© Konya Postası 2021

Kültürpark’ta Sanat Müziği rüzgarı

Rahmet Akşamları programında Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Devlet Sanatçısı Recep Alper Çevirel, Konyalılara Türk Sanat Müziği ve tasavvuf müziğinden eşsiz eserleri seslendirdi

“HERKESİN BİR ŞARKISI OLMALI”

Cumhurbaşkanlığı Türk Müziği Devlet sanatçısı olduğunu ifade eden Recep Alper Çevirel, 30 yılı aşkındır bu görevi sürdürdüğünü söyledi. 2006 yılından bugüne kadar sivil toplum kuruluşları, belediyeler ve çeşitli derneklerin faaliyetlerinde sahne aldığını ifade eden Çevirel, “Biz halen çalışan memur sanatçılarız. Cumhurbaşkanımızın sanatçı ve sporcularla iftarında “Memurluğu sanatçılara yakıştıramıyorum” dedi. Hakikaten çok doğru, bu tabiki bir kaç sene sonra nasıl bir hal alır bunu bilemeyiz” diye konuştu. 23 yaş altı grubuna Türk müziği sevdiren tek devlet sanatçısı olduğunu vurgulayan Çevirel, “Gençelere Türk müziğini sevdirmek adına birçok üniversitede programlar yaptık. Bu programlarda karşılıklı istişarelerle de şarkı projelerimiz gelişti. Gençlerimizin de damgasını vruduğu ve bundan sonrada daimi kılacağımız projeye imza attık. Dedik ki ‘Herkesin bir şarkısı olmalı.’ Bu proje her yerde olmalı. Zaten 3 gün sonra yurt dışına çıkıyoruz orada da bunu devam ettireceğiz” sözlerini kullandı.

TÜRK SANAT MÜZİĞİ İSTEDİĞİ YERDE DEĞİL

Konya’ya ilk defa geldiğini, Mevlana şehri olarak anıldığını ve kültür şehri olduğunu dile getiren Recep Alper Çevirel, din ve kültürün bu şehirde kaynaştığını söyledi. Türkiye’de sanata olan bakışı değerlendiren Çevirel, “Bunu 3 parçada değerlendirmek gerekiyor. Bir gençlik, bir orta yaş ve Türk sanat müziğine yakıştırılan emekli takımı. Türk Sanat Müziği 50 yaş üstü emekli insanlarına hitap eden bir müzik türü haline geldi. Ama ben bunu 12 senedir kırdığımı düşünüyorum. Neden? Her gencin anne ve babasında kesinlikle bir şarkısı olduğunu düşünüyorum ve bunu gözlemledik. Annesinin zeki Müren hayranı olduğunu, babasının Münirettin Selçuk dinlediğini söyleyen öğrencilerimiz oldu. Birde  mahalli sanatçılarla popüler sanatçılar arasına sıkışıp kaldığımızı düşünüyorum. Bu devlet sanatçılarının sıkıntısı. Bizler bunu layıkıyla yapıyoruz ve iyi bir iz bıraktık” diye konuştu.

‘BİZLER İÇİN DEĞİŞİKLİK OLUYOR’

Toplum genelinde bazı aksaklıkların bulunduğuna dikkati çeken Tevfik Koç, bu aksaklıkların eskiden olmadığını söyledi. günümüzde insanların bencilleşmeye başladığını dile getiren Koç, komşuluk ilişkilerine geçmiş yıllarda daha çok önem verildiğini belirtti. Çocukların zaman geçirmesi ve eğlenmesi için Rahmet Akşamları programlarının güzel olduğunu aktaran Koç,“Zaman zaman bizler için bir değişiklik oluyor” diye konuştu. Koç, düzenlenen etkinlikler Konya Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti.

‘RAMAZAN AYININ KIYMETİ BİLİNMELİ’

Günümüzde bazı değerlerin toplumda kaybolduğuna vurgu yapan Cahit Özkarabuğur, Ramazan ayının kıymetinin bilinmesi gerektiğini söyledi. Rahmet Akşamları etkinlikleri ile insanların bir araya geldiğini ifade eden  Özkarabuğur, “Ramazan ayının ayrı bir atmosferi var bunu iyi değerlendirmek gerekiyor. Aslında iftardan sonra camiye gidilip namazını kılmak gerekir. Bu programlar Ramazan ayının iyi değerlendirilnmesi içinde bir araç” dedi.

‘PROGRAM YAPILAN ALAN GENİŞ OLMALI’

Geçtiğimiz yıllara göre bu sene Ramazan ayının iyi geçmediği, bu ayda oruç tutan sayısının azaldığını ve insanları kendilerini eleştirmesi gerektiğini dile getiren Ergün Aydın, “Ramazan ayında bu sene oruç tutan kişi sayısı az. Bana göre bu durum kötü, bu yüzden insanlar kendilerini eleştirmesi gerekiyor. Oruç tutan kişilere saygı duyulması gerekiyor ama oruçlu kimseler diğerlerine daha fazla saygı duyuyor” sözlerini kullandı. Rahmet Akşamları programlarının topluma bir saygı kazandırdığını kaydeden Aydın, program yapılan alanın geniş olması ve çeşitlenmesi gerektiğini aktardı.         

‘KONYA’DAKİ ALAN DAHA MODERN’

Sakarya’dan geldiklerini, Konya’daki tarihi ve turistik yerleri gezdiğini ifade eden Muharrem Er, Konya’yı sevdiğini ve güzel bulduğunu kaydetti. Sakarya’da da bu tür etkinliklerin düzenlendiğini aktaran Er, “Burada tribün gibi yerde yapılıyor ama Sakarya’da düz bir meydan da yapılıyor. Sakarya ile kıyaslandığı zaman Konya’daki daha modern geldi bana” dedi. Konya’da maneviyatın ön planda olduğunu aktaran Er,  Ramazan ayının da güzel geçtiğini dile getirdi.

‘TEMİZ BİR ŞEHİR’

Eşi ile birlikte Sakarya’dan Konya’ya gezmeye geldiklerini ifade eden Nadide Er, Konya’yı güzel ve temiz bir şehir olarak gördüğünü kaydetti. Yapılan parkların ve diğer alanları beğendiğini söyleyen Er, “Biz sadece camiler ve manevi değerler için Konya’ya geldik. Bence Konya’da Ramazan ayı bir başka yaşanıyor ve çok güzel. Konya’da bulunan bütün camileri gezdik. Bu ayda huzur, sağlık ve mutluluk inşallah bütün insanlarımızın üzerine olur” dedi. Rahmet Akşamları etkinliğine değinen Er,programların insanların kaynaşmasını sağladığını belirtti.  

‘TERAVİH SAATLERİNE DENK GELMESİN’

Ramazan ayının rahat ve huzurlu geçtiğini dile getiren Feyzullah Çetindik, yaşanan sıkıntılara rağmen huzurun yaşandığını söyledi. Ramazan ayında insanların paylaşma duygusunun arttığına dikkati çeken Çetindik, “Ramazan ayında ne kadar paylaşırsak geri dönüşü o kadar çok olur. Rahmet Akşamları etkinliklerini daha önce televizyondan izliyorduk, bugün gelmek nasip oldu. Ancak teravih namazı saatlerine denk gelmese daha iyi olacak” sözlerini kullandı.(Mustafa KARAKAYA)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER