Konya'nın vazgeçilmezi
KonyaBu sene Ramazan sebebiyle geç başlayacak olan düğünlerin yemek organizasyonlarını yapan esnafla sizler için görüştük. Nişan ile başlayıp, kına ve düğünle devam eden organizasyonların ikramlarını temin eden esnaf, düğün mevsiminin Ağustos’a kalmasından şikâyetçi olsa da Ramazan bereketini de inkâr etmiyor.
Anadolu'da düğün yemeklerinin çok özel ve ayrı bir yeri olduğu herkesin malumu. Aileler evlenecek çocuklarının bu özel günü için yapabileceklerinin en iyisini yapmaya çalışırlar. Geleneksel kültürümüzde düğün yemekleri çoğu yerde olduğu gibi Konya’mızda da, ayrı bir öneme sahip. Anadolu'nun çoğu yerinde, düğünlerde, kurallaşmış yemek listeleri vardır, yemekler ona göre hazırlanır. Bizde, "Pilavımıza buyurun." denildiğinde yoğurt çorbası, etli pilav, irmik helvası, bamya çorbası, zerde ve hoşaftan oluşan düğün yemeğini yiyeceğinizi bilirsiniz. Çoğu yerde yemek listeleri mevsime göre değişse de Konya da yüzyıllardan bu yana değişmeyen yemeklerden oluşur.
NİŞAN ÇEREZİ HER YÖREYE GÖRE DEĞİŞİYOR
İşlerinin düğün zamanı yoğun olduğunu dile getiren Ramazan’ın yaza denk gelmesiyle bu mevsimde ki işlerinde ciddi bir fark oluştuğunu belirten Özçiğdem Kuruyemiş’in sahibi Ali Önal; “Düğün mevsiminde Konya da kına çerezi, nişan çerezi hazırlıyoruz. Bu çerezlerin çeşitleri ise her yöreye göre değişiyor. Mesela Cihanbeyli’nin çerezi en bol çeşide sahiptir. Müşteri neyi nasıl isterse bizde o şekilde ayarlayıp hizmetlerine sunuyoruz” dedi.
İKİ BİSKÜVİ ARASI LOKUM
Konya’nın vazgeçilmez adetlerinden birinin de iki bisküvi arası lokum olduğunu söyleyen Koca Usta Cezerye ve Lokum’un sahibi Arzu Acer, “ Konya da kız istemeye giderken, nişan merasimlerinde vazgeçilmezlerden, goseli de denen iki bisküvi arası lokum üretimi işlerimize hareketlilik kazandırıyor. Ramazan dolayısıyla düğün zamanı geç gelse de goselinin yeni doğan bebek ziyaretlerinde de ikram edilmesinden biz üretimimize aynı şekilde devam ediyoruz” dedi.
STANDART KONYA PİLAV MENÜSÜ
Ramazan sonrası her hafta sonunda yoğun olduklarını söyleyen Via Düğün&Organizasyonun sahibi Abdulvahap Aslan; “Konya kültüründe düğün, sünnet, iftar fark etmiyor. Biz klasik Konya pilav menüsü hazırlıyoruz. Menü de klasik bamya çorbası, yoğurt çorbası, etli düğün pilavı, irmik helvası, zerde ve içeceği var. Şimdi Ramazan da olduğumuz için düğün yemekleri olmuyor ama iftar yemeklerine gidiyoruz. Tüm ekipmanlarımızla ve elemanlarımızla insanların en özel günlerinde hizmet vermeye çalışıyoruz” dedi.
DÜĞÜN ZAMANI EN FAZLA BAMYA VE PİRİNÇ SATILIYOR
Ramazan ayının gelmesiyle durgunluğun olduğunu söyleyen toptancı Seyit Büyükkalpakçı,“Ramazanın gelmesiyle işlerimiz de durgun bir şekilde devam ediyor. Yazın gelmesine rağmen işlerin ilerlemeyişin de düğün sezonunun bir ay geç başlaması bizim işlerimiz de biraz da olsa toptan alımları etkiliyor. Düğün mevsiminde en fazla sattığımız ürünler bamya ve pirinç oluyor” dedi. (Şehr-i Beyza Ok-Aysun Karabayır)
İlginizi Çekebilir