Küpesiz hayvana dikkat!
GüncelYaklaşan Kurban Bayramına ilişkin Konya Postası’na açıklama yapan Konya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Aşkın Yaşar, vatandaşları uyararak küpesiz hayvan alınmaması gerektiğini söyledi
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala kurban alım-satımı hız kazandı. Vatandaşları uyaran Konya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Aşkın Yaşar, küpesiz hayvan alınmamasının altını çizerek, kesim öncesi hayvanların veteriner hekimlere muayene ettirilmesi gerektiği ifade etti. Hijyen konusunda hassasiyet gösterilmesi gerektiğine vurgu yapan Aşkın Yaşar, “Kesim yeri temiz olmalı ve akan su bulunmalıdır. Kesim yapan kişinin sağlıklı ve temiz olması gerekir. Elinde kesik veya yara varsa hijyenik eldiven kullanmalıdır. Bıçaklar sık sık temizlenmelidir. Hastalıklı doku ve organların kesimi sırasında kirlenen bıçaklar dezenfekte edilmelidir” dedi.
‘HASTALIKLARIN YÜZDE 61’İ HAYVAN KÖKENLİDİR’
Nakil ve kesim sırasında gerekli tedbirlerin alınmadığı takdirde sağlık sorunlarına sebep olabileceğini söyleyen Başkan Yaşar, çevre kirliliği oluşmaması için vatandaşlara önemli görevler düştüğünü belirtti. Kesilen hayvanın sağlıklı olmasının önemine vurgu yapan Yaşar, “İnsanlarda görülen hastalıkların yüzde 61’i hayvan kökenlidir. Bunun yanında, insan sağlığı açısından gıdaların ortaya koyduğu riskin de yüzde 90’ı hayvansal kökenli gıdalardan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, hayvan ve hayvansal ürünlerden gelebilecek bu tehlikelerin azaltılması veya ortadan kaldırılması açısından, kesilen hayvanın sağlıklı olması son derece önemlidir” diye konuştu. Veteriner hekim kontrolü dışında yetiştirilen veya satılan yerlerden hayvan alınmaması gerektiğini söyleyen Yaşar, bulaşıcı ve salgın hastalıkların yayılma riskini artırmamak için hekim kontrolünün gerekli olduğunu söyledi.
‘DİŞİ HAYVAN KESİMİ YASAK’
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın damızlık değeri olan dişi hayvan kesimini yasakladığını hatırlatan Başkan Yaşar, bu yasağın kurbanlıklar içinde geçerli olduğunu söyledi. Yaşar, hayvanların küpesiz olmaması gerektiğini, belgesi ve küpesi olmayan büyükbaş hayvanlar için 479 TL, küçükbaş hayvanlar içinse 75 TL para cezasının uygulanacağını söyledi. Yaşar, “2017/1 Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolü Genelgesine göre, Bakanlık yetkilileri tarafından hayvan satış yerlerinde küpesiz hayvan tespit edilirse hayvanlar kesimhanede gözetim altında kestirilip, karkas olarak hayvan sahibine teslim edilecektir. Hayvanlar için istenen belgeleri bulundurmayan, hayvanları küpesi olmayanlara büyükbaş hayvan için 479 TL, küçükbaş hayvan için 75 TL ve araç sahibine de bin 603 TL idari para cezası uygulanacaktır” diye konuştu. Yaşar, hayvanlar için aranacak belgelerin kulak küpeleri, veteriner sağlık raporu ve hayvan pasaportları olduğunu belirtti.
‘YÜKSEK ATEŞ, HASTALIK BELİRTİSİ’
Kurbanlık hayvan alırken gebe ve yaşlarının küçük olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Aşkın Yaşar, hastalık belirtileri için ipucu verdi. Yaşar, “Yüksek ateş, tüylerinin karışık mat, dış görünümü cansız, vücutta şişlik, pis koku, ishal, burun akıntısı gibi durumlar hastalık belirtisidir” dedi. Hayvan kesimi ve etin muhafazası hakkında da bilgi veren Yaşar, “Kurbanlık hayvanların kesimleri için öncelikli tercihimiz, veteriner hekim kontrolü yapılan ve hijyen şartları çok daha iyi olan, Bakanlıktan ruhsat almış mezbaha, kombinalar veya geçici kesim yerleri olarak düzenlenen yerler olmalıdır. Kesim yapılacak yerler temiz, serin olmalı ve buralarda bol miktarda su bulunmalıdır. Kurban etleri, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde 5-6 saati geçmeyecek şekilde bekletilerek etin sıcaklığının düşmesi sağlandıktan sonra buzdolabına kaldırılmalıdır” ifadelerini kullandı.
‘KONYA’ DA 370 BİN HAYVAN KESİLECEK’
Geçtiğimiz yılda Konya’da kesilen kurban sayısına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başkan Aşkın Yaşar, 2016 yılında Konya’da 51 bin 400 büyükbaş hayvanın kurbanlık olarak kesildiğini söyledi. Yine geçtiğimiz yıl 260 bin küçükbaş hayvanın da kurbanlık olarak kesildiği bilgisini veren Yaşar, bu sayıların hem büyükbaş hayvanlarda hem de küçükbaş hayvanlarda artacağına dikkati çekti. Başkan Yaşar, 2017 yılında büyükbaş kurbanlıkta 59 bin, küçükbaş kurbanlıkta ise 311 bin olmak üzere toplamda 370 bin hayvanın kesileceğini tahmin ettiklerini belirtti.(Özlem YILDIRIM)
İlginizi Çekebilir