Kullanılmayan takunyalar
Konya52 yıldır ahşap ile uğraşan Muzaffer Büyüközkan, emek verilerek yapılan takunyaların cami ve hamam gibi yerlerin dışında kullanılmadığını söyledi. Büyüközkan, takunyaların insan sağlığına zararı olmadığı gibi aksine insan vücudundaki elektriği alarak, ayakta da mantar yapmadığını söyledi
SADECE CAMİ VE HAMAMLARDA
Yıllar önce kullandığımız ağaçtan yapılan takunyalıları şimdi artık sadece hamamlarda ve camilerin ise abdesthanelerinde görüyoruz. Artık evlerde takunyalıların yerini plastik terlikler aldı. Birçoğumuzun sesine aşina olduğumuz tak tak takunya sesi artık tarih oluyor. Dut, meşe ve ceviz gibi ağaçlardan yapılan takunyalara ilginin olmadığını ifade eden Büyüközkan, takunyalar unutulmaya yüz tutmuş, artık yıllar önce kullandığımız takunyalar yerine plastik terlikleri kabul etmişiz şeklinde konuştu. Takunya seslerini sadece camide duyduğunu söyleyen Büyüközkan, bundan seneler önce takunyalara ilginin olduğunu ama artık günümüzde ise takunyaların unutulduğunu söyledi.
‘TAKUNYALARIN ZARARI YOK’
Yıldır ahşap işiyle uğraşarak takunya, hediyelik eşya kutusu, baston gibi malzemeler yapan Büyüközkan, “1960’lı yıllardan bu yana ahşap işiyle uğraşıyorum. Benim bu işe ilk başladığım yıllarda takunyaya gerçekten bir ilgi vardı ama şimdi camiler ve hamam gibi yerlerin dışında takunya kullanan yok, takunyaların yerini plastik terlikler aldı. Şunun altını çizmek isterim ki plastiğin zararı çoktur. Ama takunyalar ayakta mantar yapmaz insan vücudundaki elektriği alır zararı olmadığı gibi yararı da vardır yani. Günümüzde sayıları her gün azalan umumi hamamlar da olmasa çok eski çağlardan bu yana kullanılan takunya da unutulup gidecek ve yok olacak” açıklamasında bulundu. Plastik terlik yapan bir fabrikada günde yüzlerce terlik yapıldığını söyleyen Büyüközkan, kendilerinin ise günde emek verilerek beş veya altı takunya yaptıklarını söyledi. (Mustafa ŞENOL)
İlginizi Çekebilir