Kurbanlığımız var
GüncelKurban Bayramı yaklaşırken kurban sayısı da belli olmaya başladı. Kurbanlık hayvan sayısının bir önceki yıla göre Konya’da büyükbaş hayvanın 0,7 artığını belirten Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Edip Yıldız, Konya’da 37 bin büyükbaş hayvan ve 180 bin küçükbaş kurbanlığın var olduğunun altını çizdi
“KURBANLIK SAYIMIZ YETERLİ”
Kurban sayısının 2017 Kurban Bayramı için yeterli olduğunu söyleyen Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Edip Yıldız, “Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle vatandaşlarımız kurban alma telaşında. Vatandaşlarımızdan bazıları da kurban sayısının yeterli olup, olmadığıyla ilgili endişe duyuyorlar. Ancak 2017 yılı Kurban Bayramı için TÜİK rakamlarına göre hayvan sayımız yeterli, tüketicilerimizin endişe edeceği herhangi bir durum söz konusu değil” dedi. Türkiye’de kurbanlık hayvan sayısını açıklayan Yıldız, “Kurbanlık hayvan sayısını yıllara göre değerlendirdiğimizde son üç yılın ortalamasına göre Türkiye’de ortalama 900 bin büyükbaş ve 2,5 milyon küçükbaş hayvan var” şeklinde konuştu.
“KÜÇÜKBAŞ HAYVAN SAYIMIZ İSE 41 MİLYON 329 BİN”
Konya’da ne kadar kurbanlık bulunduğunu açıklayan Yıldız, “Kurbanlık hayvan tespitlerine göre Konya’da 37 bin büyükbaş hayvan ve 180 bin küçükbaş kurbanlığımız var. Büyükbaş hayvan sayımız bir önceki yıla göre 0,7 artarak 14 milyon 222 bin, küçükbaş hayvan sayımız ise 41 milyon 329 bine ulaşmış durumda” dedi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı genelgesinde kurbanlık kesimleri ile ilgili bazı durumların olduğunu söyleyen Yıldız, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı genelgesiyle damızlık vasfına sahip hayvanların kesilmesini önlemek amacıyla düvelerin hayvan pazarında satışına izin verilmeyeceğine ve veteriner raporu olmaksızın dişi hayvan kesimi yapılmayacağının altını çizdi.
“HAYVANLARI KONTROLÜ ALIM YAPIN”
Vatandaşlara kurban alımlarında tavsiyelerde bulunan Yıldız, “Öncelikle vatandaşlarımız kurban alırken hayvanın kurban vasfını taşıyıp taşımadığına baksın. Özellikle hayvan alımı esnasında hayvanların kulakların da küpelerine bakarak almalarını tavsiye ederim. Zaten kulak küpe numaralarından hayvana ait yaşı dâhil tüm bilgileri Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğümüz tarafından geliştirilen telefon uygulama tarafından kontrol edilebilir bir sistemimiz var” dedi. Vatandaşların kurbanlarını sağlıklı ortamlarda kesmelerinin doğru olacağını söyleyen Yıldız, kurban bayramı sonrasında yetiştiricilerin satamadıkları hayvanlarını Et ve Süt Kurumu tarafından alınacağının altını çizdi. Türkiye’de bulunan hayvan pazarı ve borsası hakkında bilgi veren Yıldız, “ Türkiye’de toplam 105 ruhsatlı hayvan pazarı ve 14 hayvan borsası olmak üzere toplam 119 ruhsatlı hayvan satış yeri var. Toplam 47 ilde hayvan pazarı, 12 ilde de hayvan borsası bulunmakta” dedi.(Aysun KARABAYIR)
İlginizi Çekebilir