© Konya Postası 2021

KOSKİ’DEN 507 MİLYON LİRALIK YATIRIM

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, KOSKİ’nin yatırımı devam eden, temeli atılan, yapımına başlanacak projelerin toplam maliyetin 507 milyon 666 bin lira olduğunu söyledi

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, KOSKİ Genel Müdürlüğü’nün 31 ilçedeki altyapı yatırımlarıyla ilgili temel atma ve bilgilendirme toplantısı düzenledi. Altay toplantıda, devam eden ve yeni başlatılan altyapı yatırımlarını paylaştı.

Başkan Altay, “Yarınlarımız için kaygılanmakta çok haklıyız ve bu yüzden Konya Büyükşehir Belediyesi olarak üzerimize düşen büyük sorumluluğun bilinciyle çevreye katkı sağlayan projeler üretiyoruz. Şehrimizi planlarken hemşerilerimizin yaşam kalitesini artırmaya gayret ediyoruz. Altyapı ve ulaşımda yeni yatırımlarla birlikte iyileştirmeler yapıyor, Konya’mızı diğer şehirlerden ayıran özellikleriyle ön plana çıkarıyoruz. Teknolojinin her türlü imkânını hemşerilerimizin istifadesine sunuyoruz. Selçuklu Payitahtı Konya’mızda Türkiye’nin en güzel Millet Bahçelerinden biri, eski stadyum alanında yükseliyor. Alaaddin Caddesi çevresindeki binaların restorasyonlarını yaparak o bölgeyi tarihi dokuya uygun hale getiriyoruz. Yine, Mevlana Türbesi karşısında Türkiye’ye örnek olacak ve şehrimizin cazibesini artıracak bir dönüşüme Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızla birlikte imza atıyoruz. Bildiğiniz gibi Mevlana Çarşısı ve Altın Çarşı’yı esnaflarımızla mutabakat sağlayarak yıktık. Mevlana Çarşısı’nda yeni yapacağımız ve tarihi bölgeye uyumlu projemiz hızla yükseliyor. Altın Çarşı’da da 10 Haziran itibariyle yer teslimi yapılarak iş başladı. Tamamlandığında Mevlana Türbesi, Aziziye Camii, Kapu Camii, Bedesten, Alaaddin Tepesi ekseninde muhteşem bir koridor ortaya çıkacak inşallah. Eski Sanayi ve Karatay Sanayi’nin taşınması kapsamında TOKİ ile birlikte başlattığımız süreçte Yeni Sanayi Sitemizin inşaatı devam ediyor. Meram son durakta çevre düzenlememiz son aşamaya geldi, bin araçlık yeraltı kapalı otoparkımız tamamlandı, kısa süre içinde hizmete açacağız inşallah. 14,5 kilometre uzunluğunda olacak Sultan Abdülhamid Han Caddemizin 3,5 kilometrelik kısmını tamamladık, önümüzdeki günlerde trafiğe açacağız. Celaleddin Karatay Caddemiz ve İsmail Ketenci Caddemizde çalışmalar devam ediyor. İlçelerimizde bu sene 400 kilometre mahalle yolu yapıyoruz. Ayrıca ilçe merkezlerimizde sıcak asfalt çalışmalarımız var. Yine, 550 kilometre bisiklet yolumuza 85 kilometre daha ilave etmek için çalışıyoruz. Bildiğiniz gibi Dünya Çevre Günü kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanımız, hemşerimiz Sayın Murat Kurum çevre yatırımları için şehrimize geldi. Tarihi Kent Merkezimiz ve Mevlana bölgesinde hava kalitesinin iyileştirilmesi projesi kapsamında 1.106 konutun doğalgaz dönüşüm çalışmalarını başlattık. Ayrıca çevre projelerimizin tanıtımını yaptık. Bu projeler arasında Beyşehir Gölü ve Tuz Gölü’nü kurtarmaya yönelik yaptığımız atık su arıtma tesisleri, katık atık bertaraf tesisleri, İklim Değişikliği Eylem Planı, gürültü bariyeri ve bisikletle ilgili çalışmalar yer aldı.

BEYŞEHİR VE TUZ GÖLÜ

İlçelerdeki yatırımlardan bahseden Başkan Uğur İbrahim Altay şöyle devam etti: “Beyşehir Gölü’nü korumak için Beyşehir, Derebucak, Hüyük ve Derbent ilçelerimizde bulunan 79 yerleşim yerinde 2026 yılına kadar 57 atık su arıtma tesisini hayata geçirerek bölgeden göle akan kirli suyun önüne geçerek doğal yapıyı koruyacağız. Şu anda havzada bulunan 4 atık su arıtma tesisi ile 7 yerleşim yerinden kaynaklanan atık sular arıtılıyor. Huğlu ve Üzümlü Biyolojik Atık Su Arıtma Tesislerimizin temelini attık, yapımı devam ediyor. Tuz Gölü havzasında çevre kirliliğinin önlenmesi için Cihanbeyli ilçe merkezi, Gölyazı mahallemiz ile Kulu Ömeranlı ve Tuzyaka mahallelerimizden kaynaklanan atık suların arıtılması için 4 adet tesisin temelini de bu ayın başında attık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İller Bankası ve Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü hibeleriyle yürüttüğümüz bu tesislerle paralel olarak; Kulu Atık Su Arıtma Tesisi revizyonuna da başladık. Bunlarla birlikte; Sayın Cumhurbaşkanımızın direktifleri ve bir Konya hediyesi olarak Mavi Tünel çıkışındaki 25 megavat/saat gücünde hidroelektrik santralini tamamlayarak devreye aldık. Yaklaşık 100 milyon lira harcayarak yaptığımız santralde 20 bin haneli bir yerleşim yerinin ihtiyacına tekabül edecek elektrik üreteceğiz inşallah. 5 yıl içinde projenin kendini amorti etmesini bekliyoruz. Buradan oluşacak elektrik enerjisi ile KOSKİ’ye ekonomik anlamda önemli katkı sağlamış olacağız. 2.3 milyon nüfusun yaşadığı 31 ilçemizde 36 milyon metre uzunluğundaki 6 farklı su şebekesini ve 3 binden fazla üst yapı tesisini sorunsuz bir şekilde kontrol ediyoruz. Su şebekelerindeki kayıp-kaçakları önlemek amacıyla yeni bir müdürlük kurduk. Araç-gereç ve teçzihat ekipmanlarını tamamladık. Bu ekibimizin çalışmasıyla Konya merkez ve 28 ilçe merkezinde kayıp kaçakları en aza indirerek 2020 yılında 13 milyon metreküp suyun boşa akmasını engelledik. Bu rakam Akşehir ve Çumra büyüklüğündeki iki yerleşim yerinin yıllık su ihtiyacını karşılayacak miktardadır.”

İLÇELERDEKİ SU TEMİNİ ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

İlçelerdeki su kayıp ve kaçaklarını büyük oranda önlediklerini belirten Başkan Altay, “Yaptığımız çalışmalarla merkez dışındaki şebekelerimizdeki su kayıp ve kaçaklarını yüzde 70’ten yüzde 55’e düşürmeyi başardık. Konya genelinde bütün şebekede basınç kontrol merkezleri oluşturarak su kayıp ve kaçaklarının tespitini daha kolay hale getirdik. 2022 yılı içinde yapacağımız çalışmalarla Konya merkezde su kayıplarını yüzde 25’in altına; ilçe ve diğer mahallelerimizde yüzde 40’ın altına düşürmeyi hedefliyoruz. Konya’mızda Atık Su Arıtma Tesisimizden çıkan suyun arıtılarak yeşil alanlarda kullanılması konusunda da örnek bir çalışma yürütüyoruz. Bu kapsamda 24 kilometre uzunluğundaki sulama hattı ve damlama sulama sistemini hayata geçirdik. Mor Şebeke ismini verdiğimiz sistem ile yeşil alanları sulamanın yanında tarımsal sulama amaçlı talepte bulunan hemşehrilerimize de suyu ulaştırıyoruz. Su temini konusunda da 31 ilçemizde çalışmalarımız yoğun olarak devam ediyor. Bugüne kadar toplam 900 su deposunun 480 adedinin tamir ve bakımını yaptık. Ömrünü dolduran 110 adet deponun yerine yenisini inşa ettik. Bunun yanında 80 adet kaptaj çalışması ve 28 adet terfi merkezi yaptık. 2021 yılında da 20 adet yeni su deposu yapacağız, 60 adet su depomuzun bakımını gerçekleştireceğiz. 15 adet kaptaj çalışması, 10 adet terfi merkezi yapacağız inşallah” diye konuştu.

ATIK SUYUN YÜZDE 83’Ü ARITILIYOR

Konya Atık Su Arıtma Tesisleri’nden de bahseden Altay, bu konuda önemli bilgiler verdi. Altay, “Size çok önemli bir rakam vereceğim. Konya’mızda atık suyunun yüzde 83’ünü arıtıyoruz. Bu, çok önemli bir başarıdır. Bu konuda hedefimiz yüzde 95’in üzerine çıkmak. Konya Atık Su Arıtma Tesislerimizde biyogazdan elektrik enerjisi elde ederek bu enerjiyi tesislerimizde kullanıyoruz. Böylece Atık Su Arıtma Tesisimizin işletme maliyetini yarıya düşürmüş oluyoruz.  Konuşmamın başında bahsettiğim Beyşehir Gölü ve Tuz Gölü çevresinde devam eden atık su arıtma tesisi yatırımlarımızla birlikte Konya genelinde çok sayıda altyapı yatırımımız devam ediyor” diye konuştu.

182 MİLYON LİRALIK ALTYAPI TESİSLERİ

“Beyşehir Gölü ve Tuz Gölü çevresinde devam eden atık su arıtma tesisi yatırımlarımızla birlikte Konya genelinde çok sayıda altyapı yatırımımız devam ediyor” diyen Başkan Altay, “Yapımı devam eden 26 KOSKİ alt yapı yatırımımızın toplam maliyeti 173 milyon 817 bin TL. Bugün temelini atacağımız 14 altyapı tesisimiz var. Bu altyapı tesislerimizin maliyeti de 182 milyon 234 bin TL. Bu sene yapımına başlayacağımız 13 altyapı yatırımız bulunuyor. Bu yatırımların maliyeti de 151 milyon 614 bin TL. Devam eden, bugün temelini atacağımız ve ihaleye çıkacağımız 53 alt yapı yatırımımızın toplam maliyeti 507 milyon 666 bin TL. Şehrimize değer katacak, hemşehrilerimizin yaşam kalitesini yükseltecek yatırımlarımızın şehrimiz için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

“BİR DAMLA SUYUMUZ DAHİ ÇOK DEĞERLİ”

Su tasarrufu ile ilgili çalışmalara da değinene Başkan Altay, “Dünya bizim evimiz ve onu korumak zorundayız. Su kaynaklarımızı koruyan, kullanılmış suların tekrar kullanımını mümkün kılan, fiziki-kayıp kaçakların önüne geçen ve şehrimizin ihtiyaç duyduğu suyu temin eden bir yönetim anlayışla Konya Su ve Kanalizasyon İdaremiz KOSKİ; kanalizasyon atıklarının çevreye herhangi bir zararı dokunmadan, sağlıklı bir şekilde deşarjını sağlarken, arıtılmış suyun tarımsal sulamada kullanılması için de önemli adımlar atıyor. İçme ve kullanma amaçlı tükettiğimiz suyun, tarımsal arazilerin sulanmasında zayi edilmemesi için kıymetli çalışmalar yapıyor. Malumunuz, tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz de küresel iklim değişikliği ve kuraklıkla karşı karşıyayız. Bize düşen bu olumsuzluğu en aza indirmek ve hemşehrilerimizi daha çok bilinçlendirmek. Bizim bir damla suyumuz dahi çok değerlidir. Bugünden önlem alırsak, yarınlarda ülkemiz bu konudan daha az etkilenecektir. Özellikle çocuklarımızın ve gençlerimizin su tasarruf bilinciyle yetişmesi, hemşehrilerimizin suyu israf etmemesi bu konudaki başarımızı artıracaktır. Bizler üzerimize düşeni yerine getirmek için gayretimizi sürdüreceğiz. Bilgilendirme çalışmalarımızla duyarlılığı artırarak suyu en optimal şekilde kullanmayı hedefliyoruz. Çalışmalarımızda da ekip arkadaşlarımıza suyun her damlasının önemli olduğunu her fırsatta hatırlatıyoruz. Su tasarrufu ile birlikte şehrimizin yeşil dokusunu korumak için azami gayret gösteriyoruz. Bu kapsamda Meram bölgesinde sulama suyu abonelerimize tonu 1 kuruştan su sağlıyoruz. Amacımız hem suyu tasarruflu kullanmak hem de şehrimizin yeşil dokusunu korumaktır. Bugün ele aldığımız bu yatırımlar, 31 ilçemizin topyekün kalkınmasına büyük katkı sağlayacak inşallah. Çünkü, güçlü şehirler alt yapısı güçlü olan şehirlerdir. Yerel yönetimler anlamında Türkiye’ye örnek olan Konya’mız bu anlamda da öncü olmaya devam edecektir. Tüm bu hizmetlerde emeği geçen çalışma arkadaşlarıma ve bizleri her zaman destekleyen kıymetli hemşehrilerime teşekkür ediyorum” diye konuştu. (Fatih ERSOY)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER