Menengiç kahvesi her derde deva
Konya
1635 yılından beri birçok kahve çeşidine tanık olmuş ülkemizde yeri bir başkadır menengiç kahvesinin. Her derde deva içeriğiyle dost meclislerinin vazgeçilmezlerinden olan menengiç kahvesini ve faydalarını, Şaroğlu Baharat’ın sahibi Mehmet Türkşar ile konuştuk.
Yaşlı, bilge bir kahvedir menengiç. Bilgelerin dost meclislerinde içilir. Bin bir derde deva olduğu söylenir yüzyıllardır. Menengiç ağacında yetişen çitlembik çekirdeklerinin kahve çekirdeği gibi kavrulup, öğütme makinesinden geçirildikten sonra Türk kahvesi usulünde pişirilmesi ile hazırlanır. Bazen soluklanacak bir yer lazım gelir, bir boşluk hasıl olur yüreklerde. Soluklanırken yudumlarsınız kahveyi ve hissedersiniz her zerrede keyfini. Bu bilge ve ağırbaşlı kahve çoğu kez, ikinci ya da üçüncü plana atılsa da yeri unutulmaz. 1635 yılından beri birçok kahve çeşidine tanık olmuş ülkemizde yeri bir başkadır menengiç kahvesinin.
YAŞLANMAYI ENGELLEYEN KAHVE
Menengiç kahvesinin, antioksidan ve fenolik bileşenleri sayesinde cildi güzelleştirdiği ve vücudu yaşlanmaya karşı koruduğu bilinir.
Çekirdeklerindeki yağdan dolayı biraz yağlı bir içecek olan menengiç, sütle pişirildiğinde çok daha kolay ve dengeli bir içime sahip olur. Türk kahvesine göre daha sakin kalır. Yoğun miktarda E vitamini içeren menengiç, doymamış yağ asitleri içermesiyle kolesterolü düşürür. Kalp damar sertliklerini önlemeye yardımcı olan menengiç, küçük tanelerinden beklenmeyecek denli büyük işlevlere sahiptir.
Tükşar; “Menengiç yabani bir fıstık türüdür. Bu yabani fıstık, ülkemizde Hadim, Taşkent, Antep ve Kilis taraflarında yetişir. E vitamini bakımından zengin olan bu içecek yoğun antioksidan içerdiğinden yaşlanmaya karşı da etkilidir. Yapılan araştırmalarda E ve B vitamini bakımından zengin olan menengicin yaşlanmayı geciktirme konusunda önemli bir içecek olduğu görülmüştür. Özellikle hanımlar bu içeceğe çok ilgi gösteriyor” şeklinde konuştu.
MENENGİÇ HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİYOR?
Menengiç meyvesinin bileşiminde E ve B grubu vitaminler ile çok sayıda önemli mineral ve elementler bulunuyor. Aynı zamanda protein, yağ, besinsel lif, doymamış yağ asitleri ve çeşitli mineral maddeler açısından da faydalı bir bitki olan menengiç birçok hastalığa iyi geliyor.
Birçok insan tarafından, kafein içermemesi sebebiyle tercih edilen menengiç kahvesinin yararlarını Türkşar şöyle sıraladı:
“Üst solunum yollarına faydalıdır; öksürük önleyici, balgam söktürücü, nefes açıcı olarak kullanılır.
Ses kısıklıklarında ve ses tellerinin tedavisinde çok iyidir.
İdrar söktürücü bir özelliği vardır.
Mide ağrılarını, bağırsak gazlarını gidermesiyle de tercih edilir.
Doğal afrodizyaktır.
Yüksek kalorili ve yağlı bir içecektir.
Yüksek E vitamini ve doymamış yağ asidi içerdiğinden kolesterol düşürücü etkisi vardır.”
MENENGİÇTEN BITTIM SABUNU
Bazen hastalıkların tedavisinde bazen de keyif için içilen menengiç kahvesinin bilinmeyen özellikleri de mevcut. Menengiç bitkisinin ağacından çıkan yağlardan da bıttım sabunu yapılıyor.
Bıttım sabununun yapıldığı bitki, yörelere ve bölgelere göre farklı isimlerle anılır. Menengiç, çitlenbik, çedene, çıtlık, çitemik gibi farklı isimler söz konusudur. Latincede pistacia terebinthus denilmektedir. Daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yetiştirilen bitkiden en çok kahve ve sabun üretiminde faydalanılır.
Bıttım Sabunu Faydaları
Türkşar; “Geleneksel bıttım sabunu, hiçbir katkı maddesi kullanılmadan hazırlanan yüzde 100 doğal bir sabundur. Doğal olmasından dolayı hiçbir yan etkisi bulunmaz. Ve şunlara iyi gelir:
Saç dökülmesini önler ve saçlarınızı besler.
Saçlardaki kepeği ve yağlanmayı öneyip, saçlarınıza canlılık ve yıpranmaya karşı güç kazandırır.
Beyazlaşmış saçlarınıza doğal güç verip zamanla siyahlaşmasına yardımcı olur ve saçlarınızın beyazlaşmasını önlemeye yardımcı olur.
Saçlara doğal parlaklık, canlı bir görünüm kazandırır ve kuru saçları nemlendirir.
Saç diplerinde bakteri oluşumunu önler.
Antiseptik (mikrop öldürücü) özelliğinden dolayı deri hastalıklarının pek çoğuna, egzamaya, mantara, ergenlik sivilcelerine, saç diplerindeki yara ve tahrişlere karşı da çok etkilidir” şeklinde konuştu.
MENENGİÇ KAHVESİ NASIL YAPILIR?
İçinde sodyum, potasyum, fosfor, kalsiyum, demir, magnezyum, çinko, bakır, mangan, selenyum, kadminyum gibi önemli mineral ve elementler bulunduran Menengiç kahvesinin yapılışını Türkşar, şöyle anlattı: “Menengiç, eskiden evlerde kavrulup ezilirdi ve kendi kahvenizi bu macun kıvamında elde ettiğiniz üründen yapardınız. Artık insanlar bize gelip bu ürünü hazır bir şekilde temin edebilirler. Kavanoz içinde satın alınan macun kıvamındaki menengici Çay fincanı için tepeleme bir tatlı kaşığı, kahve fincanı için ise tepeleme bir çay kaşığı menengiç kahvesini cezveye suyun içine koyuyorlar. Şeker ilave ederek kısık ateşte bir dakika kaynatıp servis yapıyorlar. Ortaya bildiğimiz kahveden farklı bir lezzet çıkıyor.”
HABER: MERVE AKIN