Konya’nın eksiği tamamlanıyor
KonyaKOBİ cenneti olarak bilinen Konya, sanayisinin de gelişmesiyle farklı sanayi sitelerine ihtiyaç duymaya başlıyor. Özellikle KOBİ’lerin bir yerde toplanmasını sağlayacak KOBİSAN, bu alanda Konya’nın büyük bir eksiğini tamamlıyor
Gün geçtikçe hem Türkiye hem de Konya’nın kendi ekonomisine katkı sağlayan sanayi sektöründe yatırımlar hız kesmeden devam ediyor. Özellikle Konya’nın ‘KOBİ cenneti’ olarak tanımlanmasını boşa çıkarmayacak gelişmeler yaşanıyor. Aksaray ve Ankara Yolu’na yakın bir alanda Organize Sanayilere yakın bir alana kurulan KOBİSAN Sanayi sitesi, Konya’daki büyük fabrikaların üretim destekçisi olacak ve yatırımların artması için katkı sağlayacak.
KOBİ’LER İÇİN SANAYİ SİTESİ BİR İHTİYAÇTI
KOBİSAN’ın, Konya’ya sağlayacağı katkılara ilişkin KOBİSAN Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kanarya’nın görüşlerini aldık. Konya’nın 4.ve 5. Organize Sanayileriyle daha da büyümeye başladığını ve bunun Türkiye genelinde Konya’nın önemini artırdığını söyleyen Başkan Ali Kanarya, Konya’da büyük sanayilerin üretimine destek olunması için KOBİ’lere ihtiyacın olduğunu ve KOBİSAN gibi sanayi sitelerinin kurulmasının önemli olduğunu ifade etti. Küçük KOBİ’lerin, organize sanayilerde 10 bin veya 100 bin metrekare kapalı fabrikalara yakın olmasının çok önemli olduğunu dile getiren Kanarya, “Şuanda Aksaray ve Ankara yolu ile organize sanayilere çok yakın bir mevkideyiz. Hem bu fabrikaların üretimine veya ihracatına destek verilmesi hem de buradaki KOBİ’lerin kendilerinin ihracat yapacak ve üretecek yerlere sahip olması bir ihtiyaçtı. Bizde KOBİSAN olarak bu ihtiyacı gördük ve boşluğun giderilmesi için çalışmalar yaptık. Bin metrekare kapalı alanlar olan fabrikaların yapımını sağladık. Sadece fabrikalar değil, buraların yaşam alanı, otopark ve ofislerinin de olması için geniş bir yelpazede çalışmalar gerçekleştirdik. Fabrikalarımızda çalışan kişilerin otopark ve nefes alabileceği yaşam alanları olması bu tür yerlerin daha ferah çalışma imkânına katkı sağlayacaktır. Bu nezih ortamda bin metrekare fabrika alanlarımız ve 4 katlı 120 metrekare idari binalarımız bulunuyor” ifadelerini kullandı. Fabrika alanının yanı sıra çalışanların nefes alacağı alanlara da önem verdiklerini kaydeden Kanarya, bunun için fabrikaların ön ve arka taraflarında fabrikanın kendisine ait bahçelere sahip olduğunu aktardı.
Düşük maliyet ile büyük katkıların yapıldığını söyleyen Kanarya, halihazırda 78 fabrikanın yüzde 72’sinin dolu olduğunu ve yoğun geçen kış şartlarının bu durumda etkili olduğunu belirtti. KOBİSANDA, belli sektörlerin değil, makineden gıdaya kadar her sektörden firmanın bulunacağını aktaran Kanarya, işçi çalıştıracak ve ihracat yapacak her türlü üreticinin olacağını belirtti.
YÜZDE 100 YERLİ SERMAYE İLE KURULDU
KOBİSAN Sanayi Sitesi’nin 172 bin metrekare arsa üzerinde kurulduğunu, 178 fabrika binası, 10 ticarethane ve bir caminin yapıldığı bilgisini veren Başkan Ali Kanarya, böyle bir tesisin 29 ay gibi kısa bir sürede bitirilerek teslim edildiğini aktardı. Sanayi Sitesi’nin sadece bir etaptan oluşmadığını ve devamının geleceğini dile getiren Kanarya, “Yatırımımızın, KOBİSAN 2 ve 3 gibi devamı gelecek. KOBİSAN 2’de, 136 bin 500 metrekare alana 68 fabrika ve 13 ticarethane yaptık. Orayı da inşallah 2-3 aylık bir sürede teslim etmeyi düşünüyoruz. Yaz aylarında bu sitemizde faaliyetlerine başlayacak” ifadelerini kullandı. Bu yıl yoğun kış şartlarının sanayiciyi etkilediğini kaydeden Kanarya, yatırımların yapılmasına rağmen sanayicinin taşınmasının kış şartlarından dolayı sarktığını söyledi. KOBİSAN’ın açılımının KOBİ’lerin Sanayisi anlamına geldiğini söyleyen Ali Kanarya, faiz ve kredi gibi işlemlere karşı olduklarını ve yüzde 100 yerli sermaye ile binalar yaptıklarını aktardı. Kanarya, “Biz KOBİSAN olarak imece usulüyle faiz ve banka işlemlerine karışmadan böyle bir yatırımı gerçekleştirdik. Bu konuda bir örnek vermek istiyorum: Bu büyüklükte bir yatırım için eğer kendi sermayeniz değil de bir banka ile işlere girilse ve 1 milyon TL’lik bir yatırım yapılmak istense yatırımınızı yaklaşık 1,5 milyon TL’ye mal edersiniz. İşte biz böyle bir yatırım yerine parça parça para alarak, işletmesinden, sermayesinden veya karından 2,5 yıl gibi bir süre ara vererek binalarını sanayicimiz satın almış oldu” şeklinde konuştu.
Sanayi sitesinin kuruluşunda yüzde 100 yerli sermayeye dikkati çeken Kanarya, “1 kuruş faiz ödemeden biz bugün buraya bir eser çıkarttık. Bunun ne avantajları olacak? Bakın buradaki firmalarımız faiz ödemedikleri ve maliyetleri düşük olduğu için arta kalan parasının başka alanlarda değerlendiriyor. Ne yapıyor bu sanayici parasını? 1 işçi fazla çalıştırıyor ve istihdama katkı sağlıyor. Yine fazla para ödemediği için o parasına 1 makine fazla alıyor gerek üretim gerekse de ihracat boyutunda hem firmasına hem de Konya ekonomisine katkı sağlıyor” sözlerini kullandı.
‘ÇEŞİTLİ SEKTÖRLERİN OLMASI BÜYÜK AVANTAJ’
Konya sanayisi hakkında bir değerlendirme de bulunan Başkan Kanarya, Konya’nın sanayisinin çok çeşitli alanlarda hizmet verdiğini kaydetti. Konya’nın, Türkiye’de bulunan diğer illere göre en geniş arazi yapısına sahip bir şehir olduğunu dile getiren Kanarya, “Konya gerçek anlamda sanayi üretimine çok müsait bir yapısı var. Gerek büyüklük gerekse de jeolojik yapı itibariyle sanayimizden verimli üretimler alabiliyoruz. Düz bir araziye sahip olmamız bizi deprem dahi olsa de sağlıklı ve güvenilir bir yer olarak emin olmamızı sağlıyor. Hatta bunun için dikkat ederseniz devletimiz veya diğer kurumlarımız bu konuda Konya’ya ilgi gösteriyor” ifadelerini kullandı. Konya’nın diğer şehirlere göre ayrı bir özelliğinin de var olduğuna dikkati çeken Kanarya, “Otomotiv yedek parçası üretiminden ayakkabı üretimine, şeker üretiminden TÜMOSAN’a kadar sektörün çeşitli olması çok büyük avantaj sağlıyor. Sayılamayacak çeşitlilikle her sektörde üretici ve ihracatçımız var. Farklı alanlarda üretim yapılması Konya’nın şöyle bir güzelliğine işaret ediyor. Gıda sektöründe bir sıkıntı olsa onu ayakkabı sektörü destekler, ayakkabı da sıkıntı olsa bir başka sektör tekstil destekler. İşte bu çeşitlilik Konya’nın her zaman kazanmasını sağlıyor” dedi.
‘KONYA’DA İŞÇİSİZLİK VAR’
Türkiye’de ekonomik anlamda katkı sağlamak ve işsizlik sorunun giderilmesi için Milli İstihdam Seferberliği başlatılmıştı ve seferberlikle ilgili çeşitli gelişmeler yaşanmıştı. İşsizlik konusuna da değinen Kanarya, Konya’da işsizliğin olmadığını iddia etti. Her kesimin şuanda işçi aradığını kaydeden Kanarya, “Konya’mızda işsizlik diye bir şey yok, herkes çalıştıracak işçi arıyor. Dikkat ederseniz Konya’da işçisizlik olduğunu görürsünüz. Çalışmak isteyen kişiler masa başı ve riski olmayan iş istiyor. İnsanlar maalesef sorumluluk sahibi olmadan dolgun maaş istiyor. 3 kuruşa 8 köfte olur mu? Herkes hakkına razı olacak” diye konuştu. Şuanda her sektörde işverenlerin işçi aradığını söyleyen Kanarya, KOBİSAN Sanayi Sitesi’nde 30-40 işçi veya 10 işçi çalıştıran firmaların da var olduğunu, bu tür yerlerin kalifiyeli ve sadakatli eleman aradığını kaydetti.(Mustafa KARAKAYA)
İlginizi Çekebilir