© Konya Postası 2021

MERAM’A AKADEMİ

Meram Belediyesi ile Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin verimli işbirliğiyle Meram Düşünce Akademisi Perşembe günü faaliyete geçecek. Akademide 7 atölyede Türk ve İslam düşüncesi geçmişten bugüne sohbet ortamında ele alınacak

Meram Belediyesi ile Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin işbirliğiyle Meram’a bir düşünce akademisi kazandırılıyor. Akademide Klasik İslam Düşüncesi Atölyesi’nde Maturidi, Tehafüt, Mesnevi ve Konevi okumalarına yer verilirken Çağdaş İslam Düşüncesi Atölyesi’nde Ali Şeriati, Aliya İzzetbegoviç ve El-Attas okumaları gerçekleştirilecek. Akademide ayrıca Türk Düşüncesi Atölyesi ile Tarih, Dil, Müzik ve Edebiyat atölyeleri de yer alacak. Türk Düşüncesi Atölyesi’nde Nurettin Topçu, Said Halim Paşa ve Şerif Mardin okumaları gerçekleştirilirken Tarih Atölyesi’nde tarih usulü, Selçuklu tarihi ve Osmanlı modernleşmesiyle ilgili okumalar gerçekleştirilecek. Dil Atölyesi’nde de Arapça, Farsça, Osmanlıca öğretilecek.

Meram Belediyesi’nin Şehrin Tasarım Atölyesi olarak faaliyete geçirdiği Agustus Oteli’nde faaliyete geçecek Meram Düşünce Akademisi’ne Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin akademik kadrosu büyük destek verirken akademiye üniversiteden ve üniversite dışından birçok kişinin ilgi göstermesi bekleniyor. Üniversite ile belediye arasındaki verimli işbirliğinin bir sonucu olarak değerlendirilen akademi haricinde Sadreddin Konevi hakkında daha çok bilimsel araştırma yapılmasına imkân tanıyacak çalışmalar da yürütülüyor. Bu çerçevede 11-12 Mayıs 2018 tarihleri arasında 3. Uluslar arası Sadreddin Konevi Sempozyumu “Tasavvuf, Felsefe ve Din” alt başlığıyla düzenlenecek.

NEÜ’YLE İŞBİRLİĞİ İÇİNDE KURULACAK

Kurulacak akademiyle ilgili Konya Postası’na özel bir açıklama yapan Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Meram Belediyesi olarak eğitim alanındaki çalışmalarının büyük bir hızla devam ettiğini belirterek, “Özellikle son altı ay içinde lise gençliği, ilköğretim, orta öğretim, üniversite gençliği derken peş peşe projelerimiz geliyor. Şimdi de belediyemizin bir alt yapılanması olan, STK niteliğindeki MEBKAM’ın bir çalışması olarak Meram Akademisi’ni Necmettin Erbakan Üniversitesi-MEBKAM ve Meram Belediyesi öncülüğünde faaliyete geçiriyoruz. Yaklaşık bir yıldır altyapısı süren, mutfak çalışmalarının yapıldığı bir çalışmaydı bu. İnşallah MEBKAM Danışma Kurulu’yla birlikte farklı alanlarda faaliyet gösterecek” dedi.

“NESLİMİZİ İHYA ETMEYİ GÖREV BİLDİK”

 Şehir için, gençlik için ne yapılması gerekiyorsa her zaman desteklediklerini ifade eden Toru, “Çünkü burada biz fiziki olarak kentsel dönüşüm yapıyoruz. Fiziki anlamda şehre yön vermeye çalışıyoruz. Ama en önemlisi toplumu inşa etmek. Şehri inşa ederken, toplumu inşa etmeyi, gençliğimizi inşa etmeyi ihmal edersek rahmetli Turgut Cansever’in de söylediği gibi ihya ettiklerimizi ihmal ettiğimiz nesiller tahrip eder. Biz de bu anlayışla hem şehri ihya etmeyi, hem de neslimizi ihya etmeyi görev bildik” diye konuştu.

MEBKAM KÜTÜPHANE OLUŞTURACAK

Meram Belediyesi Konevi Araştırmaları Merkezi Başkanı ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Baykan da konuyla ilgili gazetemize yaptığı açıklamada “MEBKAM’ın birinci işlevi Sadreddin Konevi hazretlerinin fikirleri ve eserleri konusundaki çalışmaları desteklemek” dedi. Belki Konevi’nin yazma usulü, dili ve derinliği ile alakalı bir durum olarak ortaya çıkan yeterli araştırmaların yapılamamasını aşmak için “Onun kütüphanesini derli toplu bir yerde toplamak, dünyada Konevi ile ilgili araştırma yapacak insanlara ortam oluşturmak, onunla ilgili bütün eserleri bir araya getirmek öncelikli hedef” seçtiklerini vurgulayan Prof. Dr. Baykan, “Bu çerçevede Sadreddin Konevi ile ilgili ilmi çalışmaların artırılmasını teşvik etmek de amaçlarımız arasında. Bu anlamda yüksek lisans ve doktora yapan ilahiyat, tarih, sosyoloji ve diğer bilim dallarındaki genç araştırmacılarımızı Sadreddin Konevi üzerine eğilmeye, ona dikkat çekmeye yöneltecek birtakım destek projelerimiz var. İlkin bir kütüphane ve çalışma merkezi oluşturabilmek en önemli amacımız” açıklamasını yaptı.

3. ULUSLAR ARASI KONEVİ SEMPOZYUMU 11-12 MAYIS’TA

Bununla birlikte Meram’ın kültürel olarak varlığının da ortaya çıkmasını da arzu ettiklerine işaret eden Prof. Dr. Baykan, “Meram Belediye Başkanı Fatma Toru hanım üniversite ile, üniversitedeki bilim insanlarıyla, üniversite öğrencileriyle daha yakın bir temas halinde olmayı, onlara da varsa yapılabilecek bir şey, bir katkıda bulunmayı arzu eden bir yapıda. Öncelikli olarak 3. Uluslar arası Sadreddin Konevi Sempozyumu’nun çalışmalarına başladık.  Tasavvuf, Felsefe ve Din olarak yakında ilana çıkacağız. İnşallah, 11-12 Mayıs 2018 tarihleri arasında uluslar arası bir sempozyum olarak gerçekleştireceğiz. Sadreddin Konevi bir mutasavvıf olarak biliniyor, ama eserleri çok derin bilgiler içerdiği için tasavvufçularımız onun eserlerine yönelme konusunda biraz itinalı davranıyorlar. Sadreddin Konevi üzerine çalışan değerli bilim adamlarımız yok mu var, ama biz felsefeci ve diğer sosyal bilimcilerimizin de Sadreddin Konevi’ye ilgilerini çekmek istiyoruz” bilgisini verdi.

AKADEMİ ŞEHRİN TASARIM ATÖLYESİ’NDE KURULDU

Bu dönem içinde üniversite ile belediye arasındaki verimli işbirliğini gerçekleştirmek üzere Meram Düşünce Akademisi’ni oluşturmaya gayret ettiklerini ifade eden Prof. Dr. Baykan, “İnşallah 2 Kasım’da Düşünce Akademimiz hayata geçecek. Düşünce akademimizin alt başlıkları Klasik İslam Düşüncesi Atölyesi, Çağdaş İslam Düşüncesi Atölyesi, Türk Düşüncesi Atölyesi, Tarih Ötelyesi, Dil Atölyesi, Müzik Atölyesi ve Edebiyat Atölyesi olarak yedi temel alan üzerinde planlandı. Burada alanla ilgili çok kıymetli, hocalarımız, yine üniversitemizden ve üniversite dışından bu alanlara ilgi duyan insanlarımızın bir sohbet, bir kardeşlik ortamı içerisinde, seçkin bir mekanımızda, eski ismi Agustus Oteli olan, şimdi Şehrin Tasarım Atölyesi olarak belediyemizin isimlendirdiği mekanda bu faaliyete başlayacağız” açıklamasını yaptı. (Murat GÜZEL)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER