© Konya Postası 2021

KURBANLIK SEÇERKEN DİKKAT!

Kurban Bayramı'na 2 hafta sokaklar, pazar yerleri ve kesim alanlarında hazırlıklar başladı. Vatandaşlar kurbanlıklarını seçmek için pazarlarda yoğunluk oluşturdu

Konya’da Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla piyasada hareketlilik başladı. Vatandaşlar, uygun bir kurbanlık bulabilmek için pazarları dolaşırken, satıcılar da ellerindeki hayvanları en iyi şekilde tanıtmak için çaba harcıyor. Fiyatlar, hayvanın cinsine, kilosuna ve yaşına göre değişkenlik gösterirken, pazarlık da bu sürecin ayrılmaz bir parçası haline geldi. Peki bu yıl Konya’da kaç kurbanlık kesime gidecek? Konuya ilişkin gazetemize açıklamalarda bulunan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Edip Yıldız, Tarım İl Müdürlüğü ile yapılan görüşmeler doğrultusunda 2023 yılında Konya’da 39 bin 834 adet büyükbaş hayvan kesildiğini, yaklaşık 172 bin 801 de küçükbaş hayvan kesildiğini söyledi.

ERKEK HAYVAN REVAÇTA

Edip Yıldız, “Bu sene de sayıların aynı doğrultuda olacağını tahmin ediyoruz. Kurban pazarları kurulmaya başlıyor. Piyasada işletme satışları ön planda şu an. Erkek hayvan ağırlıklı bir satış potansiyeli var. Konya’da Doğu Anadolu bölgesinden yaylımdan gelen hayvanlar ilk önce satışa sunuyor, daha sonra yerli hayvanlar satışa geçiyor. İnsanlarımız zaten daha önce çalışmış olduğu yerlerle irtibat kurarak hisseli satın alma yapıyorlar ya da hayvanları satın aldıkları işletmelerde kesimleri gerçekleştiriyorlar” dedi.

DAMIZLIK VASFINI YİTİRMİŞ HAYVAN KESİLMELİ

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği olarak vatandaşların kurban seçiminde dikkat etmeleri gereken konuları açıklayan Yıldız, “Özellikle vatandaşlarımızdan ricamız dişi hayvanların tercih edilmemesine dikkat etmeleri olacaktır. Ülkemizde damızlık hayvan sıkıntısı oluyor bunun önüne geçebilmek için de kurbanımızı şartlara uygun tercih etmeliyiz. Dini açıdan bakıldığında kurban bir ibadettir. Hayvanın yaşının kesim şartlarına uygun olması önemli. Kesilecek hayvanda ülkemizdeki damızlık hayvan ihtiyacından dolayı erkek hayvanın tercih edilmesi, dişi ise de damızlık vasfını yitirmiş hayvan olmasına özen göstermeliyiz. Doğum vasfını yitirmiş kısır kalmış bir hayvan olması önemli bu konuda” diye konuştu.

KURBANIMIZ KÜÇÜKBAŞ OLSUN ÜRETİCİDEN OLSUN

Konya İli Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fettah Öztürk de diğer yıllara göre küçükbaşta talebin azaldığına dikkati çekerek, “Bu yıl diğer yıllara göre beklenti düştü. Pazara çıkan hayvanın satılması gerekir, pazardan dönen hayvan tekrar ahıra girdiği zaman üretici çok büyük mağduriyetler yaşar.  Artık kurban bir sektör oldu. Bağış kampanyaları çok arttı. Vatandaşlarımız bağışta bulunacaksa eğer iyi bir araştırma yapmalı ve güvenilir yerleri tercih etmelidir. Vatandaş kendi kurbanını kendi eliyle alsın ve üreticiden alsın. Kurbanımız küçükbaş olsun üreticiden olsun” dedi.

SAĞLIKLI HAYVAN TERCİHİ ÖNEMLİ

 “Pazarlar kuruldu ve hareketlilik başladı” diyen Öztürk, konuşmasında şu ifadelere yer verdi, “Üretici tarafında, bakanlık tarafından alıp-satan tarafında hazırlıklar tamamlanıyor. İller arasında hareketlilik var şu an. Temin edecek kişiler toplu alışları yapıyor. Karapınar, Cihanbeyli ve Akşehir’den diğer şehirlere satışlar var.  Küçükbaş kurban alacak vatandaşlarımız yaş uygunluğuna dikkat etmeli. Keçide 1 yıl, kuzuda 6 ayını doldurmuş ve annesinin boyunda olması, sağlığının elverişli olması kurban alacakların dikkat etmesi gereken konulardan. Hayvan seçimlerinde vatandaşlarımız sağlıklı hayvan tercih etmeli. Kurban pazarlarında belediyeler, veteriner hekimler kontrolleri yapıyorlar”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER