KTO'da Latin Amerika Ticari Fırsatlar Paneli
KonyaKonya Ticaret Odası (KTO) üyelerine yeni pazarların tanıtılması çalışmalarına aralıksız devam ediyor.
Yükselen Pazar: Kuzey Afrika Paneli düzenleyerek Konyalı ihracatçılara Cezayir ve Tunus’u tanıtıldığı panelin ardından “Latin Amerika’da Ticari Fırsatlar” panelinde Şili pazarı hakkında ihracatçılar bilgilendirildi. KSO, Konya Ticaret Borsası (KTB) ve Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) işbirliğiyle, Konya Ticaret Odası Meclis Salonu’nda düzenlenen panele dış ticaret firmaları tarafından büyük ilgi gösterildi. KTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Fahrettin Doğru ve MEVKA Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman’ın katıldığı panelin başkanlığını KTO Karatay Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Canıtez yaptı. Santiago Eski Ticaret Müşaviri Çağrı Dündar ve GENMOT Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Küçük Latin Amerika ile ilgili tecrübelerini paylaştı. Panelin açılışında konuşan KTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Fahrettin Doğru, Konyalı ihracatçıların özellikle Latin Amerika pazarını iyi değerlendirmesi gerektiğini belirterek, Konya Ticaret Odası’nın ihracatçılara yol haritası oluşturacak organizasyonlara ağırlık verdiğini söyledi. Düzenlenen panelin Şili’ye ve Latin Amerika’ya açılmada önemli olduğunu vurgulayan Doğru, “Bugünkü toplantımızda bilgisini alacağımız Şili ile ülkemiz arasında bazı benzerlikler bulunmaktadır. Şili ve Türkiye 80’ler itibariyle askeri rejimden demokrasiye geçişi yaşadı. Aynı süreç içerisinde piyasa reformlarını uyguladı. Kişi başı gelir ve kalkınmışlık seviyelerine baktığımızda ise Şili’nin bizim daha önümüzde olduğu görünüyor. Şili ile olan coğrafi uzaklık, ticari ve kültürel ilişkilerimize de yansımaktadır. İthalat, ihracat ve turizmde ilişkilerin çok zayıf olduğunu görmekteyiz. Buna karşılık bizi birbirimize bağlayan ilginç konular da var. Şili 19. yüzyıl sonundan itibaren Osmanlı coğrafyasından göç etmiş olan 500 bin kadar Filistinliyi barındıran bir ülke. Latin Amerika’nın birçok ülkesinde olduğu gibi Şili’de de Osmanlı coğrafyasından geçen hatırı sayılı bir nüfus var. İkili ilişkilerimizin geliştirilmesinde böylesine önemli bir avantajı kullanabiliriz” şeklinde konuştu. Konya’nın ihracatta yakaladığı başarıya değinen Doğru, “Son on üç yılda ihracat artışında büyük bir başarıya ulaşan Konya’nın dış ticarette giderek artan ağırlığıyla Güney Amerika’ya olan ticarette lokomotif görevi üstleneceğine inanıyoruz. Diğer taraftan Konyalı ihracatçıların özellikle Latin Amerika pazarını iyi değerlendirmelerini istiyoruz. Bu sebeple Oda olarak ihracatçılarımıza yol haritası oluşturacak organizasyonlara ağırlık vermekteyiz. Geçtiğimiz Ekim ayında Güney Amerika’da makine ve otomotiv sektöründen üyelerimizle gerçekleştirdiğimiz B2B organizasyonu son derece verimli geçmiştir.
Mayıs ayında da Kolombiya, Peru ve Şili’yi kapsayan Güney Amerika B2B organizasyonunu gerçekleştireceğiz. Konya Ticaret Odası olarak ihracatçı üyelerimizle alternatif pazar arama noktasında Güney Amerika pazarına önem vermekteyiz.
Düzenlediğimiz bu programların ardından Güney Amerika pazarında söz sahibi olmaya başlayacağız” dedi.
MEVKA Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman’da ihracatın, bölge için en önemli konulardan biri olduğunu belirterek, bu anlayış çerçevesinde bölge planında ihracatın ürün, sektör ve pazar çeşitlenmesinin teşvik edileceğini söyledi. Konya’nın dış ticaretinin gelişmesi için “Konya ili ihracat analizi” ve “tr52 bölgesi tarım ve gıda sektörü dış ticaret analizi” gibi önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Akman, “Sayın Cumhurbaşkanımızın geçtiğimiz ay ziyaret ettiği üç Latin Amerika ülkesi, değişen küresel ekonomideki ve siyasi konjonktürdeki gelişmelerin Ekonomi Bakanlığımız tarafından üç dönemdir “öncelikle ülke” olarak tanımlanmaktadır. İhracat seçeneklerimizi çeşitlendirmemiz açısından Türkiye için önemli olan bu pazarlar hakkında iş dünyamızın bilgilenmesi amacıyla düzenlediğimiz bu programın, ülkemizde ve bölgemizde bir güç haline gelen Konya ekonomisine katkılar sunacağına inanıyorum” dedi.
Açış konuşmalarından sonra panele geçildi. Panele Başkanlık eden KTO Karatay Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Canıtez, Kuzey ve Güney Amerika’nın birçok ülke gibi Türkiye içinde büyük önem taşıdığına dikkati çekerek “Güney ve Kuzey Amerika hepimiz için yeni bir dünya. Dış ticarette yeni pazar arayışları, orta doğunun kilitlenmesi bu bölgeyi çok önemli hale getirdi. İhracatçılarımız daralan pazarlar dolayısıyla yeni arayışlara girdi. Bu anlamda da bu pazar çok önemli” ifadelerini kullandı.
Santiago Eski Ticaret Müşaviri Çağrı Dündar’da tecrübelerini aktardı. Dündar; “Madencilik Şili de çok önemli, meyve ve sebze üretimi de çok’’ dedi. Ticaret anlaşmalarından bahsettikten sonra, Şili de ihracatı anlatan Dündar, Şili somon ihracatında Norveç’ten sonra dünyanın ikincisi olduğunu ve dünyanın % 30 bakır ihtiyacını karşıladığını sözlerine ekledi.
GENMOT Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Küçük ise, dil ve lisanın önem taşıdığına dikkati çekerek, “Gittiğiniz ülkelerin dilleriyle iş yaparsanız işler daha iyi ilerliyor” dedi. İş konusunda ki alternatif konusunu da dile getiren Küçük, ‘’Tek alternatif ile işler yürümüyor, mecbur birkaç alternatif olmak zorunda” dedi.
Konuşmalardan sonra dış ticaret firma yetkililerinin soruları cevaplandırıldı.
İlginizi Çekebilir