Kürt petrolünde kötü sürpriz!
Ekonomi
K.Irak 1 Nisan'dan itibaren ‘iyi niyet jesti' olarak Irak'ın kontrol ettiği Kerkük - Ceyhan hattına petrol verecekti,sevkiyat yapılmadı. Kürt petrolünün ‘sorunsuz' ihracı planı suya düşebilir.
Kerkük - Ceyhan hattından Türkiye'ye yapılan petrol sevkiyatı "sabotaj" gerekçesiyle durdu. Kuzey Irak Kürt yönetimi, Irak merkezi hükümeti ile yaşanan gerilimi hafifletecek bir 'iyi niyet jesti' olarak 1 Nisan'dan itibaren Irak hükümetinin kontrolündeki hatta ihraç için günde 100 bin varil petrol sevk edecekti.
Kürt yönetimi, Irak Petrol Bakanlığı'nın, Kerkük - Ceyhan hattındaki sabotaj hasarı nedeniyle boru hattına petrol kabul etmeye 'hazır olmadığını' belirttiğini söyledi. Sabotajın, 1 Nisan'a denk gelmesi dikkat çekti.
Irak hattına konulacak petrol konusunda anlaşılamaması durumunda, Kuzey Irak petrolünün Türkiye üzerinden dünyaya açılması projesinin de tehlikeye düşebileceği belirtildi.
Kürt yönetimi, petrolün sabotaj hasarı nedeniyle Irak Petrol Bakanlığı'na iletilemediği belirtilerek "Boru hattında onarım tamamlanır tamamlanmaz Bölgesel Kürt Yönetimi bölgeden petrol ihracına başlayacaktır" açıklamasını yaptı.
Yıldız: Kesinti Irak'tan
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da petrolün akışıyla alakalı Irak tarafında bir kısım kesintiler olduğunu söyledi. Irak tarafında üretilecek petrolün dünya piyasalarına sunulması konusunda Türkiye'den kaynaklı sorun bulunmadığını ifade eden Yıldız, "Üretilirse iletmeye devam edeceğiz" dedi. Özerk Kürt yönetimi, payını kesen Bağdat yönetimine karşı, Türkiye sınırına uzanan yeni bir petrol boru hattı inşa etmişti.
Depo doldu, banka pürüzlü
Kuzey Irak hattından Ceyhan'a gelen petrol, depolama sınırına dayanmış durumda. Buraya akış devam etse bile 3. ülkelere petrol ihracı için Bağdat'ın onayı esas alınacak. Bakan Yıldız da Kuzey Irak petrolü için geçtiğimiz haftalarda "Kaba sığmaz artık bu iş. Tüpraş olamasa da başka alıcıları da olur. Mutlaka başka müşterileri olur" derken, petrol parasının aktarılacağı banka konusunda pürüz kaldığını anlatmıştı.
Anlaşma yattı mı?
Kuzey Irak petrolünün Türkiye üzerinden dünyaya satılması projesi Bağdat engeline takılınca, ABD'nin de talebiyle bir iyi niyet anlaşması yapılmıştı. Buna göre, 1 Nisan'dan itibaren Kürt bölgesinde üretilecek petrolden günde 100 bin varil, Irak'ın kontrolündeki boru hatlarına aktarılacaktı.
Ancak arıza gerekçesiyle bu anlaşmaya uyulmamış oldu. Eğer anlaşma sağlanamazsa Ceyhan'da biriken Kuzey Irak petrolünün sorunsuz bir şekilde dünyaya açılması projesi de suya düşmüş olacak.
Seçim yaklaşıyor
Genel seçimin yaklaştığı Irak'ta üçüncü kez aday olan Nuri El Maliki, başka Suriye olmak üzere pek çok konuda Türk hükümetiyle ters düşüyor. Maliki, Kuzey Irak petrolünün kendi inisiyatifleri olmadan dünyaya açılmasına egemenlik sorunu olarak bakıyor. Uzmanlar, petrol krizinin "sempatik kanaldan" çözülmemesi halinde Kuzey Irak petrolü konusunda uluslararası tahkim sürecinin başlayabileceği yorumunu yaptı.
Kaynak: Milliyet
TÜM HABERLER