Kuraklıkla ilgili ortak çalışma!
KonyaÇevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, kuraklıkla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı ile ortak bir çalışma yürüttüklerini belirterek, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak her türlü desteği Konya'mıza vermek suretiyle yapılması gereken ilave yatırımları, bugünkü şartlarda belki daha da öne alınması gereken yatırımları hep birlikte istişare ediyoruz" dedi
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, çeşitli ziyaretler için Konya'ya geldi. Bakan Kurum, Konya Sanayi Odası'nda Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ile Avrupa Yeşil Mutabakatı Web Semineri'ne katıldı. Bakanı Murat Kurum, Konya'da geçmişte 20-30 metreden çıkan suyun, şimdi 250 metrelere kadar inilmesine rağmen zor bulunduğunu belirterek, "Karapınar'da obrukların sayısı 600'ü geçmiş durumda. 'Dünyanın nazar boncuğu' olarak bilinen Meke Gölü kurudu, şimdi onu tekrar canlandırmak için seferber olmuş durumdayız." dedi. Kurum, Konya Sanayi Odası'ndan katıldığı Avrupa Yeşil Mutabakatı Web Semineri'nde Konya'nın iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini çok derinden hisseden şehirlerden biri olduğunu söyledi. Türkiye'ni farklı bölgelerinde afetler yaşandığına dikkati çeken Kurum, şunları kaydetti: " Ülkemizin her yerinde, aşırı hava olayları nedeniyle, sel, heyelan, hortum, kuraklık gibi şiddeti sürekli artan afetler yaşıyoruz. Bu afetlerde canlarımızı kaybediyoruz."
Dünyada da kutuplarda buzulların eridiğini, ülke büyüklüğünde orman yangınları olduğunu anlatan Kurum, bulaşıcı hastalıkların da insanlığın en büyük tehdidi olduğunu vurguladı. İklim değişikliği meselesine olan ilginin arttığını ifade eden Kurum, şöyle devam etti: "İklim değişikliği artık, mimari ve mühendislik anlayışlarını, şehirlerimizi etkileyen bir fenomendir. Modern dönemde geliştirdiğimiz bütün paradigmaları yerle bir etmektedir. BM, Avrupa Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı gibi uluslararası yapılar, dünyaya her gün yeni teklifler sunmakta, tüm coğrafyaları etkileyecek yeni kararlar almaktadır. İşte bugünkü gündemimiz olan Avrupa Yeşil Mutabakatı da dünyaya sunulan yeni bir tekliftir. Ülkelerin gündemine oturmuştur." Yeni dünya düzeninde, iklim değişikliğinin herkesin ortak noktası olduğunu ifade eden Kurum, bu düşüncenin, tüm dünya ekonomilerinde derin bir dönüşüme yol açacağını söyledi.
"SON 50 YILDA DÜNYA NÜFUSU 2 KAT ARTARKEN KÜRESEL KAYNAK KULLANIMI 3 KAT ARTTI"
Kurum, "kullan-at" döneminin sona ermeye başladığını belirterek, şöyle devam etti: "Son 50 yılda dünya nüfusu 2 kat artarken, küresel kaynak kullanımı 3 kat arttı. Artık dünya genelinde olmasa da, al-kullan-dönüştür, yani döngüsel ekonomiye geçişin izlerini görmekten mutluluk duyuyoruz. Avrupa Birliği, 2019'da yeşil mutabakatla ilgili kendi hedeflerini koydu. 2050 yılında karbon nötr bir kıta olacaklarını ve bu yolda, Paris Anlaşması'nı da olmazsa olmaz bir şart olarak gördüklerini ifade ettiler." Türkiye'de, yaklaşık 30 yıldır iklim değişikliğiyle mücadele ve uyum noktasında çok büyük bir müktesebat ve çok güçlü bir devlet iradesi olduğunu anlatan Kurum, Türkiye'nin iklim değişikliği konusunda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirdiğini bildirdi.
ÇOK ÖNEMLİ ÇEVRE YATIRIMLARI YAPILDI
Basına kapalı gerçekleşen seminer çıkışında gazetecilerin sorularını cevaplandıran Kurum, iklim değişikliğinin etkilerini en aza indirebilmek amacıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde 20 yıldır çok önemli çevre yatırımları yapıldığını belirtti. Kurum, atık su arıtma tesisi sayısının arttırılması, düzenli depolama tesislerinin vatandaşların tamamına hizmet verecek şekilde sayısının arttırılması, yeşil alan miktarını arttıracak millet bahçeleri projeleri, orman alanları sayısının arttırılması gibi çalışmalar yapıldığını anlattı. Çok önemli çevre ve doğa yatırımları yapıldığını vurgulayan Kurum, şunları kaydetti: "Yerel yönetimlerimizle birlikte bisiklet yolları olsun, yürüyüş yolları olsun, yenilenebilir enerji kaynaklarımızın kullanılmasının arttırılması olsun, tarım alanlarımıza ilişkin yapılan projeler olsun, birçok çalışmayı hep birlikte yürütüyoruz. Amacımız tüm dünyayı ilgilendiren çevre meselesiyle ilgili her türlü adımı atmak. Belki Paris Antlaşması'na taraf olmadık ancak taraf olan birçok ülkeden dahi çok daha fazla çevre yatırımı yapan ülke olarak dünyayı en az kirleten ülkelerden biri olarak bu yatırımlarımızı yapıyoruz. Konya sanayimiz, son 6 ayda ihracatı yüzde 50 artmış durumda. Bir taraftan üretiyor, bir taraftan istihdam sağlıyor, bir taraftan da çevremizi doğamızı kurtaracak yatırımları yapmaya gayret gösteriyoruz."
"TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI İLE ORTAK BİR ÇALIŞMA YÜRÜTÜYORUZ"
Kurum, bir gazetecinin kuraklığın olumsuz etkilerine karşı alınan tedbirler ve tarım ile ilgili yürütülen çalışmalara yönelik sorusu üzerine, şöyle konuştu: "Konya bir tarım şehri. Bugünlerde çok fazla hissettiğimiz, iklim değişikliğinin etkileriyle maalesef kuraklık yaşanmakta. 20 yıldır bu anlamda ülkemize Tarım ve Orman Bakanlığımız çok önemli yatırımlar yaptılar, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla. Konya'mız da bu yatırımlardan ziyadesiyle yararlanmış şehirlerimizden bir tanesi. Bu noktada Tarım ve Orman Bakanlığı ile ortak bir çalışma yürütüyoruz. İnşallah biz de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak her türlü desteği Konya'mıza vermek suretiyle yapılması gereken ilave yatırımları, bugünkü şartlarda belki daha da öne alınması gereken yatırımları hep birlikte istişare ediyoruz."
"ÇİFTÇİMİZ BİZİM BAŞIMIZIN TACIDIR"
Kurum, çiftçiye verilecek her türlü desteği bugüne kadar verdiklerini, bundan sonra da vermeye devam edeceklerini dile getirdi. Konya'nın bir tahıl ambarı olduğunu aktaran Kurum, "Çiftçimiz bizim başımızın tacıdır. Biz de bir çiftçi aileden geliyoruz, tarım nasıl yapılır, buğday, arpa nasıl yetişir, ne kadar suya ihtiyacı vardır, biz de biliyoruz. İnşallah ben de Konya'nın bir evladı olarak bu sürecin takipçisi, destekçisi olacağım. Elimizden geleni yapmak suretiyle çiftçimizin, hemşehrimizin yanında olmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı. Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut da bugün iklim değişikliği ile mücadele etmek için toplantı düzenlediklerini dile getirdi. Meyer-Landrut, Türkiye, Avrupa Birliği ve dünyanın geri kalan ülkelerinin iklim değişikliği ile mücadele için çalışmalar yürüttüğünü ifade ederek, "Küresel ısınmaya karşı mücadele etmekteyiz. Bugün burada gördüğüm, bu konuda yapılan çalışmalar ve çabalardan dolayı da çok memnunum. Bakanlık, valilik ve belediye tarafından atılan adımlar beni ziyadesiyle memnun etti." dedi. Bakan Kurum ve Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, daha sonra Konya Bilim Merkezi'ne geçerek, incelemelerde bulundu. (AA)
İlginizi Çekebilir