Maliye Bakanı Şimşek: Bu yıl yüzde 3-3,5 büyüme olur
EkonomiMaliye Bakanı Mehmet Şimşek Türkiye'nin büyümesiyle ilgili olarak "Bu sene yüzde 4'lük bir hedefle birlikte yüzde 3-3,5 civarında büyüme olur diye düşünüyorum" dedi.
Dünya Ekonomik Forumu'nda CNBC Europe'un sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu seneki büyüme rakamlarıyla ilgili olarak "Jeopolitik gerginlikler ve Avrupa'daki toparlanmanın ağır olmasından dolayı aşağı yönlü bir revizyon gerçekleşti. Ama bu sene yüzde 4'lük bir hedefle birlikte yüzde 3-3,5 civarında büyüme olur diye düşünüyorum" dedi.
Suriye ve Irak'taki gelişmelerin Türkiye'ye çok ciddi negatif etkileri olduğunu, ihracatta yüzde 30'luk düşüş yaşandığını ve bunun cari açığı etkilediğini belirten Maliye Bakanı Şimşek, "Irak ile ilgili 12 milyar dolarlık bir fazlamız vardı. Önümüzdeki dönemlerde şimdi Irak, Suriye müdahalelerle bir normalleşme sürecine geçeceğiz" dedi.
Fed ve AMB'nin adımlarıyla ilgili olarak ise Şimşek, "Senkronize bir sıkılaşma görmeyeceğiz. Güzel bir haber. Önümüzdeki dönemde iki hızda bir para politikası tutumu göreceğiz. Fed sıkılaşmakta ve bunun gelişen ülkelere olan akışlarda kötü etkisi olacak gibi görünse bile AMB'nin adımları çok daha önemli Türkiye için. Parasal genişleme olursa iyi haber" ifadelerini kullandı.
Bakan Şimşik Merkez Bankası ile ilgili soruya ise "Merkez Bankası bu ülkede bağımsızdır. Her zaman politika tartışmaları olmuştur Fransa'da da, diğer ülkelerde de farklı görüşler olabilir. Türkiye'de MB bir sıkılaşma kararı almıştı çünkü karşılaştığımız zorluklar vardı. Enflasyon sıkıntımız var, cari açığımız var. Para politikası tutumunun güçlü seyretmesi gerekiyor" cevabını verdi.
Türkiye'nin kredi notuyla ve kredi derecelendirme kuruluşlarıyla ilgili eleştirilerle ilgili olarak ise Şimşek, "Kredi derecelendirme kuruluşları geçmişte pek çok farklı gelişmede yanıldılar. Türkiye'ye karşı ihtiyatlılar ancak bizim yapmamız gereken Türkiye'nin temellerini güçlendirmek. Ama tabii dışardan gözlemlerin yapılması bizim için iyi. Ancak kredi derecelendirme kuruluşlarına karşı yapılan yorumlar, standartlarını geliştirmeleri gerektiğini, analizlerini geliştirmelerine yönelik yorumlar doğru olabilir. Bankacılık sistemimiz çok iyi. Kredi derecelendirme kuruluşlarının not indiriminde bulunması çok ciddi bir durum değil. Çok zorlu bir ortamdayız. Eksilerden çok artıları görmeye başlayacaklardır diye düşünüyorum. Not konusunda şu anda beklemedeyiz, reformlarımız ise devam edecek" dedi.
İlginizi Çekebilir