Konya’nın yaşayan hafızası Mustafa Kemal Yılmaz Konya Postası’nda
KonyaKonya eski Milli Eğitim Müdürü, Millî Eğitim Bakanlığı Bakanlık Müşaviri ve Selçuk Üniversitesinin kurucularından eğitimci yazar Mustafa Kemal Yılmaz, gazetemize ziyarette bulundu.
Mustafa Kemal Yılmaz, ‘Günlüklerden Güne Düşenler’ isimli 1966 ve 2010 yılları arasında yaşantısını kaleme aldığı eserini gazetemiz muhabirlerinden Hamide Yıldırım’a takdim etti. Eğitimci yazarın kaleme aldığı eserde ise önsöze düştüğü not ile okuyucularına güzel bir hatıra bıraktı.
Günlüklerden Güne Düşenler önsözünden…
Gördüm. Yaşadım. İzledim. Not aldım. Yanlışı doğrudan, doğruyu yanlıştan ayırmaya çalıştım. Elbette kendi bilgim, kendi kültürüm, kendi ufkum, kendi görüşlerimin ışığında konuları, olayları çarpıtmadan. Kendi doğallığı içerisinde anlatmaya, ifade etmeye gayret ettim.
Bazan bir hatıra olma özelliği çerçevesini zorlayarak... Bir köşe yazısı niteliği taşımasının da farkında olarak...
Bir ömrün kimi zerreciklerini aksettirerek ve saygıdeğer okuyucularımın hoş görüsüne sığınarak... Gene saygıdeğer okuyucularıma takdim ediyoruz. Takdir okuyucularımın. Saygılarımla.
MUSTAFA KEMAL YILMAZ KİMDİR?
Bozkır-Yelbeği köyünde 5 Nisan 1933 yılında dünyaya geldi. Annesi köyde “Çakırgil” sıfatıyla bilinen Ali Çakır ve Emine Çakır’ın kızları Fatma Hanım’dır. Beş kız ikisi erkek, yedi kardeşler. Fatma, Havva, Hüseyin, Ümmü, Mü’mine, Mustafa, Ayşe.Babası “İshakgil” olarak tanınan Ali Onbaşı’nın oğlu Hasan Çavuş’tur. Barut Hasan lakabıyla bilinir. Üç kız kardeşi vardır. Havva, Ayşe, Mü’mine.Her biri Allah’ın rahmetine kavuştular. Ailenin beş çocuğu dünyaya gelir.Zeynep, Ali, M. Kemal, Hasan Hüseyin ve Ahmet.M. Kemal ailenin beş çocuğundan üçüncüsüdür. Aileden hayatta kalan tek kişidir. Doğduğu yıl babası Hasan Yılmaz Köy Muhtarıdır. O yıllardaYelbeği Köyü, adı “Belören” olarak değiştirilmiş olan Sarıoğlan Nahiyesi’ne bağlıdır.
Köye Nahiye Müdürü gelir, “Muhtar, oğlunun adını ne koydun” der? “Mustafa” cevabını alınca “Mustafa’ya Kemal’de ekle Mustafa Kemal” olsun der. Öyle de olur. Nüfus kütüğüne Mustafa Kemal, nüfus cüzdanına ise Kemal yazılır. Evlenme tarihimiz olan Ocak 1956 da yanlışlık anlaşılır ve düzelttirilir tarihten sonra “Kemal” olur “Mustafa Kemal”.
İlginizi Çekebilir