© Konya Postası 2021

Liselilerden birincilik getiren kit

Zonguldak’ta, lise öğrencileri sudaki cıva iyonlarını tespit etmek için zargana balığı kılçığından faydalanarak 500 lira maliyetle test kiti geliştirdi. Proje, TÜBİTAK tarafından düzenlenen ‘Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda kimya alanında Ankara’da bölge 1’incisi seçildi

 

Yaklaşık 5 ay süren hazırlık sürecinin sonunda zargana balığının kılçığını kaynatıp çıkardıkları özünü de mikrodalga fırında yakarak elde ettikleri çözeltinin ultraviyole ışık altındaki parlamasıyla genç araştırmacılar, cıva iyonunun olup olmadığını gözlemlemeyi başardılar. Lise öğrencileri, danışman öğretmenleri Burcu Atabey Özdemir ile birlikte gittikleri Ankara’da düzenlenen bölge finalinde de kimya alanında birincilik elde ederek Türkiye Finalleri’ne katılma hakkı kazandı.

CIVA OLDUĞUNDA PARLAMIYOR 

 

Deneyde zargana balığının kılçığından elde edilen sıvının ultraviyole ışık altındaki parlaması mavi ve yeşil tonlarında görülürken, test kitinde de benzer renkte parladığı görüldü. Suda bekletilen test kitinin parlamasında belirgin bir değişiklik görülmezken cıva çözeltisinde bekletilen kitte parlama olmadığı görüldü.

 

Deneyin yapılışını anlatan Ekin Eren, “Yediğimiz zargana balığı kılçıklarını saf su içinde kaynatarak özüt elde edip süzdük. Sıvımızı mikrodalgada yaktık. Bu maddeyi de saf su içinde beklettik. Aslında böylelikle yanmış yerlerdeki kuantum noktacıklarımız saf suya geçmiş oldu ve biz sıvımızı elde ettik. Bu sıvımız karanlık bir ortamda ultraviyole ışık altında parıldama gösteriyor. 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER