MAVİ HES, MALİYETİNİ 4 YILDA AMORTİ EDECEK
KonyaMavi Tünel çıkışında kuracakları Hidroelektrik Santral hakkında Konya Postası’na bilgi veren SUKİ AŞ Genel Müdürü İsmail Selim Uzbaş 18 ayda inşa edilecek HES’in 40-50 milyon TL’ye mal olacağını ve kendisini 4 yılda amorti edeceğini söyledi.
“SU KULLANIM HAKKI ŞİRKETİMİZDE”
Uzbaş “Şirketimizin yüzde 99 hissesi KOSKİ’ye ait. Kuracağımız barajla ilgili 2 seneye yakın uğraştık. Niye uğraştık? Bağbaşı Barajı çıkışına kurulacak hidroelektrik santrali için DSİ, KOSKİ’ye “Yapabilirsiniz ama şirket olmanız lazım” dedi. Doğrudan doğruya KOSKİ’ye vermediler. Yani kamu kurum ve kuruluşlarına vermiyorlar, şirket olmanız gerekiyor. Davutoğlu beyin başbakanlığı döneminde nasip oldu, Bakanlar Kurulu kararıyla kuruldu şirket. Cumhurbaşkanımızın imzasıyla kurulduk yani. DSİ’den su kullanma hakkı, EPDK’dan ön lisans almak falan epey uzun sürdü. Su kullanma hakkı anlaşmasını da aşağı yukarı iki ay önce filan imzaladık. DSİ’nin kendi iç yazışmaları dolayısıyla bu hakkı alma sürecinde epey zaman geçti. KOSKİ Genel Müdürlüğü görevini teslim ettikten yaklaşık 2-3 ay sonra şirket ile DSİ arasında imzaladık su kullanım hakkı anlaşmasını” dedi.
“İHALE SÜRECİ BAŞLADI”
Su kullanım hakkını almalarının ardından ihale sürecini başlattıklarını ifade eden Uzbaş, “Bugünlerde müşavirlik ihalesi sonuçlanmak üzere. Müşavirlik ihalesini de hidroelektrik santralin projelendirilip yapılması, inşası, üretilen elektriğin enerji nakil hatlarına bağlanması son derece özel ve teknik bir konu olduğu için açtık. İhaleyle bu konudaki teklifleri aldık, değerlendiriliyor şu anda” diye konuştu. Yapılması düşünülen HES’in ilk başta hesaplanan kurulu gücünün 25 MW olmasını planladıklarını belirten Uzbaş, “Bu da yılda 80 GW elektrik üretimi demektir. Bu hesap Konya’ya ayrılan 100 milyon m3’lük içme suyu öncesi bir hesaptı. İçme suyuna bu miktar ayrılınca sulama hattına gidecek suyun miktarı azalarak 300 milyon m3’e düştü. 300 milyon m3 hesabıyla gidecek olursak barajın kurulu gücü 18 MW falan oluyor. Yıllık üretim de 55 milyon kilovatsaat miktarına geliyor. Ama Ermenek çayından su transferi projesi var gündemde. Eğer oradan da KOP kapsamındaki 3 baraja su aktarılacak olursa, Mavi Tünel’in çapının sabitliği itibariyle her gün akacak su miktarı da sabit kalmasına karşın, yıl içinde su akacak gün miktarı artar. Dolayısıyla bizim kurulu gücümüz yine 25 MW olur ama üretimimiz çok daha fazla gerçekleşir” dedi.
4 YILDA KENDİSİNİ AMORTİ EDECEK
Bağbaşı Barajı’ndan Hotamış Göleti’ne sürekli su aktarılmasının mümkün olmayacağını, çünkü her zaman aynı miktarda su bulunamayacağını belirten Uzbaş, “HES’i sulama hattı üzerine kuracağımız için Hotamış’a aktarılacak su yılda ne kadar gün fazla olursa üretimimiz bir o kadar artar. Toplam maliyeti 40-50 milyon TL’yi bulacakHES kendi parasını 4 yılda çıkaracak. Bu HES’i de bir buçuk yılda tamamlamayı düşünüyoruz” açıklamasını yaptı.
(Murat GÜZEL)
İlginizi Çekebilir