Konya'nın Çocukları Kitap kurdu
KonyaTÜİK'in en son yayınladığı 2012 verilerine göre, Türkiye genelinde halk kütüphanesi çocuk kullanıcısı en yüksek il Konya oldu Yıllarca Mevlana Müzesi yanındaki binasında hizmet verdikten sonra, 2011'de Kültürpark içine taşınan, iki buçuk kilometrelik raf uzunluğuna sahip Konya İl Halk Kütüphanesi'ne, 2012 yılında 553 bin 705 çocuk uğradı İl Halk Kütüphanesi Müdürü Coşar: "Okuyucularımız sabah 07.00'de kuyruğa girip kütüphanenin açılmasını bekliyor. Kitapseverlerin en az olduğu yaz döneminde dahi okuyucumuz günlük binin altına düşmedi"
Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) Halk Kütüphaneleri ile ilgili en son yayınladığı 2012 yılı verilerine göre; halk kütüphanesi çocuk kullanıcısı en yüksek olan ilin, 553 bin 705 kişi ile Konya olduğu belirlendi.
Uzun yıllar Mevlana Müzesi yanındaki binasında hizmet verdikten sonra 2011 yılında Kültürpark içine taşınan Konya İl Halk Kütüphanesi, 2012'de 553 bin 705 çocuğu ağırladı.
Halk kütüphanesi çocuk kullanıcısı en yüksek il olan Konya'yı, 315 bin 755 çocuk ile Manisa, 297 bin 517 kişi ile Çorum izledi.
Konya İl Halk Kütüphanesi Müdürü Hasan Coşar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özel bir proje olarak Kültürpark'ta yapılan kütüphanenin, prestijli bir yapı olarak okurlara hizmet verdiğini söyledi.
Sessiz ve huzur veren bir ortamda kitapların her yaştan okurlarla buluştuğunu anlatan Coşar, ayrıca binanın şehrin her noktasından kolayca ulaşılabilecek bir konumda olmasının önemli bir avantaj olduğunu ifade etti.
Kütüphaneye gelenlerin, aydınlık ve ferah bir ortamda kitap okuma fırsatından duydukları memnuniyeti kendilerine ilettiklerini vurgulayan Coşar, "Okuyucu, istediği ortamı ve evindeki rahatlığı bulduğu zaman kütüphaneye gelmeyi alışkanlık haline getiriyor. Karanlık, kasvetli bir ortam yerine aydınlık, ferah ve çevresinin sessiz olması, vatandaşların burayı daha çok tercih etmesine neden oluyor" dedi.
- Günde ortalama 5-6 bin okuyucu yararlanıyor
Coşar, okuyucuların ilgisinden memnun olduklarını, hatta bazı günlerde kitap meraklılarıyla dolup taşan binanın yetersiz kaldığını gördüklerini dile getirdi.
Kütüphaneye günlük ortalama 5-6 bin okuyucunun geldiğini aktaran Coşar, şunları kaydetti:
"Belki birçok kütüphanede bu rakamlar yoktur. Okuyucularımız sabah 07.00'de kuyruğa girip kütüphanenin açılmasını bekliyor. Kitapseverlerin en az olduğu yaz döneminde dahi okuyucumuz günlük binin altına düşmedi. Okul öncesinden üniversite sonrasına kadar mesleği, yaşı ne olursa olsun her kesimden okuyucumuz var. TÜİK'in en son verilerine göre de çocukların en çok kitap okuduğu kütüphane Konya'dadır. Bu ilgi bizi çok sevindiriyor. Bu da hizmet verildiği zaman kütüphaneye herkesin ilgi duyacağını, hizmet anlayışının ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Kütüphanemizin kitap raf uzunluğu 2 bin 500 metrenin üzerinde. Yani kitaplarımızı yan yana koyacak olursak, iki buçuk kilometrelik bir mesafe ediyor."
- Kitap okumak için en iyi zaman "yaz tatili"
Coşar, öğrencilerin okul döneminde sınavlara hazırlanmaktan kitap okumaya yeterince fırsat bulamadığını, bu açığın yaz tatilinde kapatılabileceğine belirtti.
Anne ve babalara yaz dönemini fırsat bilerek çocuklarını kitap okumaya yönlendirmeleri önerisinde bulunan Coşar, çocukları kitap seçerken özgür bırakmak gerektiğinin altını çizdi.
İlginizi Çekebilir