© Konya Postası 2021

Kültürpark’ta ilahi gecesi

Kültürpark’ta düzenlenen Rahmet Akşamları programında Gül Ahmedim ilahisiyle tanınan Savaş Talha, Konyalılara yeni çıkan albümünü seslendirdi. Toplum tarafından beğenilen ilahilere de yer veren Talha’ya, Konyalılarda eşlik etti

‘İSLAMIN NURUN SÖNMEZ’

Yaklaşık 15 yıldır müzik camiasına katkı sunmaya çalıştığını ifade eden müzisyen Savaş Talha, Ensar Kardeşler ile beraber yola çıktıklarını ancak 3 yıldır kendi ismiyle çalışmalarına devam ettiğini kaydetti. Toplum tarafından çok dinlenen Gül Ahmedim adlı eser öncesinde 3 albüm yaptığını dile getiren Talha, “Gül Ahmedim eseriyle büyük kitlelere ulaşmayı başardık. Şimdi ‘Ümmetiz’ isimli yeni bir single çıkmak üzere, onun hazırlıkları sonuçlandı ve Ramazan ortası veya sonunda bu eserde halkımızın beğenisine sunulacak. Zaten Konyamıza özel olarak yeni albümümüzün şarkılarını söyledik” dedi. Ramazan Ayı’na ilişkin değerlendirme yapan Talha, bu ayın kaynaşma ve birleşme için bir vesile olduğunu söyledi. Talha, “Eskiye nazaran kıyasladığımız zaman muhakkak toplumun geleneklerinden dejenerasyon yaşanıyor fakat yine bizi bir arada tutan en büyük sebeplerden bir tanesi Ramazan ayıdır. Bu noktada belediyelerimize teşekkür etmek istiyorum, bu tarz geleneklerimizi bu programlar ile kamu gücüyle insanlarımıza duyurabiliyorlar. İslamın nuru sönmez, insanlarımızdan kaynaklı zayıf olunabilir ama kıyamete kadar hem İslamın hem de Ramazan ayının güzelliklerini tadarız” sözlerini kullandı.

‘KONYA’NIN BAŞKA BİR HAVASI VAR’

Konya’ya daha önce geldiğini ve şehri çok sevdiğini dile getiren Savaş Talha, “Diğer illeri de geziyoruz ama Konya’nın başka havası var. Selçuklu’nun vermiş olduğu ruh burada hakim. Hz. Mevlana’nın burada çok büyük ağırlığı var, bu hasletler Konya halkının üzerine sirayet etmiş dolayısıyla bir şekilde dışarıdan gelen insanlara da bu hasletleri yaşatıyorlar. Bunların yanı sıra sanata olan bakış konusunda da değişim var. Dijital dünya olması nedeniyle insanların istekleri bir şekilde dijital dünyada karşılanıyor. Bu işi ilmi noktada gerçekleştirmek gerekiyor ve bu yüzden de talep olarak düşüyor. Fakat burada sanat açısından bakıldığı zaman kalite ön plana çıkıyor. Bu işi ilmi olarak yapan kişiler kendisini gösterebiliyor ve yapılan herhangi bir iş sanat olmuyor. Bu iş üzerine düşülerek ve hissedilerek yapılması gerekiyor. Bu her zamanda böyle olacak” ifadelerini kullandı. Talha, 15-20 yıl öncesine kadar Konya’nın Anadolu’nun bir taşrası olarak görüldüğünü ancak bu algının yıkıldığını, Konya’nın birçok tarihi bünyesinde barındırdığı içinde gelişmeye çok açık olduğunu söyledi.

‘AİLELER KENDİ İÇİNDE İFTAR YAPIYOR’

Cihanbeylili olduğunu ancak 31 yıldır Fransa’da yaşadığını ifade eden Şiho Etal, 23 yaşında Konya’dan yurtdışına gittiğini, bu süreçte Konya ve Türkiye’de her anlamda değişim yaşandığını söyledi. Türkiye’nin kültür ve gelişmişlik düzeyinde yükselmenin olduğuna dikkati çeken Etal, ibadetlere saygı konusuna değindi. Etal, “Yurtdışında ibadetlere saygı daha fazladır ve burada eski Ramazan Ayı’nın kalmadığını düşünüyorum. İnsanlarımızın biraz değişmiş olduğunu düşünüyorum. Mesela eski Ramazanlarda komşularımızla toplanarak beraber yeniliyordu ancak bu durumda biraz gerileme görüyorum. Şimdi her aile kendi içinde iftar ve sahurunu yapıyor” dedi.

  

‘GEÇMİŞTE BİRLİK DAHA FAZLAYDI’

Büyük yaştaki insanların geçmiş yıllardaki Ramazan Ayı’nı özlediğini ve geçmişte birlik ve beraberliğin daha fazla olduğunu söyleyen Tahire Cırık, İsveç’te yaşadıklarını ve Konya’ya dönem dönem gelebildiklerini ifade etti. Rahmet Akşamları programlarına ilişkin kısa bir değerlendirme yapan Cırık, “Teravih namazından sonra buraya geliyoruz ve burada diğer vatandaşlarımızla birlik ve beraberliğimizin artmasına katkı sağlıyor. Zaten burada önemli olan Konyamızdır ve Konya’da çok güzel” diye konuştu.

‘KONYA HEP ÖVÜLÜYOR’

Ramazan Ayı’nın eskiden olduğu gibi feyz içinde geçtiğini dile getiren Meryem Büyükbalcı, “Ramazan ayında ibadetlerin yapılması, hatim ve mukabeleler gibi şeyler daha fazla artıyor. Bunlar bizim içimizin rahatlaması için çok güzel olaylar. Rahmet Akşamları ise vatandaşlarımızın bir arada olmasını sağlıyor. Bu programlar aynı zamanda diğer illere örnek olabilir. Balıkesir ve Trabzon’a gidiyorum ve oralarda Konya hep övülüyor” diye konuştu.

‘TOPLUMA BİRLİK KATIYOR’

Rahmet Akşamları programları gibi programların sayesinde Ramazan Ayı’nın daha güzel geçtiğini ifade eden Şaban Şanlıoğlu, havaların serin olmasından dolayıda oruç ibadetinin rahat bir şekilde yapılabildiğini kaydetti. Rahmet Akşamları etkinliklerinin topluma birlik kattığını dile getiren Şanlıoğlu, “Bu etkinlikler toplumumuz ve Konyamıza birlik ve bütünlük katıyor. Vatandaşlarımız buraya geldikleri ve aynı ortamlar paylaşıldığı için kardeşlik konusunda da faydası oluyor” ifadelerini kullandı.

‘ESKİ ADETLER YOK DENİYOR AMA ...’

Havaların serin olmasının bu yıl oruç ibadetinde büyük kolaylık sağladığını dile getiren Mustafa Büyükbalcı, bu sayede açlık ve susuzluğun bir nebze unutulduğunu söyledi. Büyükbalcı, “Toplumumuzda zaman zaman eski adetlerin kalmadığı eleştirisi geliyor ancak halen yardımlaşma devam ediyordur. Dernek ve Sivil Toplum Kuruluşlarını yardım yaparken görüyoruz. Marketlerde yardım paketleri hazırlanıyordur” dedi. Büyükbalcı, akşamları düzenlenen programların da Konya’nın tanıtımı için önemli olduğunu söyledi.

‘GENÇ NESİLLER ESKİ RAMAZANI BİLMİYOR’

Eski Ramazan ayının kalmadığını, genç nesillerin eski Ramazan Ayı’nı bilmediğini ifade eden Hasan Cırık, “Eskinden birlik ve bütünlük vardı, fakirleri gözetleme vardı, şimdi bu durum dejenere olmuş durumda. Eski kültürler öldü” dedi. Yurtdışında yaşadığı için Rahmet Akşamları programına ilk defa katıldığını dile getiren Cırık, programların insanları bir araya getirmek için bir araç olduğunu sözlerine ekledi. (Mustafa Karakaya)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER