“Konya’ya en iyi hizmet için çalışıyoruz”
KonyaKonya Minibüsçüler ve Umum Servis Araçları Esnaf Odası Başkanı Muharrem Karabacak, Oda faaliyetleri ile ilgili Konya Postası’na özel açıklamalar yaptı. Sorunları çözümü için 2010 yılında çizdikleri yol haritasından, eğitim faaliyetlerine kadar birçok konuda bilgi veren Karabacak, UKOME kriterine uymayan şoförlerin elendiğini söyledi
2010’DA SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN YOL HARİTASI ÇİZİLDİ
Konya Minibüsçüler ve Umum Servis Araçları Esnaf Odası’nın 1973 yılından beri Konya’nın daha güvenli bir ulaşıma sahip olması için çalıştığını ifade eden Oda Başkanı Muharrem Karabacak, şehir merkezlerinde toplu ulaşım hizmetini yürüten araç şoförlerinin kentin trafik düzeni ve güvenliğine yapacağı katkının çok önemli olduğunu kaydetti. Oda’nın hedef ve sorunlarını bilimsel verilere dayandırmak adına 2010 yılında Mevlana Kalkınma Ajansı ile teknik destek programı kapsamında bir anket çalışması gerçekleştirdiklerini belirten Karabacak, müşteri, esnaf, şoför memnuniyeti ve şikâyetleriyle birlikte minibüsle ulaşım sıkıntısı çekilen bölgelerin araştırıldığını hatırlattı. Bu çalışma ile bir yol haritasının oluşturulduğunu ve sorunların bir bir çözüme kavuşturulmaya çalışıldığını aktaran Karabacak, “Bizler sorunların çözümü için bu tür projelerle ilgilendik ve çalışmaları halkımıza hizmet olarak dönüştürmüş olduk. Ulaşım sıkıntısı çekilen bölgelerin sorunlarına Büyükşehir Belediyesi ile birlikte çözüm ürettik. Bazı hatlarımızda yapmış olduğumuz durak birleştirmeleriyle daha kolay bir ulaşım imkânını sağlamış olduk” şeklinde konuştu.
Konya’da bulunan okul servis araçlarının Türkiye genelinde örnek teşkil edecek bir taşıma görevini üstlendiğini, kaliteli, konforlu, güvenlikli ve Okul Servis Araçları hizmet Yönetmeliği şartlarına uygun araçların olduğunu dile getiren Başkan Karabacak, servislerde hizmet veren personelin ve şoförün sorumluluk bilinciyle Türkiye’de örnek bir taşımacılığa imza attığını aktardı. Sorumlu yöneticilerin olumsuz olaylar yaşanmadan şoför ve personelini bilgilendirmesi gerektiğini ve bu kişilerin eğitimlerini alması için çalışması gerektiğini belirten Karabacak, bu olguların bilinciyle hareket ederek eğitim, bilgilendirme ve istişare toplantıları düzenlediklerini söyledi.
TÜRKİYE’DE SADECE KONYALI MİNİBÜSCÜLER KATILDI
Dünya Sağlık Örgütü'nün koordinasyonu, Sağlık Bakanlığı’nın önderliğinde ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün desteği ile başlatılan 'Güvenli Trafik Projesi' kapsamında Güvenli Sürüş Eğitimi’ne Türkiye genelinden sadece Konyalı minibüs sürücüleri katıldığını söyleyen Karabacak, oda çalışmaları konusunda yapılan ve yapılacak programlar konusunda bilgiler verdi. Görsel anlamda eğitime önem verdiklerini söyleyen Karabacak, “MEVKA işbirliği ile oluşan anket sonuçlarına göre eğitim programları hazırladık. Eğitimler tüm Türkiye'yi kapsayacak ve ilki Konya'da yapılacak. Eğitimin sadece çalışan kesime değil, yönetim kademesine de verilmesi gerekliliğine inanarak yine MEVKA'ya bir proje hazırladık. Yönetim, denetim, etik kurulu, durak ve servis temsilcileri olarak kendi hazırladığımız eğitim projesiyle eksiklerimizi görmüş ve gidermiş olduk. Konya İl Emniyet Müdürlüğü ile belirli periyotlarda 25’er kişilik gruplar halinde şoför arkadaşlarımıza yönelik eğitim, bilgilendirme ve istişare toplantılarımız artarak devam edecek” ifadelerini kullandı.
UKOME KRİTERİNE UYMAYAN ŞOFÖRLER ELENDİ
Konya Minibüsçüler ve Umum Servis Araçları Esnaf Odası olarak, meslek standardını yükseltmek için dolmuş ve servislerde çalışan şoförlere UKOME tarafından alınan karar gereğince yeni kriterler getirdiklerini söyleyen Karabacak, hedeflerinin şoför esnafının standardını yükseltmek ve hizmet ettiği kesime kaliteli ulaşım imkânı sunmak olduğunu dile getirdi. Bu uygulamayla kriterlere uygun şoförlerin sicil dosyalarının Oda olarak tuttuklarını kaydeden Karabacak, “Şuan hangi plakalı aracımızda hangi şoförümüzün seyir halinde olduğu Oda olarak biliyoruz. Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen güzergâh belgelerinde çalışan şoförlerimizin isimleri yazılmak suretiyle kesinlikle ismi yazılı olmayan bir sürücünün minibüs kullanması engellenmiş durumda. Sürücü ifadesini özellikle kullanıyoruz. Çünkü bizim için esas olan, şoförlüğü meslek olarak gören, yaptığı işin sorumluluğunu bilen arkadaşlarımızın araçlarımızda çalışmasını sağlamaktır. Günü birlik gelip giden, amacı sadece günü kurtarmak olan kişiler bu sayede uzaklaştırılmış oldu. Şuan Konya’da hizmet veren her bir aracımızın plaka plaka ve şoförleri dâhil olmak üzere arşivleri odamızda mevcuttur. Mevcut çalışan şoförlerimizden yaklaşık yüzde 15’lik kısmı kriterlere uymadığından dolayı elenmiş oldu” dedi.
TURİZM TAŞIMACILIĞINDA NE DURUMDAYIZ?
Konya’nın trafiği konusunda huzur ortamının bozulmaması için ellerinden gelen bütün gayretleri gösterdiklerini söyleyen Başkan Muharrem Karabacak, hizmet veren şoförlerinde sosyal güvenliklerinin tam anlamıyla sağlandığını söyledi. Hizmet içi eğitim semineri ile şoförlerin desteklendiğini aktaran Karabacak, “Özellikle paydaşlarımıza yaptığımız anket çalışmalarında üyelerimizin en önemli sorunlarının başında mevzuatın beklediği hizmet kalitesi olan turizm taşımacılığı ve yolcu güvenliği konusunda bazı beklentilerin olduğudur. Büyükşehir Belediyesi, 3 merkez ilçe belediyeleri ve İl Emniyet Müdürlüğü ile yapılan sorun analizi toplantılarında turizm taşımacılığı yapan üyelerimize yönelik eğitimlerin verilmesi gerekliliği ön plana çıktı. Bu vesile ile mevzuatın istediği turizm taşımacılığı ve yolcu güvenliği kurallarına katkı sağlamak adına Mevlana Kalkınma Ajansı'nın 2016 Teknik Destek Programı çerçevesinde projemiz kabul gördü ve gerekli eğitimler yapılarak kursiyerlerimiz sertifikalandırıldı. İslam turizm başkenti Konya'mızda bu eğitimler sonucunda şehrimize ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerin memnuniyetinin arttığını görmüş olduk” şeklinde konuştu.
SERVİS VE DOLMUŞLARDA ARAÇ TAKİP SİSTEMİ VAR
Konya’da kaliteli ve güvenli araçlarla hizmet verildiğini ve teknolojinin takip edildiğini ifade eden Karabacak, hazırlanan bir proje ile minibüslere, özel bir firma tarafından araç takip sistemi kurulduğunu söyledi. Araçlara takılan GPRS ile internet üzerinden minibüsleri takip ettiklerini söyleyen Başkan Karabacak, “Hangi aracın, hangi caddede olduğunu, kaç kilometre hızla ilerlediğini, şoförünün kim olduğunu görebiliyoruz. Sisteme gelen mesajla hız ihlalleri anında tespit edilerek şoförlere anlık müdahale ediliyor. Böylece en büyük şikâyet olan aşırı hızın önüne geçtik. Hem sürücüler, hem yolcu hem de trafik güvenliği için çok önemli bir proje. Artık vatandaşlarımız daha güvenli ve rahat bir yolculuk yapıyorlar. Ayrıca Oda’mıza ait 444 03 09 numaralı ‘Şikayet ve Memnuniyet Telefon Hattı’ faaliyet gösteriyor. Gelen şikâyet ve memnuniyetler yönetim kurulumuzca değerlendiriliyor. Hiç bir suç cezasız hiçbir memnuniyet de ödülsüz bırakılmıyor. Her yıl düzenli olarak yılın minibüs ve servis şoförümüze Trafik Haftası etkinlikleri çerçevesinde plaket ve ödülleri protokol üyelerince veriliyor. Aynı zamanda yıl içerisinde bu tür ödüllendirmeler yine Odamız tarafından yapılıyor” ifadelerini kullandı.
DUMANSIZ HAVA SAHASI PROJESİNE DESTEK OLDULAR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı sigara ile mücadele kapsamında da çalışmaları yaptıkları bilgisini veren Muharrem Karabacak, Sağlık Bakanlığı’nın başlattığı Dumansız Hava Sahası Projesi kapsamında Oda üyeleri ve şoförlerin bilgilendirildiklerini söyledi. Bu kapsamda Halk Sağlığı İl Müdürlüğü ile toplantılar gerçekleştirdiklerini ifade eden Karabacak, birçok şoföründe sigarayı bırakmalarını sağladıklarını söyledi. İstihdam ile ilgili yapılan çağrılara kayıtsız kalmadıklarını aktaran Karabacak, hükümetin desteklerine aracılık ederek 500 girişimciye kurslar verdiklerini hatırlattı. Dolmuş son duraklarında dinlenme tesisleri oluşturduklarını ve bu sayede şoförlerini dinlenmeleri için imkân sağlanmış olduğunu söyleyen Karabacak, bu hizmetleri yapabilmek için katkı sağlayan ilgili kişi ve kurumlara teşekkür etti. Konya Minibüscüler ve Umum Servis Araçları Esnaf Odası Yönetim ve Denetim Kurulu’nun minibüs ve servisçilerin katkısıyla halka en iyi hizmeti vermeye devam edeceğini söyleyen Karabacak, Konya’nın sesinin daha gür çıkması için var güçleriyle çalışacaklarını söyleyerek sözlerine son verdi.(Mustafa KARAKAYA)
İlginizi Çekebilir