‘Medikal’ düzenleme
Konya2011 yılında başlanan tıbbi malzemelerin eczanelerden reçeteyle alınması uygulaması, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Eczacılar arasında imzalanan yeni protokolle genişletildi. Uygulama ile hastalar medikal malzemelerini ilaç alır gibi eczanelerden temin edebilecekler
Konya Eczacı Odası Başkanı Cemil Karakap, her yıl Sosyal Güvenlik Kurumu ile protokol imzaladıklarını ve bu protokol çerçevesinde ilaçları verirken hangi teşhislerin olacağından, ilaçların nasıl verileceğine, yapılan hatalardan dolayı cezai işlemlerin ne olacağını ve geri ödemelerin nasıl yapılacağına kadar bir dizi uygulamanın protokole dahil olduğunu söyledi. Geçmiş yıllarda doktor tarafından yazılan tıbbi malzemelerin hastalar tarafından medikalcılardan temin edildiğini, faturasının Sosyal Güvenlik Kurumu’na verildiğini ve hastaya tıbbi malzemenin parasının 2-3 ay içinde devlet tarafından ödendiğini aktaran Karakap, şimdi yaklaşık 116 kalem tıbbi malzemenin reçeteye yazılarak raporla birlikte ilaç alır gibi eczanelerden alınabileceğini belirtti.
116 KALEM MEDİKAL MALZEME ECZANELERDE
Eczanelerin yıllardır medikal alanını boş bıraktığını ve bundan dolayı insan fizyolojisi ve insan biyolojisi eğitimi olmayan insanların medikal firması açarak bu alanı doldurduğunu ifade eden Cemil Karakap, “Eczacılar üniversitede anatomi eğitimimizi de aldık. İnsan vücudunun yapısını, hangi malzemenin nereye uygulanabileceği konusunda çok daha bilgili ve donanımlıyız. Eczacılar olarak şimdi medikal malzemeleri vatandaşlarımıza eczanelerde sunmaya başladık” dedi. 1 Temmuz’dan bu yana tüm vatandaşların hasta alt bezleri de dahil olmak üzere 116 kalem tıbbi malzemeyi eczanelerden, doktorun yazdığı rapor ve reçeteyle alabildiklerini belirten Karakap, uygulamanın başladığı tarihten bu yana eczacılara malzemelerin temini konusunda uyarılar yaptıklarını ve gerekli eğitimleri verdiklerini belirtti.
VATANDAŞLAR İÇİN KOLAYLIK OLACAK
Bu uygulamanın gerekliliğini 2011 yılında savunduklarını ancak o zaman SGK ile eczacılar arasında imzalanan protoke 44 kalem medikal malzemenin eczanelerden temini konusunda bir madde ekleyebildiklerini belirten Karakap, “Eczanelerden medikal malzemelerin tıbbi cihazların temini yönünde bu yıl ki ilaç protokolümüze ek bir protokol yapıldı. Mart ayında imzalanması gerekiyordu ancak eczaneler tarafından verilecek malzeme listesinin tam belirlenmemesinden dolayı gecikme yaşandı. 1 Temmuz’da protokollerimizi imzaladık ve bütün vatandaşlarımız bu malzemeleri gidip daha uygun fiyata, fiyat farklarını ve katılım paylarını ödeyerek eczanelerden temin edebilecekler” ifadelerini kullandı. Hasta olan vatandaşların önceki yıllarda tıbbi malzemeyi bulma ve alma konusunda uzun ve meşakkatli bir süreçten geçtiklerini ancak bu zorlukların ortadan kaldırıldığını belirten Karakap, “Vatandaşlarımız artık ilaç alır gibi eczanelere müracat ederek kendileri için yazılmış, bizim verebilebileceğimiz 116 tıbbi malzemeyi ya da cihazı eczanelerden temin edebilecekler. Bunlar korse , tabanlık, dizlik veya varis çorapları olabilir. Özellikle bileklikler, omuz askıları ayak tabanlıkları bu tür malzemelerin kullanımı şu an için daha fazla” dedi.(Özlem YILDIRIM)
İlginizi Çekebilir