Koruyucu Ailenin Başarısı
Konya
Konya'da dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu ve Asperger sendromu nedeniye yüzde 60 engelli raporu bulunan 13 yaşındaki Türkan'ın, sevgi evlerindeyken kendisinin koruyucu aileliğini üstlenen çift sayesinde engel durumu gerilemeye başladı
Gösterilen ilgi ve sevgi sayesinde insanlarla iletişim kurmaya başlayan, korkularını yenen ve verilen görevlerden kaçmayan Türkan'ın en büyük destekçisi ise ailenin 16 yaşındaki kızı Rabia oldu
Konya'da bir çift, sevgi evlerindeyken koruyucu aileliğini üstlendiği dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, Asperger sendromu nedeniyle yüzde 60 engelli raporu bulunan 13 yaşındaki Türkan'ın gösterdikleri sevgi ve ilgili sayesinde, engel durumunu geriletmeyi başardı.
Alınan bilgiye göre, 17 yıllık evliliklerinden 16 yaşında Rabia isimli bir kızları olan Nuri (45) ve Elif Turan (35) çifti, küçük bir çocuğun koruyucu ailesi olmak istedi.
Aynı zamanda Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünde çalışan Elif Turan ile güvenlik işi yapan eşi 2010'dan bu yana kurumun sevgi evlerinde kalan Türkan ile tanıştı.
Turan çifti, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu ve diğer insanlarla etkileşimi oldukça zorlaştıran gelişimsel bir bozukluk olan Asperger sendromu nedeniyle yüzde 60 engelli raporu bulunan Türkan'ın bir yıl önce koruyucu aileliğini üstlendi.
- Bir yılda engellilik durumu yüzde 3 geriledi
Büyük bir özveriyle Türkan ile ilgilenen çiftin en büyük destekçisi ise 16 yaşındaki kızları Rabia oldu. Bir abla sıcaklığıyla kardeşi Türkan ile ilgilenen Rabia, ailesiyle kardeşine bir bebek gibi yaklaştı.
Birkaç gün önce Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Engelli Sağlık Kurulu'ndan alınan rapora göre, Türkan'ın bir yılda engellilik durumu yüzde 57'ye geriledi. Turan ailesi, Türkan'ın engellilik durumunun gösterdikleri ilgi ve sevgi sayesinde sıfırlanacağına inanıyor.
- Tüm korkuları sona eriyor
Elif Turan, yaptığı açıklamada, Türkan ile tanıştıktan sonra onu toplumla kaynaştırabileceklerine inandıklarını söyledi. İlk tanıştıklarında Türkan'ın çok sessiz, saf, çekimser, korkak, herkese 'anne' diyen bir yapısının olduğunu vurgulayan Turan, "İlk eve getirdiğimizde akşama kadar onunla evcilik oynadık. Kolumu sıkıca tutar hiç bırakmazdı. Konuşmazdı" dedi.
Türkan'ı hiç yabancı biri olarak görmediklerini aktaran Turan, Rabia ve Türkan gibi iki kızı olduğu için kendilerini şanslı hissettiğini vurguladı.
Turan, karanlıkta duramayan, böcek gibi küçük şeyleri gördüğünde korkarak bağıran kızlarının oldukça değiştiğini belirterek şöyle devam etti:
" Bizim en büyük avantajımız Rabia gibi bir kızımızın olmasıydı. Kardeşiyle çok ilgilendi. Türkan 12 yaşında ama inanın 2 yaşlarında bir çocuk gibiydi. Geceleri onunla ışığı ve odanın kapısını açıp uyudu. Elimize böcek alıp onların bize zarar veremeyeceğini gösterdik. Çimlerde böcek olacak diye bile korkardı. Yüksek sesle konuştuğumuzda çok korkar hemen köşelere kaçardı. Çok şükür biz hiç zorlanmadık. Engel durumunun gerilediğini öğrendiğimizde çok sevindik. Çevremizdekiler 'kendi çocuğunuz var elin çocuğunu ne yapacaksınız' dedi. Biz de hep 'bizim iki kızımız var. Türkan da bizim ailemizin bir parçası' dedik. İnşallah bir gün kızımızın engel durumunun hiç kalmadığını da göreceğiz."
Nuri Turan da kendilerini hiç yadırgamayan Türkan'ı hep kendilerinden biri olarak gördüklerini, onun gelişimine şahit oldukça mutluluklarının zirveye çıktığını kaydetti.
Kendilerini büyük bir aile olarak gören Turan, kızı Rabia ne ise Türkan'ın da kendileri için o olduğunu, her iki kızının da tırnağına zarar gelse en çok kendi canlarının yanacağını vurguladı.
- "Canım ablam"
Türkan'ın ablası Rabia Turan ise kardeşinin kendisi için çok ayrı bir yere sahip olduğunu bildirdi.
"İyi ki Türkan gibi bir kardeşim var" diyen Turan, "Kardeşimin ödevlerine yardım ediyorum. Korkularını yenmesi için çabalıyorum. Adeta onunla gülüyor onunla ağlıyorum. Senelerce tektim şimdi bir kardeşimin olması beni mutlu ediyor. Rahatsızlığından dolayı anne ve babamla adeta onunla bir bebek gibi ilgileniyoruz. O da sevgisini 'canım ablam' şeklinde gösteriyor" diye konuştu.
TÜM HABERLER