Kuala Lumpur
Kültür - SanatMalezya'nın başkenti ve en kalabalık şehridir. Şehir 1857'de Gombak ve Klang nehirlerinin birleştiği yerde kurulmuş olup Putrajaya ile birlikte Selangor eyaleti içinde adacık halinde bağımsız olarak yer alır.
Malayların dışında yoğun Çinli ve Hint nüfus barındıran Kuala Lumpur'da, Malay, İslam, Hint ve Çin kültürleri bir arada bulunur. Kozmopolit ve hızla yenilenen bir yapıya sahiptir. Dünyanın en yüksek yapılarından olan Petronas İkiz Kuleleri bu kenttedir.
Tarihçe
Kuala Lumpur 1857 yılında kurulmuştur. 1880 yılında Selangor Sultanlığı ve 1895 yılında da Federal Malay Devletleri'nin başkenti oldu. II. Dünya Savaşı sırasında 1942 yılında Japon İmparatorluğu tarafından işgal edilmiş olup işgal 15 Ağustos 1945 tarihinde Japonya'nın teslim olmasına kadar devam etmiştir.[5] Kuala Lumpur 1972 yılında şehir statüsü aldı[6] ve 1 Şubat 1974 tarihinde Selangor eyaletinden ayrılarak federal toprak ilan edildi.
….
Kuala Lumpur, Uzak Doğu’nun incisi olan Malezya’nın başkentidir. Aynı zamanda bu ülkenin en kalabalık şehri olan Kuala Lumpur, Uzak Doğu’nun en hızlı gelişen ve büyüyen şehirlerinden birisidir. Malezya’nın hem siyasi hem de kültürel anlamda başkenti olan Kuala Lumpur, gelişen ekonomisiyle de ülkeyi sırtlamaktadır. Özellikle bu bölgede gelişen bankacılık, ticareti bilgi teknolojileri ve tabii ki turizm sayesinde ülkeye çok önemli katkılarda bulunmaktadır. Kuala Lumpur’da çok fazla etnik kökenden ve dini inançtan insan bir arada yaşamaktadır. Ülkenin yönetimi ise Müslümanların elindedir. Bu şehirde çoğunlukta olan Malayların dışında yoğun olarak Çinli ve Hintli nüfus bulunmaktadır. Bundan dolayı bu şehrin kültüründe bu halkların ve inanışlarının büyük etkisi vardır. Gelişen ekonomisi ile birlikte şehir pek çok Uzak Doğu ülkesinden daha göç almaktadır. Bunun yanında son yıllarda gelişen turizmi ile de şehir giderek büyümektedir. Özellikle dünyanın en yüksek gökdelenlerinden olan Petronas İkiz Kuleleri bu şehirde bulunmaktadır.
Kuala Lumpur’da tropikal iklim egemendir ve bu iklimin etkisiyle birlikte yıl boyunca yağışlar görülmektedir. Bu yağışlar özellikle Mart-Nisan ile Ekim-Kasım aylarında etkisini fazlasıyla hissettirmektedir. Bu bölgenin sıcaklık ortalaması yaz kış 21 derece ile 34 derece arasında değişse bile, şehirde görülen sıcaklık genelde aynı olup 28 derecedir. Bunun yanında şehirdeki nem oranı çok yüksektir ve ortalama nem oranı %80.9’dur. Kuala Lumpur’u ziyaret edecekler için en uygun dönem yaz ve kış aylarıdır. Bu şehirde bahar aylarında nem oranı yüksek olduğundan ve çok fazla yağış düştüğünden dolayı seyahat etmek için çok fazla elverişli değildir.
Nasıl Gidilir
Ülkemizden Kuala Lumpur’da bulunan Uluslararası Kuala Lumpur Havaalanına direkt uçuşlar bulunmaktadır. Bu uçuşlar için Türk Hava Yolları’nın ve Malaysia Airlines’ın karşılıklı düzenlenen seferlerini kullanabilirsiniz. Bu uçuşlar İstanbul-Kuala Lumpur arası 10 saat 25 dakika, Kuala Lumpur-İstanbul arası ise 11 buçuk saat sürmektedir. Dünyanın en büyük havaalanlarından birisi olan Kuala Lumpur Havaalanı ile şehir merkezi arasında 40 kilometrelik bir mesafe vardır. Bu havaalanından şehir merkezine gitmek için birkaç alternatifiniz bulunmaktadır. Havaalanındaki otobüsleri kullanabilirsiniz, şehir merkezine giden trenlere binebilirsiniz ya da havaalanından araç kiralayarak şehir merkezine kendiniz ulaşabilirsiniz.
Yemek Ne Yenir Ne İçilir
Etnik çeşitliliğin çok fazla olduğu her şehirde olduğu gibi Kuala Lumpur’da da pek çok etnik kökene ait yemekler bulunmaktadır. Ayrıca bu etnik çeşitlilik Malezya mutfağının şekillenmesi ve oluşmasında da oldukça önemlidir. Kuala Lumpur’da pek çok kültürden gelen birbirinden lezzetli yemekleri tadabileceğiniz sayısız restoran bulunmaktadır. Bu restoranlar için en önemli ayrım ise yiyeceklerin helal olup olmamasına göre ayrılmış olmasıdır. Özellikle helal damgalı yiyecekleri tercih edenler için en önemli durakların başında Müslümanların işlettiği mamak shoplar gelmektedir. Kuala Lumpur’da neredeyse her köşe başında bulunabilen bu mamak shoplarda yöresel mutfağın en çok beğenilen lezzetlerinden roti canai’leri bulmak mümkündür. Kuala Lumpur kültüründe yemekler genellikle bol baharatlı yapılmaktadır. Özellikle bu bölgede köri sosu en sık kullanılan soslar arasında gelmekte ve pek çok yemekte köri sosu kullanılmaktadır. Kuala Lumpur halkı için yemeğin lezzeti kadar sunuluş şekli de büyük bir önem arz etmektedir. Bu yüzden burada yiyeceğiniz yemeklerin çok güzel bir sunuşa sahip olacağını söyleyebiliriz. Burada birbirinden farklı kültürlere ait pek çok restoran bulunmaktadır. Şehir içerisinde farklı lezzetleri deneyebileceğiniz Çin restoranları, Hint restoranları ve Malay restoranlarını bulabilirsiniz. Bu restoranlardaki farklı lezzetleri denerken şehirde yaygın olarak kullanılan helal damgası neleri yiyebileceğiniz konusunda sizi aydınlatmaktadır.
Önemli Yerler - Gezilecek Yerler
Petronas İkiz Kuleleri
Kuala Lumpur’un simgesi durumunda olan bu ikiz kuleler 452 metre yüksekliği ile dünyanın en yüksek yapılarındandır. 88 kattan oluşan bu ikiz kulelerin 86. Katına kadar çıkarak, Kuala Lumpur’u havadan seyretme imkanına kavuşabilirsiniz.
Merdeke Meydanı
Bağımsızlık Meydanı olarak adlandırılan bu meydan Malezya tarihinde çok önemli bir yere sahiptir.
Kuala Lumpur Tower
Bu Kuala Lumpur Kulesi, radyo-TV kulesi olarak inşa edilmiştir ve günümüzde Kuala Lumpur’un simgelerinden birisidir. Dünyanın en güzel ve en büyük radyo-TV kulelerinden birisi olması ise bu yapıyı çok daha değerli kılmaktadır. 421 metrelik bir yüksekliğe sahip olan bu kulenin 276. metresinde bir seyir terası bulunmaktadır ve bu seyir terası sayesinde Kuala Lumpur’u ve elbette Petronas Kuleleri’ni seyre dalabilirsiniz.
Batu Mağaraları
Kuala Lumpur’da ki en önemli turistik merkezlerden birisi olan bu Batu Mağaraları, aslında bir Hindu tapınağıdır. Yaklaşık olarak 400 milyon yıllık olan bu mağaraya tırmanabilmek için 272 basamaklı bir merdiveni aşmanız gerekiyor.
Jamek Camisi
Kuala Lumpur’un en eski camilerinden birisidir ve 1909 yılında açılmıştır. Özellikle İslam mimarisinin ve Magul mimarisinin hoş bir sentezi durumundadır.
Chinatown
Kuala Lumpur’da özellikle Çinlilerin yoğun olarak yaşadığı bir bölge olması ve bu kültüre ait pek çok öğeyi içerisinde barındırması itibariyle önemli alanlardan birisidir. Özellikle buradaki Petaling Sokağı en önemli turistik alanlardan birisidir.
Central Market
Kökenleri 1888 yılına kadar dayanan ve içerisinde Doğu Asya’ya özgü giyim ürünleri, müzik aletleri, hediyelik eşyalar ve restoranlar barından bu Central Market, şehirdeki önemli merkezlerden birisidir.
İslam Sanatları Müzesi
Kuala Lumpur’da ve Doğu Asya’da İslam dininin doğuşunu, yayılışını ve geçmişini öğrenmek isteyenler için ziyaret edilmesi gereken yerlerden birisidir.
Ne Yapılır
Kuala Lumpur, Doğu Asya’nın hem ekonomik hem de turizm açısından en hızlı gelişen şehirlerinden birisidir ve bu şehirde turistlerin görmesi gereken pek çok şey vardır. Hem tarihi değerler açısından hem de modern mimari açısından Kuala Lumpur çok fazla kültürel öğeye ev sahipliği yapmaktadır. Bundan dolayı buraya gelen turistler için burada kısa bir tur atmak için dahi bir gün yeterli gelmeyecektir. Kuala Lumpur seyahati sırasında görülmesi gereken çok fazla yer olduğunu anlayacaksınız. Bunların yanında Kuala Lumpur, doğal yapısı ile de pek çok turistin gönlünde taht kurmaktadır. Bu bölgede yapılacak tarihi ve turistik gezilerden arta kalan zamanlarınızı alışveriş yaparak değerlendirebilirsiniz. Çünkü Kuala Lumpur hem kültürel çeşitliliği hem de ekonomik yapısı sayesinde insanlara alışveriş konusunda pek çok seçenek sunmaktadır.
Alışveriş
Kuala Lumpur, alışveriş açısından çok zengin bir şehirdir. Özellikle bu şehirde ürün çeşitliliğini çok olması ve fiyatların Avrupa’ya göre çok daha düşük olması turistlerin burada çok fazla alışveriş yapmasını sağlamaktadır. Özellikle Central Market gibi Malezya kültürünün bir parçası haline gelmiş olan alanlar hediyelik eşyalar ve el emeği ürünler almak için çok uygundur. Bunun dışında şehir içerisinde alışveriş yapabileceğiniz çok fazla alışveriş merkezi vardır. Bu alışveriş merkezlerinden faydalanarak, istediğiniz gibi alışverişinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Festival-Fuar
Thaipusam Festivali (Şubat)
Malezya Festivali (Mayıs)
Çiçek Festivali (Ocak)
F1 Malezya Grand Prix (Mart-Nisan)
Alışveriş Festivali (Haziran)
Kuala Lumpur Festivali (Temmuz)
Uluslararası Sokak Çalgısı Festivali (Aralık)
City Day (1 Şubat)
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kuala Lumpur’da pek çok kültürden ve dinden insan bir arada yaşamaktadır. Bundan dolayı buradaki hareketlerinizde başkalarının inançlarına ve kültürlerini de dikkate alarak hareket emeniz gerekmektedir. Ayrıca Kuala Kumpur halkı için bayrak çok önemli ve saygı duyulması gereken bir semboldür. Burada farklı kültürlerin etkilerinden dolayı yediğiniz yemeklerde istemediğiniz maddeler olabilir, bu yüzde yemeklerinizi seçerken dikkatli olmalısınız. Ayrıca her büyük şehirde olduğu gibi burada da kapkaççılara ve gasp olaylarına karşı dikkatli olmanızda fayda vardır. Özellikle yolunuz Batu Mağaralarına düşerse, buradaki yabani maymunlara dikkat etmelisiniz.
Konaklanması Önerilen Bölgeler
Ulaşım
Kuala Lumpur’da şehir içi ulaşımını sağlamak amacıyla otobüs, demiryolu ve taksi kullanılmaktadır. Burada toplu taşıma kullanımı çok az olduğu için halkı toplu taşıma kullanmaya ikna edici çalışmalar yürütülmektedir. Özellikle şehir içindeki demiryolları ve otobüsler ulaşım için büyük bir rahatlık sunmaktadır. Bunun dışında ülkede taksiler çok pahalı olmadığı için şehir içi ulaşımlar bunun sayesinde de sağlanabilmektedir.
İlginizi Çekebilir