de devrim niteliğinde fırsatlar sunuyor. Endüstri 4.0'ın sunduğu eşsiz verimlilik, dijitalizasyon ve esneklik, iş süreçlerinde başarıya dönüşüyor. ION Academy olarak, KOBİ'lerimizle bu fırsatları paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz ” dedi. Girişim Eğitim ve Danışmanlık Merkezi Uzmanı Mehmet Sanlı da Endüstri 4.0 sürecinin KOBİ’lerin hayatında yaratacağı farklara odaklanarak, değişime nasıl adapte olmaları gerektiğini anlattı. TEB KOBİ Bankacılığı Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür Vekili Turgut Boz’un ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğe Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükçü’nün yanı sıra birçok işadamı katıldı (Sultan TÜRKMEN)
İlginizi Çekebilir