Meclis’in yoğun mesaisi sürecek
KonyaHalk oylamasında cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini ön gören anayasa değişikliğinin kabul edilmesinin ardından anayasanın değişen maddelerine uyumlu olarak kanunlarda düzenlemelere gidilecek. TBMM bugün çalışmalara başlıyor
Önceki gün yapılan halkoylamasının ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bugün çalışmalarına başlayacağını söyleyen AK Parti Konya Milletvekili Ömer Ünal, gayrı resmi sonuçlara göre halkoylamasından çıkan ‘evet’ kararı sonrası yürürlükteki mevzuatta bine yakın maddede yeni sisteme uyumlu değişiklikler yapılması gerektiğini söyledi.
Öncelikli olarak değişiklik yapılması gereken kanunlar arasında Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu, Milletvekili Seçimi Kanunu, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun, Siyasi Partiler Kanunu, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu, Uyuşmazlık Mahkemesi Kanunu ve Askeri Ceza Kanunu yer alıyor.
"PARTİSİ İLE İLİŞİĞİ KESİLİR" HÜKMÜ KANUNDAN ÇIKARILACAK
Anayasa değişikliğine uyum sağlanması için Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu'nda 7 madde, Milletvekili Seçimi Kanunu'nda 9 madde, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunu'nda 10 madde, Siyasi Partiler Kanunu'nda 11 madde, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu'nda 30 madde, Uyuşmazlık Mahkemesi Kanunu'nda 27 madde ve Askeri Ceza Kanunu'nda ise 50 maddede değişiklik yapılması zorunluluğu bulunuyor.
Anayasa değişikliği ile Cumhurbaşkanı seçilenin partisi ile ilişiğinin kesileceğine ilişkin düzenlemeye uyum için Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu'nun 4. maddesinin son fıkrasında bulunan "Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği sona erer" hükmü kanundan çıkarılacak.
Yeni Anayasa değişikliği uyarınca öncelikle yürürlüğe girecek 3 değişikliğin olduğunu belirten Ömer Ünal, “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan halkoylamasının sonuçlarının Yüksek Seçim Kurulu tarafından 8-10 gün içinde tescil edilerek Resmi Gazete’de yayınlamasının ardından AK Parti’ye üye olabilir” dedi.
YEDİ HSYK ÜYESİNİ MECLİS NİTEL ÇOĞUNLUKLA ATAYACAK
Yeni anayasa değişikliği ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun üye sayısının 13’e indirildiğini ifade eden Ünal, “Adalet Bakanı ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı kurulun doğal üyeleri. 18 maddelik anayasa değişikliğinin ilgili düzenlemesine göre de 11 üyeden 4’ünü Cumhurbaşkanı, 7’sini Meclis atayacak. Halkoylamasının kesin sonuçlarının YSK tarafından tescil edilmesinin ardından TBMM, HSYK’nın 7 üyesini nitel çoğunlukla seçecek. TBMM, bugün çalışmalarına başlıyor; ancak bu seçimlerin gerçekleştirilmesi için halkoylaması sonuçlarının kesinleşmesi gerekiyor” diye konuştu.
MECLİS İÇTÜZÜĞÜ 6 AY İÇİNDE DEĞİŞECEK
Hemence yapılması gerekli üçüncü değişikliğin ise Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü’nün değiştirilmesi olduğunu söyleyen Ünal, “ ay içinde TBMM tüzüğü değişecek. Bu değişiklik en az Anayasa değişikliği kadar zorlu. Hatırlayacak olursanız, önceki dönemlerde bir kez AK Parti bu değişikliği mecliste gündeme getirmiş, ancak sert tartışmalar sonrası öneri geri çekilmişti. Meclis İçtüzüğü Anayasa değişikliğini oluşturan 18 maddede yer alan hükümler doğrultusunda değiştirilecek. Meclis kürsüsü elbette milletin kürsüsü, bu yüzden de oranın etkin ve verimli kullanılması gerekiyor. İçtüzük değişikliğiyle TBMM’nin daha etkin ve verimli çalışmasının önü açılmış olacak” diye konuştu.
KANUN, TÜZÜK VE YÖNETMELİKLERDE BİNE YAKIN MADDE DEĞİŞECEK
Yeni anayasaya uyum doğrultusunda mevcut kanun, tüzük ve yönetmeliklerde değişiklik yapılması gerekli madde sayısının yaklaşık bine ulaştığını kaydeden Ünal, “Bu maddelerdeki değişikliklerin 3 Kasım 2019’a kadar tamamlanması gerekiyor. Kanunlardaki değişiklikleri TBMM yapacak. Tüzük ve yönetmeliklerdeki değişiklikleri ise bakanlıklar. Halkoylamasıyla birlikte Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçtiğimiz için bunun alt yasalarının da değiştirilmesi, Avrupa Birliği yasalarına uyum yasaları gibi bu yeni sisteme uyum yasalarının da çıkarılması gerekiyor” açıklamasını yaptı.
26. DÖNEM TBMM’Sİ SİSTEMİ DEĞİŞTİRDİ
Kanunlarda yapılması gereken değişikliklerin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 6 ay boyunca geceli gündüzlü çalışması halinde ancak değiştirilebileceğine işaret eden Ünal, “TBMM’nin yoğun temposu devam ediyor. Birçok bakımdan 26. dönem TBMM’si ilklerin TTBMM’si oldu. Bu dönemde anayasa iki kez değişti. İlk değişiklik 37’nin üstünde oyla gerçekleştiği için o kadar çok dikkat çekmedi, bu değişiklikle dokunulmazlıklar bir kezliğine kaldırılmıştı. 26. dönem TBMM’si ayrıca ikinci anayasa değişikliğiyle de sistemi değiştiren meclis oldu. Bu açıdan da mevcut TBMM’yi ‘ilklerin Meclisi’ sayabiliriz” bilgisini verdi. (Murat GÜZEL)
İlginizi Çekebilir