Kurban öncesi ete zam
KonyaYaklaşan Kurban Bayramı öncesi besiciler hayvanlarını kesime göndermezken, artan düğünlerde ete olan talebi arttırdı. Hal böyle olunca da kırmızı ete zam geldi
Hayvanlarını Kurban Bayramında satmak isteyen besiciler, hayvanlarını kesime göndermiyor. Düğünlerinde iyice sıklaşmasıyla ete olan talepte arttı. Kırmızı ete olan talep artarken, et üretimi düşünce fiyatlarda zamlandı. Kuşbaşı etin şu anki fiyatı 40 TL’yi buldu. Konya Ticaret Odası (KTO) Et ve Tavuk Ürünleri İmalatı, Toptan-Perakende Ticareti Meclis Üyesi Ali Ölmez, Kurban Bayramına kadar et fiyatlarının bir miktar daha yükseleceğini söylerken, bunun sorumlusunun kasaplar olmadığına vurgu yaptı.
‘BİRAZ DAHA ZAMLANIR’
15 Temmuz darbe girişiminin hemen sonrasında et fiyatlarının bir miktar düştüğünü söyleyen Ölmez, “15 Temmuz’un hemen ardından üretici paniğe kapıldı, hayvanlarını kesime gönderdi ve fiyatlarda bir miktar düşüş oldu. İşler normale dönünce kesimi durdurdular. Buda fiyatları biraz yükseltti” dedi. Kurban Bayramına kadar fiyatlarda düşüş olmayacağını belirten Ölmez, “Kurban Bayramı yaklaştığı için besici hayvanlarını kesime göndermeyecektir. Bunun yanında düğünler sıklaştı şuan. Bu yüzden kırmızı ete olan talepte şuan çok fazla. Hem düğün mevsimi hem de Kurban Bayramına yaklaşıyoruz, bunların da etkisiyle et biraz daha zamlanır” ifadelerini kullandı.
‘HEDEF KASAP OLMAMALI’
Et fiyatlarının yükselmesinde kasapların bir etkisi olmadığını, bu süreçten kasaplarında zararlı çıktığını söyleyen Ölmez, “Fiyat yükselmesini vatandaş yanlış adreste arıyor, hedef kasap olmamalı. Kasabın belli giderleri var, aldığı fiyatın üstüne bunları koyarak satıyor. Aldığı fiyat yükselirse kasaptaki fiyatta yükseliyor. Dolayısıyla fiyat artışında kasaplar suçlanarak yanlış adres gösteriliyor. Kasap bu işin en mağdur olan tarafı. Müşteriyle karşı karşıya kalan biziz. Zaman geliyor müşteriyi kaçırmamak için zararına veriyoruz. Bu süreçte zarar gören kasap ve vatandaş oluyor. Bugün Konya’da 400 tane kasap varsa en az 200’ü satılık durumda. Kasaplar bu manada çok büyük sıkıntı içerisinde” şeklinde konuştu.
İTHAL ET
Kırmızı ette fiyatların düşmesi için neler yapılması gerektiğini de anlatan Ölmez, “Fiyatları indirmek için kontrollü ithal, iç piyasaya zarar vermeden yapılacak olan ithal et alımı gerek. Bir diğeri de mevcut ırkı ıslah etmek. Yani kaliteyi, verimi arttırmak. Çünkü bizim besideki hayvanlarımız süt üretimine elverişli olan cinslerdir. Fiyatların düşmesi için kaliteli damızlık, et üretimine uygun damızlık yetiştirilmeli. Şuan bizim piyasadaki mallarımızda yüzde 20 kemik var. Öyle hayvanlar var ki yüzde 13 kemik var. Yüzde 7 buradan kaybımız oluyor. Bunlarda sinir oranı da düşüyor, verim oranı artıyor” diye konuştu. (Mehmet ÇALIŞKAN)
İlginizi Çekebilir