Konya’ya özel önem
KonyaGöllerin ve sulak alanların bütüncül bir şekilde koruma, kullanma dengesi gözetilerek, muhafaza edilmesi amacıyla Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun imzaladığı "Göller ve Sulak Alanlar Eylem Planı Genelgesi" yürürlüğe girdi. Eylem Planı’nda Konya Kapalı Havzası’na özel önem verildi
2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü'nde imzalanan eylem planı çerçevesinde Türkiye'deki doğal göller ve sulak alanlarda karşılaşılan başlıca sorunları çözülecek. Sulak alanlarda karşılaşılan başlıca sorunlar arasında su miktarındaki azalma, biyolojik çeşitliliklerin karşı karşıya kaldığı tehdit ve su kalitesindeki bozulmalar olduğuna dikkat çekilen eylem planında, doğal göllerde ilk karşılaşılan sorunun isekirlilik problemi ile "ötrofikasyon" olarak da adlandırılan fitoplanktonların ve alglerin (yosunların) aşırı artışı olduğu ifade edildi.
NELERİN YAPILMASI AMAÇLANIYOR?
Türkiye'de doğal veya insan kaynaklı ekolojik ve hidrolojik olumsuz etkilere maruz kalan kritik göl ve sulak alanların belirlenerek, bu alanlar üzerindeki etkilerin tespit edilmesi, mevcut durumlarının korunarak daha iyi ekolojik durum için telafi edici tedbirlerin alınması için hidrolojik çalışmaların, su miktarının korunması ve iyileştirilmesinin de büyük önem taşıdığını dile getirilen plan kapsamında Türkiye’deki 25 havzada bulunan 303 göl ve sulak alanda çalışma yapılacak. Tabii göllerin su kütlesi ve havza sınırları esas alınarak, hayata geçirilecek eylem planıyla, doğal göl ve sulak alanlarda meydana gelen su seviyesindeki düşüşlerin önlenmesi amaçlandı. Ayrıca doğal göl ve sulak alanların ekolojik yapısının korunması, doğal göl ve sulak alanların yeraltı sularını beslemedeki fonksiyonlarının devamlılığının sağlanması doğal göl ve sulak alanların mevcut kullanım amaçlarının sürekliliğinin temin edilmesi, ekolojik çevrim, kuş yollarının olumsuz yönde etkilenmesinin önlenmesi hedeflendi.
EYLEMLER ALTI ANA BAŞLIKTA TOPLANDI
Eylem Planı kapsamındaki tedbirler ve eylemlerin altı ana başlık altında toplandı. Her eylemin gerçekleştirilmesi ve ilgili kuruluşlar ile havzalarda uygulanma sıralarının, "iş planı takvimi"yle ortaya konduğu Eylem Planı kapsamında doğal göllerin envanterlerinin çıkarılması, doğal göllerin tabanlarının topoğrafik ölçümlerinin belirlenmesi, doğal göllerin su bütçesinin tespit edilmesi, baskı ve etki bileşenlerinin ve kirletici parametreler için özümleme kapasitesinin belirlenmesi, doğal göllerin izlenmesi ve su kalitesinin belirlenmesi ve doğal göllerin su kalitesinin ve miktarının iyileştirilmesi çalışmaları yapılacak.
KONYA HAVZASI DA EYLEM PLANI KAPSAMINDA
Eylem planı çerçevesinde Konya’da bulunan Tuz Gölü, Beyşehir Gölü, Hotamış Gölü, Uyuz Gölü, Tersakan Gölü, Kozanlı Gölü, Samsam Gölü, Meke Gölü, Akgöl Gölü, Bolluk Gölü ve Düden Gölü, Sarıot Gölü, Acıgöl, Kovalı Gölü, Kulu Gölü, Gavur Gölü, Dipsiz Gölü, Çıralı Gölü yer alıyor. Konya kapalı havzasında bulunan göller üzerindeki baskı ve etkiler ise şöyle belirlendi: Kentsel aktivitelerden kaynaklanan kentsel atıksu deşarjı, foseptiklerden geçen organik, azot, fosfor deşarjları, tarım ve hayvancılık faaliyetleri sonucu oluşan azot, fosfor, pestisit, sediment kayıpları ile yüzeysel ve yapay akışlar, ormancılık faaliyetlerinin sebep olduğu yüzeysel akış ve erozyon ile azot, fosfor kayıpları, baraj ve bent yapılmasından ötürü ortaya çıkan hacim, hız ve derinlik gibi akış özelliklerinin menba ve mansıpta değişmesi. (Murat GÜZEL)
İlginizi Çekebilir