© Konya Postası 2021

Konya'nın Suyu Emin Ellerde

Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü, abonelerine sağlıklı su ulaştırılmasına yönelik her türlü tedbiri alıyor. Su sağlığı için otomatik su dezenfekte cihazlarını devreye alan KOSKİ, su kaynaklarından da belli periyotlarda aldığı numuneler ile KOSKİ laboratuvarında fiziksel, kimyasal ve biyolojik tahlillerini yapıp, olumsuz durumlarda tedbir alıyor

Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü, Konya şehir merkezi ve Büyükşehir Belediyeleri Kanunu’yla birlikte mahalleye dönüşen yerleşim birimlerinde sağlıklı ve kesintisiz su hizmeti vermeye yönelik her türlü tedbiri alıyor. Su sağlığı ve güvenliği için, Konya Kapalı Havzası’ndaki en gelişmiş su laboratuvarında analizlerini yapan KOSKİ Genel Müdürlüğü, kaynaktan alınan numuneleri tek tek inceliyor. KOSKİ Genel Müdürlüğü, su sağlığının korunması konusuna, yeni kaynak bulma, mevcut grup suyuna dahil etme ve su sağlığını tehdit eden maddelerin bertarafı için arıtım tesisleri kurma şeklinde üç bakış açısıyla yaklaşıyor. Günlük, haftalık ve aylık periyotlarda fiziksel, kimyasal ve bakteriyolojik analizlerinin yapıldığı KOSKİ Su Kalite Kontrol Laboratuvarı’nda, suyun bulanıklık hali, sudaki kimyasalların değerleri ve suyun sertliği ölçülüp,  İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmeliği’nde belirtilen değerlere getirilmesi sağlanıyor. Öte yandan İl Sağlık Müdürlüğü de suları düzenli olarak inceliyor.

SUYUN SAĞLIKLI ULAŞTIRILMASINA YÖNELİK ÜÇ BAKIŞ AÇISI Suyun sağlıklı ve kesintisiz olarak ulaştırılması için öncelikli olarak suyu yetersiz olan yerlerde suyu artırmaya yönelik sondaj çalışmaları yapılıyor. Sondajla çıkarılan suların numuneleri alınarak, mahalleye dönüşen yerleşim yerlerindeki suyun kalitesini belirlemeye yönelik analizleri yapılıyor. Suyun içmede kullanılmasının uygunluk durumu analiz edildikten sonra, uygunsuz görülen bölgede uygunsuzluğun giderilmesi sağlanıyor. Uygunsuzluğun giderilmesi mümkün olmayan yerlerde ise yeni kaynak temini ya da mevcut grup suyuna dahil etme yoluna gidiliyor. Yeni kaynak bulma ya da grup suyuna dahil etmenin imkansız olduğu yerlerde ise suyun bulanıklığı, sertliği ve kimyasal yoğunluğunu değerlendirilerek bunları gidermeye yönelik tesisler kuruluyor.

LİMİTLERİ AŞAN KİMYASALLARIN AZALTILMASI İÇİN ARITMA TESİSİ

Daha çok Kulu, Cihanbeyli, Yunak ve Çumra ilçelerinde zirai faaliyetlere bağlı olarak azot kökenli gübrelerin toprakla teması sonucu suya karışan nitrat, su sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Nitratın karıştığı su, sulama suyu olarak kullanılabilirken, içme suyunda olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. Bundan dolayı Kulu ilçesi Karacadağ Mahallesi’nde kurulan Nitrat Giderim Tesisi’nde İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmeliği’nde belirtilen 50 miligramlık üst limiti kontrol altında tutuluyor.

SERTLİK GİDERİM TESİSLERİ AKTİF OLARAK ÇALIŞIYOR

Bazı bölgelerde yaşanan su sertliği problemleri de çözüme kavuşturuluyor. KOSKİ Genel Müdürlüğü, İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmeliği’nde insan sağlığına olumsuz bir etki oluşturmayan, damak tadına göre değişiklik gösterdiği için de izafi olarak değerlendirilen suyun sertliği konusunda da çalışmalar yapıyor. Halihazırda Altınekin ilçesi Dedeler ve Akıncılar mahallelerinde ve Karapınar ilçe merkezinde sertlik giderim tesisleri aktif olarak çalışıyor. Aynı şekilde Çumra ilçesi Tahtalı Mahallesi’nde üç mahalleyi besleyen kaynakta suyun yumuşatılması için tesis kuruluyor.

SUDAKİ BULANIKLILIK GİDERİM TESİSLERİYLE ÖNLENİYOR

Su sağlığını etkileyen bir diğer konu da su bulanıklığı. KOSKİ Genel Müdürlüğü, özellikle Bozkır ve Taşkent ilçelerinde görülen su bulanıklığı problemini çözmeye yönelik çalışmalar yapıyor. Su kaynaklarının beslendiği geniş alanlarda yağış olduğunda, suyun belli bir müddet bulanıklaşmasına neden oluyor. Suyun bulanıklaşmasındaki en büyük etken ise ilk ve sonbahar yağışları. Özellikle 24 mahalleyi besleyen Sarıot ve Hanpınar kaynağında görülen bulanıklığı önlemek için KOSKİ Genel Müdürlüğü, bulanıklık giderim tesisleri kuruyor. (Haber Merkezi)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER